Η αγωνία για τη ρευστότητα και η απόφαση της ΕΚΤ

Μαθαίνω πως ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας έχει αναλάβει ειδική αποστολή για τον… κορωνοϊό. Οπως με ενημέρωσαν εγκύρως, το θέμα είναι υψίστης σημασίας και απαιτεί δεξιότητες στην οικονομική διπλωματία.

Λεπτομέρειες δεν μπορώ ακόμη να σας πω αλλά, όπως καταλαβαίνω, εάν ο κ. Στουρνάρας πετύχει στην αποστολή του, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα προβλήματα με τη ρευστότητά τους λόγω του κορωνοϊού.

Το θέμα το χειρίζεται πλέον ο ίδιος κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος να σας υπενθυμίσω πως διατηρεί άριστη σχέση με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σημειώνω ότι η ΕΚΤ έβγαλε μια ανακοίνωση που δείχνει πως υπάρχει χώρος για να πετύχει η αποστολή Στουρνάρα.

Σε αυτήν αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις στην οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού και θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέτρα της καταλλήλως, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, για τη διασφάλιση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης».

Οι λέξεις-κλειδιά είναι η «ομαλή μετάδοση» και σε «όλα τα κράτη μέλη». Θα σας ενημερώσω σύντομα για τις εξελίξεις.

Σβήνουν και γράφουν για την ανάπτυξη

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων από τη σιδηρά κυρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (που προβλέπω να είναι ενδιαφέρουσες), σας πληροφορώ ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει άλλα προβλήματα να λύσει. Πώς φέρ’ ειπείν θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας την Παρασκευή, τη στιγμή που έχουν απαγορευθεί οι συναθροίσεις.

Ή πώς θα προβλέψει η τράπεζα το ποσοστό της ανάπτυξης. Μαθαίνω ότι το κεφάλαιο για την ανάπτυξη γράφεται, σβήνεται και ξαναγράφεται. Αρχικά ΠΚ (δηλαδή προ κορωνοϊού) το τοποθέτησαν στο 2,5%, εν συνεχεία το κατέβασαν στο 2% και έως την Παρασκευή, όταν θα παρουσιαστεί η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας, θα δούμε πόσο ακόμα θα κατέβει.

Πηγή: Βηματοδότης

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr