Με νεότερη ανακοίνωση του ο όμιλος VW, ο μεγαλύτερος όμιλος αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως ο οποίος μέχρι στιγμής μαχόταν με τις ελλείψεις σε επίπεδο προμηθευτών αλλά και τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊου στις τάξεις των εργαζομένων του, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αναστείλει την παραγωγή στο σύνολο των εργοστασίων του σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Με δεδομένη την σημαντική επιδείνωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις αλλά και την αβεβαιότητα σε σχέση με τον εφοδιασμό των εργοστασίων μας, η παραγωγή θα ανασταλεί σύντομα σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου στην Ευρώπη», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση του ο επικεφαλής του ομίλου, Herbert Diess.

Η αναστολή λειτουργίας αφορά αρχικά τα εργοστάσια του ομίλου σε Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία ενώ θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα εργοστάσια του γερμανικού ομίλου στη γηραιά ήπειρο τα οποία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων.

«Αναμένουμε ενημέρωση από κάθε φίρμα ξεχωριστά και λεπτομέρειες προκειμένου να προχωρήσουμε», πρόσθεσε επίσης ο Herbert Diess, No1 του ομίλου που στεγάζει μεταξύ άλλων τις VW, Αudi, Bentley, Bugatti, Ducati, Lamborghini, Seat και Skoda.

Η απόφαση ελήφθη μετά την αυξανόμενη ανησυχία των εργαζόμενων και τις πιέσεις του πανίσχυρου συνδικάτου εργαζομένων του ομίλου το οποίο, κατέληξε ότι είναι αδύνατον να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των εργαζομένων προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά την έκβαση και τον αντίκτυπο, Herbert Diess αρνήθηκε να δώσει σαφή εκτίμηση λέγοντας μόνο ότι «το 2020 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Η πανδημία του κορωνοϊού μας φέρνει αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες προκλήσεις σε επίπεδο λειτουργίας όσο και σε χρηματοοικονομικό επίπεδο. Ταυτόχρονα υπάρχει ανησυχία για τον ευρύτερο αντίκτυπο στην οικονομία».