Κως : Ο δήμαρχος απαγορεύει την είσοδο προσφύγων σε περιοχές του νησιού λόγω… κοροναϊού
Ο δήμαρχος της Κω παίρνει στα χέρια του τον νόμο κατά προσφύγων και μεταναστών.
Μετά την μετατροπή των προσφυγικών καταυλισμών σε κλειστές δομές σε Κω, Σάμο και Λέρο με υπουργική απόφαση, ο δήμαρχος της Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλία για να περιορίσει και άλλο την ελεύθερη κυκλοφορία των προσφύγων στο νησί με πρόφαση τον κοροναϊό.
Πριν από 2 μήνες, ο δήμαρχος Κω είχε αποφασίσει των κλείσιμο των υπηρεσιών του δήμου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία νέας κλειστής δομής, ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή των κατοίκων του νησιού στο συλλαλητήριο που είχε γίνει στα τέλη Ιανουαρίου σε όλα τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Τώρα, όμως, ο κ. Νικηταράς αποφάσισε να υποκαταστήσει αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους στα ζητήματα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας ων Συντακτών», αποφάσισε να επιβάλει μόνος του μέτρα για την κρίση του ιού, απαγορεύοντας σε πρόσφυγες και μετανάστες την πρόσβαση σε ολόκληρες περιοχές, στις οποίες θα βάλει ειδική σήμανση.
Επιπλέον, θα εκδώσει και σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια που θα προειδοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται να κινούνται. Τα παραπάνω θα τα κάνει με ομάδα security.
Ο κ. Νικηταράς ενημέρωσε μάλιστα με επιστολή του, την Δευτέρα, τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως και τις άλλες τοπικές αρχές τις οποίες υποκαθιστά, την Διεύθυνση της Αστυνομίας Δωδεκανήσου, την Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής και τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Η επιστολή του Θ. Νικηταρά:
«Στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας και με βάση όλα τα μέτρα προφύλαξης που ανακοινώνονται, θεωρώ αδιανόητο να μην έχουν παρθεί ήδη αυστηρότατα μέτρα περιορισμού, όσων διαμένουν σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στην ευρύτερη έκταση της δομής.
Για αυτό το λόγο θεωρώ αυτονόητο ότι σήμερα θα παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.
Σας ενημερώνω ότι αν και δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, εμείς, ως Δήμος Κω, παίρνουμε την πρωτοβουλία και τοποθετούμε προσωπικό ασφάλειας security και πληροφοριακές πινακίδες ενημέρωσης και αποτροπής ελεύθερης κυκλοφορίας, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία των κατοίκων της Κοινότητας Πυλίου και του νησιού μας γενικότερα.
Επίσης εκτυπώνουμε ενημερωτικά φυλλάδια για τους διαμένοντες στο ΚΥΤ. Παρακαλώ για τις άμεσες δικές σας ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».
- Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος PIF: «Ζητάμε την επιβράβευση της καινοτομίας, όχι μόνο την πρόσβαση!»
- Σούπερ ημιτελικός στο Champions League: Παρί Σεν Ζερμέν – Μπάγερν με το… βλέμμα στη Βουδαπέστη
- Σάμος: Στάχτη 20 στρέμματα μετά από φωτιά στη δυτική πλευρά του νησιού
- Παναθηναϊκός: Χειρουργήθηκε με επιτυχία ο Σλούκας
- Χανιά: Ηλικιωμένος έβγαλε όπλο σε 27χρονο και απείλησε ότι θα τον σκοτώσει
- Συναγερμός στον Κεραμεικό: 89χρονος πυροβόλησε με καραμπίνα μέσα στον ΕΦΚΑ – Tραυματίστηκε υπάλληλος στο πόδι
- Γιώργος Γιαννόπουλος: Η μιζέρια είναι στη φύση του Έλληνα
- Γαλάτσι: Στο νοσοκομείο 45χρονος μετά από καβγά για μια θέση πάρκινγκ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442