Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα πανηγύρια της κυβέρνησης και η αλήθεια για το «μπαζούκας» της Λαγκάρντ

Τα πανηγύρια της κυβέρνησης και η αλήθεια για το «μπαζούκας» της Λαγκάρντ

Δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Δεν μπήκαμε σε κανένα QE και δεν γίναμε ξανά κανονική οικονομία. Διαχείριση της ζημιάς κάνουν οι Θεσμοί. Αυτή είναι η αλήθεια

Από το πρωί της Πέμπτης, εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης που απαιτεί συστράτευση και οικονομία δυνάμεων, αυτό που βλέπουμε και ακούμε είναι πανηγυρισμοί.

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση γιατί η Ελλάδα εντάχθηκε στο έκτακτο πακέτο 750 δις ευρώ που δίνει η ΕΚΤ μέσα στο 2020 προκειμένου να προλάβει ή να περιορίσει την οικονομική καταστροφή.

Προκειμένου να δείξει ότι το «μπαζούκας» είναι οπλισμένο και θα το οπλίζει κάθε φορά που τα σύννεφα είναι τόσο μαύρα που το μόνο που θα βλέπουμε είναι τη… διάλυση της Ευρώπης.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλεια του 25% του ΑΕΠ της Ευρώπης, μιλάμε δηλαδή για μια άνευ προηγουμένου καταστροφή που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο κοροναϊός μπορεί να «εξαφανίσει» το ευρώ, για όσους δεν μπορούν να καταλάβουν τις επιπτώσεις.

Και τι έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ; Απλά είπε το δικό της «whatever is takes» με το οποίο ο Μάριο Ντράγκι έσωσε το ευρώ.

Απλά τότε οι Θεσμοί καθυστέρησαν δραματικά να πάρουν τα μέτρα που έπρεπε. Τώρα αντιλήφθηκαν ότι ο γκρεμός είναι πιο κοντά και παίρνουν τα μέτρα τους;

Θα φτάσουν; Κανείς δεν γνωρίζει, όμως, αυτό που κάνουν είναι ξεκάθαρα damage control.

Προσπαθούν να διαχειριστούν τη ζημιά και να περιορίσουν τις επιπτώσεις, όμως, κανείς δεν διασφαλίζει την επιτυχία του εγχειρήματος.

Η Ευρώπη κρέμεται σε μια κλωστή, η περίοδος που θα διαρκέσει η κρίση θα κρίνει και πόσα δισεκατομμύρια θα χρειαστούν για να υπάρξει σωτηρία.

Για να καταλάβουμε: Το πακέτο που αποφάσισε να ρίξει στην αγορά η Λαγκάρντ είναι έκτακτο. Είναι διαχείριση της καταστροφής που πλησιάζει.

Δεν είναι το γνωστό σε όλους μας QE, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει.

Με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ όταν η ΕΚΤ μοίραζε λεφτά εμείς κρατούσαμε ομπρέλα πληρώνοντας το «περήφανο» 2015 των Τσίπρα και Βαρουφάκη.

Εδώ και χρόνια λοιπόν η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Ενδεχομένως αν οι δείκτες της οικονομίας πήγαιναν καλά το 2020, προτού έρθει η λαίλαπα του ιού, να μπορούσε να ενταχθεί και η χώρα μας στο QE.

Όμως, αυτό για το οποίο πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση δεν είναι επαναφορά στην κανονικότητα.

Ας μην ταϊζουν κουτόχορτο τους πολίτες, είναι το τελευταίο που θα θέλαμε σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Μπορούν να χαίρονται στην κυβέρνηση, κάθε πολιτικός θα το έκανε στη θέση τους. Αλλά η χώρα χρειάζεται αλήθειες.

Θα πάρουμε λεφτά από την ΕΚΤ για να πολεμήσουμε τον κοροναϊό, όχι γιατί αποφάσισαν πως αξίζουμε να μπούμε στο QE. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια.

Δεν θα μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να εξαιρέσουν την Ελλάδα ή όποια άλλη χώρα πλήττεται από τον κοροναϊό. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να γίνει αυτό, δεν είμαστε λεπροί εμείς για να μας βάλουν στη γωνία.

Συμπερασματικά, αυτό που λέμε είναι ότι η απόφαση της ΕΚΤ να ρίξει χρήμα στην αγορά αλλά και των Ευρωπαίων να μην απαιτήσουν από την Ελλάδα για φέτος να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι κινήσεις για να διαχειριστεί η Ευρώπη την καταστροφή.

Για να την περιορίσει, για να την προλάβει; Ο χρόνος θα δείξει.

Φτάνουν, λοιπόν, τα πανηγύρια ότι η ελληνική οικονομία είναι πλέον ισχυρή και γι’ αυτό μας «παίζουν» οι Ευρωπαίοι. Απλά δεν επιθυμούν να καταρρεύσει καμιά χώρα λόγω του κοροναϊού διότι αυτό θα σήμαινε ένα ντόμινο που η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και η σκληρή γραμμή του Βερολίνου δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024