Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Αυτά ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί για τη θωράκιση του ΕΣΥ

Κοροναϊός : Αυτά ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί για τη θωράκιση του ΕΣΥ

3500 χιλιάδες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, 2000-3000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών, χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και διενέργεια των test για τον κοροναϊό δωρεάν και αποκλειστικά από το δημόσιο σύστημα υγείας είναι τα 6 αιτήματα της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γατρών τα οποία καταθέτουν στο υπουργείο Υγείας

Τις προτάσεις τους για την θωράκιση του ΕΣΥ και την ενίσχυση του σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωναϊού καταθέτουν εκ νέου οι νοσοκομειακοί γιατροί καλώντας την κυβέρνηση να τις υλοποιήσει.

3500 χιλιάδες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, 2000-3000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών, χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και διενέργεια των test για τον κοροναϊό δωρεάν και αποκλειστικά από το δημόσιο σύστημα υγείας είναι τα 6 βασικά αιτήματα της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών.

Το πλαίσιο των αιτημάτων της ΟΕΝΓΕ:

1. Ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων κλινών ΜΕΘ έστω και τώρα. Υπενθυμίζουμε πως πάγιο διαχρονικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ και πριν την επιδημία ήταν τουλάχιστον 2000 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία συν άλλες 1500 κλίνες ΜΑΦ (που μπορούν να μετατραπούν άμεσα ανά πάσα στιγμή σε κλίνες ΜΕΘ).

2. Έκτακτες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Οι 2.145 προσλήψεις επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού (ακόμα και αν και εφ’ όσον πραγματικά γίνουν), που θα τους απολύσουν μετά την επιδημία, είναι σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων κενών σε μόνιμο προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας.

Χρειαζόμαστε μόνιμους γιατρούς. Προτεραιότητα να δοθεί στα τμήματα πρώτης γραμμής.

Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, να διοριστεί άμεσα σε μόνιμες θέσεις, το σύνολο των γιατρών (και που σύμφωνα με την εκτίμηση μας είναι 2.000 με 3.000) που έχει θέσει υποψηφιότητα για τις 943 θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ και που σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή μένουν παροπλισμένοι. Έχουν πτυχίο ιατρικής και τίτλο ειδικότητας. Έχουν όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να ριχτούν στη μάχη. Δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι κρίσεις.

Να μονιμοποιηθεί το σύνολο των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κάνουν τώρα αίτηση σε θέσεις επικουρικών γιατί θέλουν να μπουν στην μάχη ενάντια στην επιδημία.

Να διοριστούν οι εξειδικευόμενοι στις ΜΕΘ σε θέσεις επιμελητών ώστε να απελευθερωθούν θέσεις εξειδικευόμενων εντατικολόγων και να ενισχυθούν οι ΜΕΘ με νέους εξειδικευόμενους.

3. Μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών. Καμία υποχώρηση. Καμία έκπτωση.

4. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Άμεση επίταξη κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ και εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επέβαλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, την ίδια στιγμή που με ΠΝΠ ανέστειλε την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης και την επίταξη απεργών, αφήνει τα ιδιωτικά μεγαθήρια ανενόχλητα να κερδοσκοπούν ακόμα και τώρα. Τα τακτικά χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζονται κανονικά παρά την απαγόρευση, ενώ βρισκόμαστε στη δίνη της πανδημίας.

Επίταξη τώρα!

5. Διενέργεια test για κορονοϊό σε όλο το προσωπικό. Απαγόρευση της διενέργειας test στον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όλης της ποσότητας αντιδραστηρίων και kit που διαθέτουν. Διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του ΠΟΥ (WHO).

6. Άμεσα να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών, των άστεγων, των τοξικοεξαρτημένων, φυλακισμένων και άλλων ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (π.χ. ρομά).

Τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Υγείας

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ επανέλαβε αυτές τις προτάσεις χτες στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και αυτές τις προτάσεις θα καταθέσει και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του υπουργείο Υγείας.

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προτάσεις των νοσοκομειακών γιατρών απηύθυνε και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024