Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: «Απαγόρευση απολύσεων» μετά τις 41.000 απολύσεις τις δύο πρώτες εβδομάδες Μαρτίου

Κοροναϊός: «Απαγόρευση απολύσεων» μετά τις 41.000 απολύσεις τις δύο πρώτες εβδομάδες Μαρτίου

Πάνω από 40.000 απολύσεις σημειώθηκαν τον Μάρτιο, εξέλιξη που τρόμαξε την κυβέρνηση. Ενδεικτικό ότι σήμερα ανακοινώνοντας τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων έναντι του κοροναϊού, απαγόρευσε τις απολύσεις, συνδέοντας τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να κάνουν χρήση των μέτρων με διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για τις απολύσεις τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, οπότε η χώρα άρχισε να μπαίνει στη δίνη του κοροναϊού, τρόμαξαν την κυβέρνηση. Οι απολύσεις άγγιξαν τις 41.000 σημαίνοντας συναγερμό στο υπουργείο Εργασίας.

Έτσι εξηγούνται η παραίνεση του πρωθυπουργού στο διάγγελμά του στου εργοδότες μην «προβαίνετε σε απολύσεις» δεσμευόμενος για μέτρα στήριξής τους, και κυρίως οι συνεχείς και αυστηρές επισημάνσεις των επικεφαλής των παραγωγικών υπουργείων σήμερα, Τετάρτη, κατά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις ότι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορούν να κάνουν χρήση των μέτρων είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Σαφής ήταν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης: «Η εικόνα της αγοράς εργασίας έως σήμερα για το μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική έως τραγική. Όπως τόνισε και στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός, οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις και να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές.»

» Όλα τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις συνδέονται άρρηκτα με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας.Έχουμε πει ότι την μάχη κατά αυτής της πρωτοφανούς κρίσης θα πρέπει να την δώσουμε και να συμβάλουμε όλοι μαζί. Πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι.»

» Πρέπει πάση θυσία να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή! Πρέπει το τέλος της κρίσης να μας βρει υγιείς αλλά και την κοινωνία όρθια και ζωντανή. Γι’ αυτό και ως κυβέρνηση και Υπουργείο Εργασίας λαμβάνουμε έκτακτα αλλά αναγκαία μέτρα.»

«Για αυτόν άλλωστε το λόγο η σχετική ρητρα για τις επιχειρήσεις να μην κάνουν απολύσεις τέθηκε από σήμερα σε άμεση ισχύ. Πρόκειται για ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργίας τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής. Κάθε τέτοια απόλυση θα είναι άκυρη», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας.

Ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας

Αναφορικά με τη ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας και την απαγόρευση απολύσεων, όπως κωδικοποιεί τις ανακοινώσεις το Taxheaven, έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

1.   Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής  ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.

2.   Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.

3. «Αποζημίωση ειδικού σκοπού» ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης  από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους βάσει ΚΑΔ, η οποία θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

4. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό.

Ποιες απολύσεις θα είναι άκυρες

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω ο κ. Βρούτσης είπε ότι όσες απολύσεις γίνουν από σήμερα, 18 Μαρτίου 2020, σε όσες επιχειρήσεις ανεστάλη η λειτουργία τους θα είναι άκυρες.

Ωστόσο, επισημαίνουν οι πιο προσεκτικοί αναλυτές, οι απολύσεις που έγιναν μέχρι και χθες δεν αποτελούν τροχοπέδη για την ένταξη των εν λόγω επιχειρήσεων στη δέσμη των ανωτέρω μέτρων.

Τα τρομακτικά στοιχεία της Εργάνης

Η αγορά εργασίας δια μέσου του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» είναι αποκαρδιωτική τον μήνα Μάρτιο ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Ο υπουργός συνεχίζοντας ανέφερε ότι σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ο μήνας που διανύουμε έχει μια «τρομακτική εικόνα η οποία δεν έχει προηγούμενο».

Όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Βρούτσης σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα στοιχεία τον μήνα Μάρτιο έχουν γίνει περίπου 41.000 απολύσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιεί στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» πριν το κλείσιμο του μήνα συμπληρώνοντας ότι δεν «δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί».

«Το μήνυμα που στείλαμε στους επιχειρηματίες και δια μέσου του διαγγέλματος του πρωθυπουργού είναι ότι όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων με ευθύνη και να μην επικρατήσει ο πανικός», συμπλήρωσε τέλος.

Αχτσιόγλου: Έκρηξη απολύσεων και ανεπαρκή μέτρα από την κυβέρνηση

Άμεση ήταν η αντίδραση της τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου που μιλά για έκρηξη απολύσεων και ανεπαρκή μέτρα από την κυβέρνηση για τη στήριξη των εργαζομένων.

«Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι εκρηκτική, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα έκρηξης της ανεργίας. Ήδη τον μήνα Μάρτιο υπήρξε απώλεια 40.000 θέσεων εργασίας. Τούτο σημαίνει πολλαπλάσιο αριθμό απολύσεων μέσα σε ένα μήνα! Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να κατανοήσει το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Με ανεπαρκή μέτρα, συστάσεις και επιμέρους επιδόματα δεν επιλύεται το πρόβλημα.»

» Χρειάζεται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων καθώς και απαγόρευση μετατροπής συμβάσεων σε μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, πλήρης καταβολή μισθών και κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος. Τα δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοιες οριζόντιες παρεμβάσεις υπάρχουν. Η υιοθέτηση των μέτρων αυτών είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής επιλογής και βούλησης. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία» δήλωσε η κυρία Αχτσιόγλου.

Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους

Τα μέτρα για εργαζόμενους και ανέργους

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024