Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊος : Αλλαγές στην καθημερινότητα μας - Με κάρτα εισόδου, ένας ανά 10 τ.μ. και δύο μέτρα απόσταση

Κοροναϊος : Αλλαγές στην καθημερινότητα μας – Με κάρτα εισόδου, ένας ανά 10 τ.μ. και δύο μέτρα απόσταση

Η κυβέρνηση λαμβάνει νέα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας, εκφράζοντας παράλληλα ενόχληση για τις εικόνες «ανυπακοής» που παρατηρήθηκαν παρά τις εκκλήσεις για αυτοπεριορισμό

Ο κοροναϊός αλλάζει όσα ξέραμε στις αγορές στα σούπερ μάρκετ. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται το βράδυ πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ρύθμιση για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ από τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ.

Στο μεταξύ, υποχρεωτική και καθολική αναστολή λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων ζητάει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της στους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας.

Η κυβέρνηση λαμβάνει νέα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας, εκφράζοντας παράλληλα ενόχληση για τις εικόνες «ανυπακοής» που παρατηρήθηκαν παρά τις εκκλήσεις για αυτοπεριορισμό.

Από σήμερα, και ενώ παραμένουν κλειστά εμπορικά κέντρα, μπαρ, καφετέριες, καταστήματα εστίασης (εκτός από delivery και take away), κέντρα αισθητικής, μουσεία, βιβλιοθήκες και άλλα, λαμβάνονται μέτρα και στα σούπερ μάρκετ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας, σε σούπερ μάρκετ όπου τέθηκε σε εφαρμογή ο έλεγχος εισόδου και άλλα μέτρα προς αποφυγή συνωστισμού.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε αναλυτικά στα έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν στα σούπερ μάρκετ λόγω κοροναϊού, εξηγώντας ότι η είσοδος στα σούπερ μάρκετ θα γίνεται με αριθμημένη κάρτα ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή συνωστισμού.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πελατών που μπορούν να βρίσκονται μέσα καθορίστηκε με βάση τη διαίρεση των τετραγωνικών του καταστήματος με τον αριθμό 10, καθώς για κάθε πελάτη πρέπει να αντιστοιχούν 10 τ.μ.

Οι κάρτες είναι αριθμημένες και δίνονται σε κάθε πελάτη που μπαίνει ο οποίος θα την επιστρέφει κατά την έξοδό του.

Οι πελάτες μεταξύ τους θα πρέπει να έχουν απόσταση δύο μέτρων, ενώ από τα μεγάφωνα κάθε μισή ώρα θα γίνονται ανακοινώσεις για τα έκτακτα μέτρα.

«Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Αυτά δεν είναι αστεία. Είναι πράγματα που έχουν ειπωθεί από τους επιστήμονες για να ελέγξουμε τη μετάδοση του κοροναϊού» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κοροναϊός και τα σούπερ μάρκετ

Πως θα γίνεται η λειτουργία των σούπερ μάρκετ:

-Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

-Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.

-Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.

-Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων.

-Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.

-Ο υπάλληλος πίσω από το χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν.

-Κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των πελατών.

-Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση.

-Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή.

-Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).

-Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.

Έρχονται και πρόστιμα

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης από την Πέμπτη θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε σχέση με τα αντισηπτικά, ενώ για τις μάσκες θα πάρει λίγο περισσότερο.

Προσέθεσε, δε, ότι υπάρχει παρακολούθηση μέσω της δήλωσης αποθεμάτων και των στοιχείων τιμολόγησης (transfer pricing) για ενδεχόμενες προσπάθειες για υπερτιμολογήσεις και αισχροκέρδεια, ενώ είπε ότι σε επόμενη νομοθετική ρύθμιση θα προβλεφθούν εξοντωτικά πρόστιμα για περιπτώσεις καταχρηστικής συμπεριφοράς από προμηθευτές κι εμπόρους.

Πάντως για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία της χώρας έκανε έκκληση για λελογισμένες αγορές, για αξιοποίηση και των μικρών σημείων λιανικής για ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων και αποφυγή του συνωστισμού, αλλά και για τήρηση των κανόνων προσέλευσης στις αγορές, είτε είναι οργανωμένα σημεία λιανικής, είτε καταστήματα της γειτονιάς.

Μειωμένη η προσέλευση στις λαϊκές

Μειωμένη είναι η προσέλευση τόσο του κοινού, όσο και των παραγωγών στις λαϊκές αγορές.

Ωστόσο, αρκετοί ήταν οι ηλικιωμένοι που έσπευσαν να αγοράσουν προϊόντα από τη λαϊκή αγορά της Μπότσαρη στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε η κάμερα της εκπομπής «MEGA Mag».

Οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες και γάντια προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του κοροναϊού.

«Ο κόσμος είναι φοβισμένος γενικά. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε με γάντια, μάσκες και οινόπνευμα, αλλά και να ακούν τους ειδικούς» σημείωσε ο πρόεδρος συλλόγου παραγωγών Χαλκιδικής «Μέγας Αλέξανδρος», Βασίλης Στεριανός.

Ο κ. Στεριανός υπογράμμισε παράλληλα, ότι υπάρχει επάρκεια στα προϊόντα, ζητώντας από τους πολίτες να κάνουν τις αγορές τους με μέτρο και να μην συνωστίζονται.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024