Ανεπαρκείς αλλά και πολλές από αυτές υφεσιακές χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις των Χρήστου Σταϊκούρα και Γιάννη Βρούτση. Ο Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε την έκδοση ευρωομολόγου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν το διεκδικεί

Ανεπαρκείς αλλά και πολλές από αυτές υφεσιακές χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις των Χρήστου Σταϊκούρα και Γιάννη Βρούτση μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Γκάζι στην κατηφόρα

Σε κοινή δήλωση τους η τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππά και ο τομεάρχης Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογραμμίζουν ότι χρειάζονται μέτρα στήριξης της απασχόλησης και όχι μισοί μισθοί.

«Η κυβέρνηση σήμερα ομολόγησε ότι η κρίση βαθαίνει. Η ίδια όμως μοιάζει να πατάει γκάζι στην κατηφόρα. Οι παρεμβάσεις της δεν είναι μόνο ανεπαρκείς, αλλά πολλές εξ αυτών λειτουργούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία» τονίζουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουν πως αντί για προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση θεσμοθετεί μηχανισμό μαζικών γρήγορων απολύσεων.
Παράλληλα κατηγορούν την κυβέρνηση πως αντί για πλήρη κάλυψη των μισθών, προβαίνει στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κατώτερου του κατώτατου μισθού μετατρέποντας την πλειονότητα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε ανέργους.

Όχι απλώς πυροσβεστικά μέτρα

Στην κατεύθυνση οι κ.κ. Τσακαλώτος, Παππάς και Αχτσιόγλου σημειώνουν πως «αντί για προστασία των συμβάσεων εργασίας η κυβέρνηση θεσμοθετεί εν κρυπτώ, γρήγορο κι εύκολο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, όπου για έξι μήνες οι μισοί εργαζόμενοι μιας επιχείρησης θα δουλεύουν τη μια εβδομάδα και οι άλλοι μισοί την άλλη, λαμβάνοντας προφανώς μισό μισθό. Και τούτο ανεξαρτήτως από το αν έχει οικονομικές δυσχέρειες η επιχείρηση.

Αντί για πλήρη κάλυψη του δώρου Πάσχα από το κράτος, αναστέλλει την καταβολή του μέχρι το καλοκαίρι συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημα των πολιτών.

Αλήθεια δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτές τις παρεμβάσεις οδηγούν την οικονομία σε καταστολή;»

«Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και η οικονομία είναι άμεσα, οριζόντια, προληπτικά και όχι πυροσβεστικά μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και της οικονομίας» τονίζουν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΑ και προτείνουν «ένα ισχυρό πακέτο δημόσιων δαπανών, ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής. Με όρο τη διατήρηση των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας και όχι την παραγωγή ενός νέου κύματος ανέργων και εργαζόμενων φτωχών».

Ευρωομόλογο και όχι διαμοιρασμός των βαρών στην ΕΕ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και στον απόηχο των αποφάσεων του Ecofin για την φετινή δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη μέλη της ΕΕ λόγω της επαπειλούμενης ύφεσης που φέρνει ο κοροναϊός ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την έκδοση ευρωομολόγου.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι να διεκδικεί την έκδοση ευρωομολόγου, πιέζει για το διαμοιρασμό των βαρών στην ΕΕ.

Μαξιλάρι

Παράλληλα ο κ. Χαρίτσης αναρωτιέται με νόημα που θα βρισκόταν σήμερα η οικονομία αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε δημιουργήσει το μαξιλάρι των 36 δις ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει καλέσει τον κ. Μητσοτάκη να μην διστάσει να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των 36 δις για οριζόντια μέτρα στήριξης της οικονομίας, επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr