Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Κορονοϊός : Ανακοινώνονται τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων - Στα 400 ευρώ το επίδομα

Κορονοϊός : Ανακοινώνονται τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων – Στα 400 ευρώ το επίδομα

Τη δέσμη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων έναντι των προβλημάτων που ανέκυψαν λόγω της πανδημίας του κοροναϊού ανακοινώνει η κυβέρνηση την Τετάρτη. Δύο δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη δραστηριοτήτων που επλήγησαν προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Στα 400 ευρώ το επίδομα για τους εργαζομένους.

Τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων έναντι των προβλημάτων που ανέκυψαν λόγω της πανδημίας του κοροναϊού ανακοινώνουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας την Τετάρτη το μεσημέρι.

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τη διάθεση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη παραγωγικών δραστηριοτήτων με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου, ενώ τόνισε και ότι το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται, κάνοντας έκκληση στους εργοδότες να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Το «επίδομα» αυτό του κράτους σε εργαζομένους λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονταν θα κυμαίνεται στα 400 ευρώ, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Mega.

Το επίδομα αυτό είχε ξεκινήσει από αρκετά ψηλότερα. Στη σύσκεψη του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους στο τραπέζι είχε πέσει η πρόταση για ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει εφάπαξ επίδομα ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες που θα αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας για την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού. Σημειώνεται ότι το έκτακτο αυτό επίδομα έχει δοθεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

Ωστόσο, όσο ο κοροναϊός εξαπλωνόταν μέχρι που αναβαθμίστηκε επισήμως σε πανδημία από τον ΠΟΥ, τα μέτρα γίνονταν όλο πιο αυστηρά και οι απαγορεύσεις όλο και περισσότερες τα ευρώ άρχιζαν να μειώνονται. Τώρα με την αγορά ουσιαστικά κλειστή εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, ο αριθμός των εργαζομένων που θα δικαιούνται επίδομα είναι αισθητά μεγαλύτερος από τους αρχικούς υπολογισμούς, οπότε τα χρήματα πρέπει να μοιραστούν.

Την άποψη βέβαια αυτή δεν τη συμμερίζονται όλοι με την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική, να προτείνει η κυβέρνηση να καλύψει εξ ολοκλήρου το μισθολογικό κόστος για να μην υπάρξει εκτίναξη της ανεργίας αλλά και να μην επωμιστούν τη ζημιά για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι.

Άμεσα θα διοχετευθούν 2 δισ. ευρώ στην αγορά

Τονίζοντας στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός ότι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτή την δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας του κοροναϊου ήταν από τους τρεις βασικούς στόχους της κυβέρνησης προανήγγειλε μέτρα.

Επισήμανε μάλιστα τη σημασία της χθεσινής απόφασης του Eurogroup προκειμένου τα μέτρα αυτά να μπορούν να ληφθούν.

«Μόλις χθες αποφασίστηκε στο Eurogroup ότι για εφέτος δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος για το 3,5%. Όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Όπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές. Θα μπορούμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία.» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πρακτικά, και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου.» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Ενώ το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται.»

» Επιπλέον, όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, ενώ νομοθετούμε έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας.»

Το κράτος θα αναλάβει να πληρώσει τους τόκους των δανείων

Σημαντική ανακοίνωση που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν και ότι το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού για συνεπείς επιχειρήσεις.

«Και συντονιζόμαστε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων: Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.» είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Τρίτη, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ως μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων την αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) που οφείλονται από σήμερα μέχρι, τουλάχιστον, την 30η/9/2020. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση.

Μην κάνετε απολύσεις

«Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Και κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Τι προβλέπει η ΠΝΠ για το επίδομα στους εργαζομένους

Αναφορικά με το ποσό του μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων υπενθυμίζεται ότι βάσει της Π.Ν.Π. της 13/3/2020, ισχύουν τα ακόλουθα:

– Οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

– Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις – εργοδότες της παρ. 1, υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης της παρ. 1.

– Για την εφαρμογή των ανωτέρω λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποκειμένων σε όλες τις επεξεργασίες που θεσπίζονται στο παρόν.

– Από τον ανωτέρω ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται:
α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και
δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Το μεσημέρι της Τετάρτης κληρώνει

Το μεσημέρι της Τετάρτης, στις 12:00, θα πραγματοποιηθούν κοινές ανακοινώσεις από τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση για τη δεύτερη δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Sports in

«Εκτός Ευρώπης Ρεάλ και Μπαρτσελόνα»

Ο Ζεράρ Πικέ προβλέπει τεράστια οικονομικά προβλήματα για τις ισπανικές ομάδες και προτείνει αλλαγές στο καλεντάρι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023