Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ χαιρετίζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ με Β. Μακεδονία και Αλβανία

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ χαιρετίζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ με Β. Μακεδονία και Αλβανία

Χαιρετίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ την απόφαση της ΕΕ να ανάψει πράσινο φως στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία στο χτεσινό συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Ποια κριτική ασκεί ο Γ. Κατρούγκαλος στην κυβέρνηση για το θέμα της Αλβανίας και γιατί το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να δώσει λευκή επιταγή

Χαιρετίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ την απόφαση της ΕΕ να ανάψει πράσινο φως στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία στο χτεσινό συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Πρέσπες και ελληνική μειονότητα

Η τελική επικύρωση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, αναμένεται να εγκριθεί σε επίπεδο ηγετών, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρεται η υποχρέωση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ επισημαίνεται η υποχρέωση της Αλβανίας να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας.

«Θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και τη συμμόρφωση των δύο χωρών στην υλοποίηση των δεσμεύσεων τους» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Αποκαταστάθηκε ένα μεγάλο λάθος

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε πως «αποκαταστάθηκε ένα μεγάλο λάθος της ΕΕ» αναφερόμενος στο προηγούμενο μπλόκο που είχε τεθεί κυρίως με πρωτοβουλία της Γαλλίας.

«Σε μία περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, έχει ιδιαίτερη σημασία που με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανακόπηκε η πορεία ραγδαίας αποσταθεροποίησης – και αποξένωσης από την ΕΕ- των χωρών που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας» αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην υπουργός Εξωτερικών άσκησε κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι η στάση της είναι σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

«Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, και τους προεκλογικούς λεονταρισμούς των στελεχών της ΝΔ, αποφάσισε να αλλάξει την ελληνική θέση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ως προϋπόθεση για να δοθεί πράσινο φως στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας» αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος.

Σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων

«Αντί να πιάσει- εδώ και 8 μήνες- το νήμα της διαπραγμάτευσης με την Αλβανία, από εκεί που το άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, και να κλείσει αυτά τα ζητήματα με τη στήριξη της ΕΕ, σήμερα η Ελλάδα δίνει το πράσινο φως για έναρξη διαπραγματεύσεων, αρκούμενη στη διαβεβαίωση ότι η Αλβανία οφείλει «να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο» σε σχέση με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, τον περιουσιακό νόμο και την απογραφή, για να υιοθετηθεί το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Τα ζητήματα αυτά δεν τίθενται καν ως κριτήρια για την πραγματοποίηση της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης» υπογραμμίζει ο κ. Κατρούγκαλος.

«Η ελληνοαλβανική συνεργασία και η ενεργή στήριξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, είναι και οφείλουν να είναι προτεραιότητες για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αλλά η λογική της Νέας Δημοκρατίας να αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις με τους γείτονές μας, είτε από αδράνεια είτε προκειμένου να μην έχει πολιτικό κόστος, είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας» σημειώνει και προσθέτει:

«Ενδεικτικές αυτής της στάσης είναι η στήριξη στην ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο 2008 και η αντίστοιχη, άνευ όρων, στήριξη προκειμένου να αποκτήσει η Αλβανία καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ, τον Ιούνιο 2014.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί ώστε η κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν, τουλάχιστον στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας» καταλήγει ο κ. Κατρούγκαλος.

Τσίπρας: Βήμα για τη σταθερότητα στα βόρεια σύνορά μας

Αναφορά στο θέμα έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι σε αντίθεση με την προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία «ευτυχώς, την ίδια προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζουμε πια στα βόρεια σύνορά μας, χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Και χθες, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μαζί και η Ελλάδα – άναψαν πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μια περιοχή, που μόλις πριν λίγα χρόνια βυθιζόταν στις κρίσεις, σήμερα αλλάζει κεφάλαιο, αποκτά σαφή ευρωπαϊκή προοπτική και κάνει βήματα προς τη σταθερότητα».

Σε θετική κατεύθυνση

Σε θετική κατεύθυνση κινείται η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ.

«Η δημοκρατική παράταξη είναι διαχρονικά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων καθώς αυτό θα συμβάλει καθοριστικά στην εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των λαών μας» επισημαίνει.

Προσθέτει πως «άλλωστε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εργάστηκαν συστηματικά ώστε να εξελιχθεί η χώρα μας σε πυλώνα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και πέτυχαν το 2003, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής προεδρίας της Ελλάδας, την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, την στρατηγική της Ένωσης για τα Βαλκάνια».

Δεν αποτελεί λευκή επιταγή

Το ΚΙΝΑΛ ωστόσο υπογραμμίζει πως «η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί όμως λευκή επιταγή, αντίθετα συνοδεύεται από υποχρεώσεις και προϋποθέσεις. Οι σχέσεις καλής γειτονίας, η υλοποίηση των συμφωνιών, ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής ομογένειας είναι ζητήματα που οφείλουν να αποτελούν κομμάτι της διαπραγματευτικής ατζέντας του Πρωθυπουργού στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής που καλείται να επικυρώσει την απόφαση».

«Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει και πάλι στροφή 180 μοιρών» καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

Ισχυρό πολιτικό μήνυμα

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε την απόφαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία καθοριστικό βήμα που επιβεβαιώνει εμπράκτως τον αποφασιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024