Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Πάνω από 6.500 νεκροί παγκοσμίως - Κλιμακώνονται τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές χώρες

Κοροναϊός : Πάνω από 6.500 νεκροί παγκοσμίως – Κλιμακώνονται τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές χώρες

Ανεξέλεγκτη είναι η εξάπλωση του κοροναϊού, με τις κυβερνήσεις σειράς χωρών, να κλιμακώνουν και να αυστηροποιούν τα μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Εκτός ελέγχου η πανδημία του κοροναϊού καταπίνει τον πλανήτη, με τις κυβερνήσεις πολλών χωρών να διευρύνουν και να κλιμακώνουν τα περιοριστικά μέτρα.

Η Ευρώπη παραμένει το νέο επίκεντρο ενώ οι νεκροί παγκοσμίως έχουν φτάσει τους 6.513 και τα κρούσματα στα 169.357.

Στην Ισπανία όπου σε 24 ώρες αυξήθηκαν κατά 1000 τα κρούσματα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του lock down και έχει σκέψεις για κλείσιμο των συνόρων.

Η κατάσταση στη Γαλλία έχει επιδεινωθεί με την κυβέρνηση να φοβάται ότι θα επέλθει « κορεσμός»  των νοσοκομείων. Εξετάζει παράλληλα νέα μέτρα.

Στη Βρετανία τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 20% σε μια μέρα,  ανακοινώθηκε ότι οι αρχές θα έχουν την εξουσία να περιορίζουν όσους θεωρούν επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία, ενώ ο Guardian, αποκαλύπτει ένα εφιαλτικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο σχεδόν 8 εκατομμύρια βρετανοί θα χρειαστούν νοσηλεία τους επόμενους 12 μήνες

Ιταλία- Κόντε: Δεν έχουν κορυφωθεί τα κρούσματα

Αύξηση κατά 25% στους θανάτους παρουσίασε χθες η Ιταλία. Στους 1.809 έφτασαν οι νεκροί και σε 24.747 τα κρούσματα.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε να υπάρξει «ευρωπαϊκός συντονισμός» στους τομείς της υγείας και της οικονομίας για την αντιμετώπιση του κοροναϊού προειδοποιώντας πως τα κρούσματα της Covid-19 «δεν έχουν ακόμη κορυφωθεί» στη χώρα του.

Καθώς η κυβέρνησή του έχει λάβει δρακόντεια μέτρα που περιορίζουν τις μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις, ο Τζουζέπε Κόντε δεν θεωρεί «πως είναι απαραίτητες νέες απαγορεύσεις. Είναι σημαντικό τώρα να σεβαστούμε επιμελώς αυτές που ισχύουν», τονίζει.

Προς έγκριση οικονομικά μέτρα

Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει οικονομικά μέτρα ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Η σχετική δέσμη θα ονομασθεί Cura Italia (Θεραπεία Ιταλία) και η έγκρισή της αναβλήθηκε επί τρεις ημέρες, για να στηριχθούν όσο περισσότερες παραγωγικές κατηγορίες είναι δυνατόν.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων βοήθεια 500 ευρώ εφ’ άπαξ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, 600 ευρώ για μπέϊμπι σίτερ και φροντίδα ηλικιωμένων κατ΄ οίκον, «πάγωμα» φόρων και καταβολής ενσήμων, όπως και αναβολή στις πληρωμές λογαριασμών  φωτός, νερού, τηλεφώνου και φυσικού αερίου.

Επιδεινώνεται η κατάσταση στη Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα απόψε για τα νέα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο, Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσει το βράδυ τα μέτρα που θα αποφασισθούν κατά την διάρκεια γεύματος εργασίας σήμερα με τα μέλη του Συμβουλίου Αμυνας.

Ο διευθυντής υγείας της χώρας δήλωσε νωρίτερα ότι η κατάσταση της επιδημίας στην Γαλλία «επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς».

Ο Ζερόμ Σαλομόν, εξέφρασε ανησυχία για πιθανό «κορεσμό» των νοσοκομείων και έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα.

Με τα κρούσματα να αυξάνονται εκθετικά, προειδοποίησε ότι η χώρα θα μπορούσε να φτάσει σε ένα στάδιο που θα καλείται να αποφασίσει ποιους θα σώσει και ποιους θα αφήσει στο έλεος του Θεού.

Σκέψεις για καθολική απαγόρευση στο Παρίσι

Η γαλλική κυβέρνηση μελετά πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε γενικό «lock down» στο Παρίσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο γαλλικός στρατός και η αστυνομία θα επιβάλουν την απαγόρευση, η οποία θα εισαχθεί με απόφαση έκτακτης ανάγκης και θα περιλαμβάνει απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 μ.μ., δήλωσε μια προεδρική πηγή. Αν συμβεί αυτό θα είναι η πρώτη φορά που θα νεκρώσει η πιο δημοφιλής τουριστική πόλη στον κόσμο.

Ισπανία: Εξετάζεται κλείσιμο συνόρων- 1.000 κρούσματα σε μία μέρα

Ισπανοί υπουργοί δήλωσαν σήμερα πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του κοροναϊού, που είχε αποτέλεσμα να κλείσει μεγάλο μέρος της χώρας, μπορεί να χρειασθεί να επεκταθεί πέρα από μια αρχική περίοδο 15 ημερών και πως η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα.

Η Ισπανία είναι η δεύτερη περισσότερο πληγείσα χώρα στην Ευρώπη από το ξέσπασμα του κορονοϊού μετά την Ιταλία.

Τα 47 εκατομμύρια των κατοίκων της έχουν τεθεί υπό μερική απομόνωση από το βράδυ του Σαββάτου καθώς η χώρα προσπαθεί να αναχαιτίσει το ξέσπασμα του κορονοϊού. Επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για να πάνε στη δουλειά, στο φαρμακείο ή σε νοσοκομείο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε- Μαρλάσκα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser πως το κλείσιμο των συνόρων της Ισπανίας είναι ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται.

Ο Γκράντε-Μαρλάσκα είπε πως θα συζητήσει το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων μαζί με άλλα μέρα με τους ομολόγους του της ΕΕ σήμερα.

1.000 νέα κρούσματα σε μία μέρα

Η Ισπανία κατέγραψε σχεδόν 1.000 κρούσματα του νέου κοροναϊού μέσα σε 24 ώρες και ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από 288 χθες, Κυριακή, σε 297 σήμερα, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 8.744, ανακοίνωσε ο Φερνάντο Σιμόν, αξιωματούχος του εθνικού κέντρου υγειονομικού συναγερμού.

Η Ισπανία έχει τον πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων του κοροναϊού στον κόσμο μετά την Κίνα, την Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα.

Ο επίσημος κυβερνητικός απολογισμός των θανάτων αυξήθηκε στους 288 την Κυριακή, με 7.753 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης.

Βρετανία : Αύξηση κρουσμάτων- Εξουσίες στην αστυνομία και τρομακτικά σενάρια

Τα κρούσματα του κοροναϊού αυξήθηκαν κατά 20% στα 1.372 κατά το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στους 35 από 21 το Σάββατο, όπως ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, οι υγειονομικές αρχές.

Οι αρχές στη Βρετανία, στο μεταξύ θα έχουν την εξουσία να περιορίζουν σε καραντίνα τους ανθρώπους για τους οποίους εκτιμάται ότι είναι ενδεχόμενο να μεταδώσουν τον κοροναϊό, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ στο BBC.

Την ίδια ώρα ο Guardian αποκαλύπτει ένα εφιαλτικό σενάριο για εκατομμύρια Βρετανούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  η πανδημία θα διαρκέσει ένα χρόνο και στην περίοδο αυτή θα χρειαστεί να νοσηλευθούν 7,9 εκατ. άτομα
Αυτό αποκαλύπτεται σε μυστικό ενημερωτικό έγγραφο της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) προς αξιωματούχους του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Ειδικοί αναφέρουν ότι η επιδημία θα παρουσιάσει ύφεση «το καλοκαίρι, προς τα τέλη Ιουνίου, και θα επιστρέψει το Νοέμβριο, όπως συμβαίνει με τη συνήθη εποχική γρίπη».

Στον υπόλοιπο κόσμο

Το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοίνωσε 129 νέους θανάτους, ανεβάζοντας σε 853 τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την επιδημία covid-19 στην χώρα. Πρόκειται για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θανάτων στην Ισλαμική Δημοκρατία από την έναρξη της επιδημίας.

«Παρακαλούμε όλους να πάρουν στα σοβαρά τον ιό και να μην ταξιδεύουν σε καμία περίπτωση στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο υπουργός Υγείας Κιανουσέ Τζαχανπούρ. Το Ιράν είναι μετά την Κίνα και την Ιταλία η σοβαρότερη πληγείσα από την επιδημία χώρα.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης επιδημιών των ΗΠΑ πρότειναν να ακυρωθούν οι εκδηλώσεις με συγκέντρωση περισσότερων από 50 ανθρώπων. Η Νέα Υόρκη κλείνει σχολεία, μπαρ, εστιατόρια και χώρους διασκέδασης. Το ίδιο πράττουν οι πολιτείες της Καλιφόρνια, Οχάιο, Ιλινόι, Μασαχουσέτη και Ουάσινγκτον.

Σε πλήρη καραντίνα η Αργεντινή με την κυβέρνηση να ανακοινώνει κλείσιμο συνόρων, αναστολή πτήσεων και κλείσιμο σχολείων.Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε η Νότια Αφρική. Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια και στο Λουξεμβούργο, μετά τις γειτονικές Γαλλία και Βέλγιο.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024