Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - ΗΠΑ : Τα έκτακτα μέτρα στον τομέα της υγείας - Σημαντικότατη οικονομική ύφεση

Κοροναϊός – ΗΠΑ : Τα έκτακτα μέτρα στον τομέα της υγείας – Σημαντικότατη οικονομική ύφεση

Οι ΗΠΑ φαίνεται να περνάνε σε ένα στάδιο οικονομικής ύφεσης καθόσον οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2020 έχουν όλες εξαφανιστεί

Στις ΗΠΑ απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνιας. Η απαγόρευση αυτή ακολουθεί τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων που παρατηρήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα

Νέες ρυθμίσεις και αλλαγές σε οικονομικό πλαίσιο

Την ίδια ώρα η συγκεκριμένη ρύθμιση μέτρων του Τραμπ προσανατολίζεται με την επιμέρους και περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων, ενόσω παράλληλα η οικονομική πτώση βαθαίνει κι άλλο.

Η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία αργά την Πέμπτη που ανέπτυξε ένα διαπολιτειακό σύστημα εντολών στο οποίο καλούσε τον κόσμο να μείνει στο σπίτι του. Την ίδια τακτική ακολούθησε και η Νέα Υόρκη σήμερα την Παρασκευή, έπειτα από μετά από μια πάλη εξουσίας μεταξύ του κυβερνήτη Andrew Cuomo και του Δημάρχου της Νέας Υόρκης Bill DeBlasio.

Με τις πολιτείες και τις πόλεις να επιβάλλουν το κλείσιμο χώρων, καταστημάτων και να μιλάνε για καραντίνα, ο αμερικάνικος τρόπος ζωής έχει αλλάξει δραματικά μέσα μόλις σε ένα διάστημα μιας εβδομάδας. Η αγορά έχει αντιδράσει σε αυτές τις αλλαγές με πολύ απότομο τρόπο και μεταβολές, ενώ οι οικονομολόγοι και οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν προβλήματα στην παγκόσμια ανάπτυξη φέτος.

«Πρέπει να είμαστε παρόντες στη στιγμή και να ισοπεδώσουμε την καμπύλη μαζί», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom στο Twitter.

Ο Cuomo διέταξε όλους τους εργαζόμενους που δεν κάνουν κάποια εργασία ιδιάζουσας για τα δεδομένα του «τώρα» σημασίας, να μείνουν σπίτι. Εκτός φυσικά από τους φαρμακοποιούς, τους πωλητές τροφών, τους υπαλλήλους στον τομέα της υγείας και άλλους πιο «απαραίτητους».

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Yahoo Finance, ο κυβερνήτης του New Jersey, Phil Murphy, δήλωσε ότι θα εξετάσει αυστηρότερα μέτρα από αυτά που έχουν ήδη ξεκινήσει στο κράτος, σε συνεργασία με άλλους κυβερνήτες των γειτονικών πολιτειών.

Επίσης περιέγραψε με λεπτομέρεια μια λίστα με άλλα σενάρια τα οποία αυτά τα άτομα θα έπρεπε να αποφεύγουν, με στόχο να μειωθεί η εξάπλωση του COVID-19.

Το Empire State έγινε γρήγορα η πρώτη γραμμή στη μάχη των Η.Π.Α. για να συγκρατήσει μια ανελέητη αύξηση στις διαγνώσεις του κοροναϊού, έχοντας καταγράψει περισσότερα από 4.500 από τα 14.000 περιστατικά της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Donald Trump και οι σύμβουλοί του συνεργάζονται με το Κογκρέσο για να σφυρηλατήσουν ένα τεράστιο πακέτο που αναμένεται να ξεπεράσει τα 1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν ανακοίνωσε ότι η προθεσμία υποβολής των φόρων για την καταβολή φόρων στις 15 Απριλίου είχε αναβληθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Η διοίκηση σχεδιάζει να στείλει επιταγές στους περισσότερους πολίτες και προσπαθεί να δώσει προτεραιότητα σε άτομα που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι αλλά θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι για να αποφύγουν τον ιό ή να φροντίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η πληρωμή αναμένεται να ξεπερνά τα $ 1000 ανά άτομο, αλλά οι λεπτομέρειες ήταν ρευστές.

Δεν υπάρχει ανάκαμψη μέχρι τον Αύγουστο;

Το πλήγμα που έχει προξενήσει ο κοροναϊός στην οικονομία δεν ήταν τίποτα λιγότερο από καταστροφικό, καθώς οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια ύφεση είναι ήδη σε εξέλιξη – και οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2020 έχουν όλες εξαφανιστεί.

Ο Joel Prakken, επικεφαλής των ΗΠΑ οικονομολόγος της IHS Markit, δήλωσε την Παρασκευή ότι «η ανάκαμψη από την επικείμενη οικονομική συρρίκνωση αρχίζει τον Αύγουστο, οπότε αναμένουμε ότι ο ρυθμός των νέων περιπτώσεων της νόσου του κοροναϊού 2019 (COVID-19)». Προσέθεσε: «Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, τότε η ανάκαμψη θα αρχίσει να έρχεται μπροστά».

Οι αγορές, οι οποίες έχουν βυθιστεί καθώς η κρίση φτάνει σε «απροσπέλαστο σημείο», έχουν εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη που έγιναν κατά την πρώτη θητεία του Trump. Την Παρασκευή, οι επενδυτές εγκατέλειψαν ένα πρόωρο ράλι και έστειλαν τα σημεία αναφοράς χαμηλότερα μετά την εντολή «κλειδώματος» της Νέας Υόρκης.

Η Goldman Sachs και η Bank of America εξέδωσαν δυσοίωνες προβλέψεις για την ανεργία, καθώς οι λιανοπωλητές και οι πάροχοι υπηρεσιών αναγκάζονται να απολύσουν ολόκληρο το προσωπικό.  Σε ένα φωτεινό σημείο, ορισμένες εταιρείες όπως η Walmart (WMT) και ο Papa Johns (PZZA) ανακοίνωσαν μεγάλα σχέδια προσλήψεων.

Ο τομέας της υγείας συμπιέζεται

Εν τω μεταξύ, ο τομέας της υγείας παραμένει υπό πίεση. Η αυξημένη καταμέτρηση των περιπτώσεων που πάχουν από κοροναϊό, αποτέλεσμα ευρύτερα διαθέσιμων τεστ ανίχνευσης, προκαλεί ένταση στα νοσοκομεία που είναι ήδη απασχολημένα με την εποχική γρίπη και και άλλα.

Το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών ανακοινώνει ότι έστειλε προμήθειες από το εθνικό απόθεμα αργά την Πέμπτη, και ο Trump δήλωσε ότι είχε επικαλεσθεί τον νόμο για την παραγωγή άμυνας και ότι θα ανακοινωθεί μια μεγάλη ομοσπονδιακή αγορά αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το Trump είπε επίσης ότι ένα χάπι ελονοσίας που είναι σε υψηλή ζήτηση ως πιθανή θεραπεία περιμένει την έγκριση της FDA. Αντιμετωπίζοντας την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, ανεμιστήρων και προσπαθώντας να αποκτήσουν πρόσβαση στις δοκιμές, τα αποτελέσματα έχουν επιδεινωθεί από τη μείωση των εκλογικών διαδικασιών όπου τα νοσοκομεία τείνουν να κερδίζουν χρήματα.

Ξεχωριστά, ορισμένοι γιατροί σε εξειδικευμένες περιοχές ανησυχούν για ακυρωμένες συναντήσεις και πώς αυτό θα επηρεάσει τους ίδιους. Ο Δρ Zeyad Baker, επικεφαλής παιδιατρικός υπάλληλος στο ιατρικό κέντρο Riverside, δήλωσε ότι η ομάδα τηλεϊατρικής της εταιρείας του βλέπει μια ακίδα, αλλά η τακτική ροή των επισκεπτών στα κτίρια δεν έχει πέσει ακόμα.

«Ο τρόπος που σκέφτηκα για την επιχείρησή μου πριν από μερικούς μήνες, δεν είναι πλέον το πώς το σκέφτομαι», είπε, προσθέτοντας ότι παρόλο που είδε περισσότερους ασθενείς να ακυρώνουν τακτικές επισκέψεις, εκείνοι με πιθανά συμπτώματα γεμίζουν τον χώρο.

Ο Γραμματέας του Υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων, Robert Wilkie, δήλωσε πρόσφατα οτι το VA θα μπορούσε να βοηθήσει με το νοσοκομειακό βάρος, συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Άμυνας για την ανάπτυξη πλοίων και νοσοκομειακών εγκαταστάσεων – κάτι που έχει ήδη σχεδιαστεί για τις εξάρσεις των κρουσμάτων της Νέας Υόρκης.

Το VA διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο εγκαταστάσεων υγείας – σχεδόν 170 νοσοκομεία από μόνο του – για την παροχή χώρου και εξοπλισμού-υπηρεσιών. Ο David Shulkin, πρώην Γραμματέας του VA δήλωσε πρόσφατα στο Yahoo Finance ότι τα νοσοκομεία και τα κέντρα εξωτερικών ασθενών του οργανισμού μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των παραδοσιακών συστημάτων υγείας.

Εν τω μεταξύ, όλη η προσοχή βρίσκεται σε μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με δοκιμές, θεραπευτικές και εμβόλια-λύσεις, όπως η Gilead Sciences (GILD). Την Παρασκευή, ο φαρμακευτικός γίγαντας ξεκίνησε μια άλλη κλινική δοκιμή στη Νέα Υόρκη για την πιθανή αντιιική αγωγή.

Πηγή: finance.yahoo.com

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024