Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι πλέον οι υγειονομικοί σε πολλά νοσοκομεία που έχουν εκτεθεί στον κοροναϊό, εάν δεν εμφανίζουν συμπτώματα, δεν θα τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό ούτε θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος.

Την διαφωνία της με τα μέτρα «μηδενικής», όπως αναφέρει, προφύλαξης για τον κοροναϊό που αποφάσισε ο ΕΟΔΥ για το υγειονομικό προσωπικό, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Υπενθυμίζεται ότι ο χρόνος κατ’ οίκον περιορισμού προσωπικού του ΕΣΥ που ήρθε σε επαφή με κρούσματα κοροναϊού μειώθηκε από 14 μέρες σε 7 μέρες.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι πλέον οι υγειονομικοί που έχουν εκτεθεί, εάν δεν εμφανίζουν συμπτώματα, δεν θα τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό ούτε θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Δεν κατανοούμε την απόφαση του ΕΟΔΥ οι υγειονομικοί που προκύπτει από την ιχνηλατήσει ότι ήρθαν σε επαφή με κρούσματα κορωνοϊού (ασθενείς ή προσωπικό) να μην τίθονται σε κατ’ οικον περιορισμό και να μην γίνεται εργαστηριακός έλεγχος.

Στην αρχή ο ΕΟΔΥ συνιστούσε 14 ημέρες κατ’ οίκον περιορισμό (Αμαλιάδα, Πύργος, Ρίο κ.α.). Μετά άλλαξε η απόφαση και ο κατ’ οίκον περιορισμός μειώθηκε στις 7 ημέρες (Ιπποκράτειο, Κοζάνη, Γεννηματάς ,Ερυθρός κλπ).

Χθες στην ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ ακούσαμε ότι οι υγειονομικοί που έχουν εκτεθεί εάν δεν εμφανίζουν συμπτώματα δεν θα τίθονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ούτε θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος. Μάλιστα κάποια Νοσοκομεία ήδη εφαρμόζουν αυτό το μέτρο (Αλεξάνδρας, κλπ).

Σε άλλα Νοσοκομεία όταν διαπιστώνεται κρούσμα από συνάδελφο ή νοσηλευόμενο ασθενή διακόπτεται η εφημερία, αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος για απολύμανση (Λαϊκό, Πανεπιστημιακό Ιωάννινων,) και σε άλλα γίνεται η υποτυπώδη απολύμανση εν λειτουργία (Αλεξάνδρας).

Η απόφαση να περιοριστεί ο εργαστηριακός έλεγχος σε συναδέλφους που εμφανίζουν συμπτώματα δημιουργεί κινδύνους διασποράς του ιού.

Μέχρι τώρα από τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας το 12% είναι υγειονομικό προσωπικό παρ’ ότι ο ΕΟΔΥ τηρούσε περισσότερα μέτρα ασφαλείας για το υγειονομικό προσωπικό.

Εάν ισχύσουν τα εν λόγω μέτρα μηδενικής προφύλαξης για τους εργαζόμενους θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος να μείνουμε στην πορεία από υγειονομικό προσωπικό. Δεδομένο ότι έχουν ανασταλεί οι άδειες και όλο το προσωπικό είναι παρών στα Νοσοκομεία. Ως εκ τούτω δεν υπάρχουν εφεδρείες σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων.

Ζητάμε να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος σε όλους τους συναδέλφους που έχουν εκτεθεί στον ιό με επιβεβαιωμένα κρούσματα και να τίθονται σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες όπως αρχικά ήταν. Έτσι θα περιορίσουμε τη διασπορά του ιού σε ασθενείς και θα κρατήσουμε μάχιμο το προσωπικό σε όλη τη διάρκεια της κρίσης.»

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr