Πρόκειται για τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγάσια στον Δήμο Βοϊου

Σε καραντίνα λόγω κοροναϊού τέθηκαν δύο χωριά στην Κοζάνη. Πρόκειται για τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγάσια στον Δήμο Βοϊου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καραντίνα αποφασίστηκε καθώς μεγάλο μέρος των κατοίκων εμφανίζει ελαφριά συμπτώματα του θανατηφόρου ιού.

Η καραντίνα, η οποία θα εφαρμοστεί από το μεσημέρι της Δευτέρας, περιλαμβάνει απαγόρευση εισόδου – εξόδου στα δύο χωριά, και προσέγγιση συνεργείων των υπηρεσιών Υγείας αλλά και του δήμου για την τροφοδοσία των χωριών με τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εστία μόλυνσης εκτιμάται ότι είναι ένα καφενείο που είχε γίνει ένα μνημόσυνο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βοΐου σε 60 κατοίκους βρέθηκαν 10 κρούσματα.

«Ετοιμάζεται μηχανισμός τροφοδοσίας των κατοίκων με φάρμακα και τρόφιμα όσο καιρό χρειαστεί. Έχουν ξεπεράσει τα 10 τα κρούσματα, είναι το hot-spot της χώρας μας, ένα χωριό ηλικιωμένων , το οποίο πρέπει να απομονωθεί» υπογράμμισε ο δήμαρχος Βοϊου, Χρήστος Ζευκλής.

Ήδη υπάρχει καταγραφή και τηλεφωνική λίστα των κατοίκων και εξετάζεται η ενίσχυση με ψυχολόγους.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους. Πιθανόν να έχουν μια πνευμονία και όχι τον ιό και να μην τους παρασχεθεί καμιά βοήθεια» αναφέρει γιατρός του κέντρου.

Οι ενέργειες της Περιφέρειας

Η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την Πολιτική Προστασία ζητήθηκε ήδη από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μετά από απανωτές συσκέψεις το σαββατοκύριακο.

Ο Γιώργος Κασαπίδης , περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα help desk, ένα μικρό ιατρείο στο σχολείο ή το σύλλογο και θα εξεταστούν όλοι οι κάτοικοι ένας προς ένας.

Το κλιμάκιο αυτό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα οριστεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας και θα τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας με γάντια και ειδικές στολές.

«Είναι κάτι που και οι ίδιοι οι κάτοικοι το θέλουν» τόνισε ο περιφερειάρχης σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο δήμος με τις δομές του «Βοήθεια στο Σπίτι» και όχι μόνο θα εξυπηρετήσουν τους κατοίκους και θα φροντίσουν για την τροφοδοσία τους.

Μέτρα του δήμου

Νωρίτερα, ο Δήμος Βοίου είχε εκδώσει οδηγίες προς τους δημότες των δύο χωριών, καθώς όμως και στο σύνολο των δημοτών.

Παρακαλούμε τους κατοίκους της Δαμασκηνιάς και της Δραγασιάς ιδιαίτερα αλλά και το σύνολο των δημοτών μας να περιορίζονται στις οικίες τους και να μην μετακινούνται χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

Για την εξυπηρέτηση των οικισμών Δαμασκηνιάς και Δραγασιάς ο Δήμος διαθέτει συνεργείο το οποίο θα εξυπηρετεί την τροφοδοσία τους με φάρμακα και τρόφιμα. Για την εξυπηρέτησή σας καλέστε στο 6955954030. (αποκλειστικά κάτοικοι των δύο διαμερισμάτων).

Επίσης ομάδα ψυχολόγων και κοινωνιολόγων απαντά στα τηλέφωνα:

6944186453
6977975028
6977784850
2465022636
6941436875

Για ανάγκη εξυπηρέτησης από τις υπηρεσίες του δήμου παρακαλώ τηλεφωνήστε στο 2465 350110

Για θέματα υγείας συνεχίζετε να τηλεφωνείτε στο κέντρο Υγείας Τσοτυλίου 2468 350000 και το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας 2465350000 και το 1135 ΕΟΔΥ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr