Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χρειαζόμαστε κυρίως ωραία παραδείγματα

Χρειαζόμαστε κυρίως ωραία παραδείγματα

Σε στιγμές δύσκολες ο κόσμος αναζητά ψύχραιμους ανθρώπους για να ταυτιστεί: οι δημοσιογράφοι προβάλλουν απόψεις διασήμων που μπορεί να ικανοποιήσουν αυτήν ακριβώς την ανάγκη

Τις προηγούμενες μέρες ο προπονητής της Λίβερπουλ Γιούργκεν Κλοπ έδωσε δύο απαντήσεις που είχαν σχέση με τον κορωνοϊό. Η πρώτη ήταν υποδειγματική κι έκανε τον γύρο του κόσμου. Η δεύτερη ήταν λιγότερο ψύχραιμη και πέρασε μάλλον ασχολίαστη.

Σοφία

Το περασμένο Σάββατο ο Κλοπ ρωτήθηκε για το αν πιστεύει πως πρέπει να γίνουν ματς χωρίς θεατές στην Πρέμιερ Λιγκ. «Αυτό που δεν μου αρέσει στη ζωή είναι πως για ένα πολύ σοβαρό πράγμα, θεωρείται σημαντική η γνώμη ενός προπονητή ποδοσφαίρου. Δεν είναι σημαντικό τι λένε οι διάσημοι άνθρωποι. Πρέπει να μιλάμε για πράγματα με σοβαρό τρόπο και όχι να μιλούν άνθρωποι που δεν έχουν γνώση της κατάστασης, όπως εγώ. Αυτοί που θα μιλήσουν θα πρέπει να ξέρουν, ώστε να πουν στον κόσμο τι να κάνει για να είναι όλα καλά. Δεν θα πρέπει να μιλάνε οι προπονητές ποδοσφαίρου, δεν το καταλαβαίνω αυτό. Τι είμαι εγώ; Φοράω ένα καπέλο μπέιζμπολ και έχω ξυριστεί άσχημα» είπε ο γερμανός προπονητής. Η απάντησή του έγινε viral στα social media: προβλήθηκε ως μια σοφή δήλωση ενός μετριοπαθούς ανθρώπου.

Μάθημα

Τρεις μέρες μετά, παραμονές του ματς της Λίβερπουλ με την Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Κλοπ έχασε την ψυχραιμία του και σε ερώτηση ενός αργεντινού δημοσιογράφου για το αν φοβάται μήπως οι παίκτες του μπορεί να εκτεθούν στον ιό μέσω επαφών κατά τη διάρκεια αγώνα, δεν έδωσε μια απάντηση υποδειγματική. Τον κατηγόρησε ότι ταξίδεψε από τη Μαδρίτη στο Λίβερπουλ για να κάνει ανόητες ερωτήσεις και τον ρώτησε αν του αρέσει που οι Ισπανοί διοργανώνουν ματς χωρίς θεατές. Του είπε επίσης ότι το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι και του έκανε και μάθημα για το πώς πρέπει να κάνει τη δουλειά του. «Μου λέτε πως έχουν κλείσει σχολεία και γήπεδα και προφανώς ανησυχείτε για λόγους υγείας, παρ’ όλ’ αυτά θεωρήσατε πιο σημαντικό το να ταξιδέψετε ως εδώ για το ποδόσφαιρο. Αυτή είναι η κατάσταση, αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι. Εμείς παίζουμε ποδόσφαιρο, δεν μπορούμε να λύσουμε αυτά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αναφέρετε. Η δική σας δουλειά είναι η μεταφορά πληροφοριών και ελπίζω στο εξής να το κάνετε καλύτερα, όχι με ερωτήσεις όπως αυτή που μόλις μου κάνατε. Γιατί με νευριάζετε αυτή τη στιγμή» είπε. Μέσα σε πέντε μέρες είχαμε δύο εκδοχές του Κλοπ: τον σοφό Κλοπ και τον φωνακλά Κλοπ. Μόνο που την προσοχή τράβηξε μόνο ο πρώτος. Και ευτυχώς.

Ιδιος

Είναι παράξενο; Οχι. Σε στιγμές δύσκολες ο κόσμος αναζητά ψύχραιμους ανθρώπους για να ταυτιστεί: οι δημοσιογράφοι προβάλλουν απόψεις διασήμων που μπορεί να ικανοποιήσουν αυτήν ακριβώς την ανάγκη. Αν δεν βρισκόμασταν σε μια κατάσταση πανδημίας και παγκόσμιας αναταραχής θα είχε συμβεί το ανάποδο: θα προβάλανε λίγο – πολύ όλοι πολύ περισσότερο τη δεύτερη απάντηση και θα μιλούσαν για έναν Κλοπ επιθετικό, ανάγωγο, καλομαθημένο, ίσως αλαζόνα. Φυσικά ο Κλοπ με τα καλά του και τα στραβά του θα ήταν πάντα ο ίδιος.

Φίλτρα

Η επικοινωνιακή δύναμη του αθλητισμού είναι τεράστια, οφείλεται όμως πολύ και στα φίλτρα των δημοσιογράφων. Αυτοί είναι που απομονώνοντας προσεκτικά φράσεις ή συμπεριφορές μπορεί να χτίσουν προφίλ – προβάλλοντας μερικές φορές ακόμα και αυτονόητα πράγματα. Ο Κλοπ είπε ότι κανείς διάσημος δεν μπορεί να λέει πράγματα με βαρύτητα μεγαλύτερη από αυτά που λένε οι ειδικοί. Η δήλωσή του δεν είναι κάποιου τύπου χαρισματική παρατήρηση, είναι όμως χρήσιμη τη δεδομένη στιγμή και προβάλλεται, γιατί αυτός που την έκανε είναι διάσημος. Υποθέτω ότι κάτι ανάλογο έχει πει κάθε λογικός άνθρωπος, αλλά η έλλειψη της διασημότητάς του δεν του εξασφαλίζει την ανάλογη προβολή.

Ανάγκη

Η προβολή είναι κάτι σημαντικό όταν αντιμετωπίζονται συμφορές. Περισσότερο και από το ποιοι είναι οι άνθρωποι αξίζει να προβάλλεις μεμονωμένες πράξεις τους: έχουμε απόλυτη ανάγκη από καλά παραδείγματα και αυτά ο αθλητισμός μάς τα προσφέρει ευκολότερα. Μεγάλη ήταν και η προβολή των δηλώσεων του Πεπ Γκουαρντιόλα, που είπε ότι τα ματς χωρίς θεατές δεν έχουν νόημα, αλλά και η προβολή των δηλώσεων του «τρελού» Μάριο Μπαλοτέλι που καλούσε πριν από λίγες μέρες τις ιταλικές Αρχές να διακόψουν το Καμπιονάτο. Στην περίπτωση του Γκουαρντιόλα η δήλωσή του προβλήθηκε ως απόδειξη ενός είδους fair play – o κόσμος έχει ανάγκη να πιστεύει πως ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές κάποιος σκέφτεται τους κανόνες του παιχνιδιού. Η δήλωση του Μπαλοτέλι απλά χρησιμοποιήθηκε για να γίνει κατανοητό το πόσο δραματικές είναι οι στιγμές που περνά η Ιταλία. Κι αυτή ήταν αυτονόητη, αλλά χρήσιμη.

Βιτρίνα

Τα σπορ παρέχουν μια μεγάλη βιτρίνα. Στην ιστορία αυτή εξαρχής χρησιμοποιούνται για να περάσουν στην κοινωνία μηνύματα. Στην Ελλάδα π.χ. όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη υπήρξε ένα θέμα με τους αγώνες του πρωταθλήματος: αποφασίστηκε τότε (προ τριών εβδομάδων) να γίνουν κανονικά. Σήμερα κι αύριο θα έχουμε ματς κεκλεισμένων των θυρών στη Σούπερ Λίγκα για να καταλάβει ο κόσμος ότι μολονότι αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, η ζωή πρέπει να συνεχιστεί. Αν στη συνέχεια έχουμε αναβολή του πρωταθλήματος, θα έχουμε κι ένα σημάδι ότι η κατάσταση απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη προσοχή. Κι όταν τα πρωταθλήματα ξαναρχίσουν αυτό θα είναι και το πιο μεγάλο σημάδι ότι όλα πέρασαν. Αυτός πρέπει να είναι ο σωστός κύκλος.

Λόγια

Οι δημοσιογράφοι βέβαια δεν αγαπούν τη φυσιολογική ροή των πραγμάτων. Λατρεύουν το να χτυπάνε καμπανάκια συναγερμού, τους αρέσει η καταγγελία, ψάχνουν αφορμές για να αποδείξουν ότι όλοι οι αρμόδιοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Πριν από είκοσι μέρες ο γενικός γραμματέας της UEFA Θόδωρος Θεοδωρίδης αποκάλυψε στο Αμστερνταμ σε συνέντευξή Τύπου ότι η UEFA παρακολουθεί τα πάντα σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές λίγκες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Συναντηθήκαμε με τις ευρωπαϊκές λίγκες και δημιουργήσαμε μία ομάδα συντονισμού για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Από τη δική μας πλευρά ανταποκρινόμαστε στην κατάσταση έχοντας επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις  ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Δεν θέλουμε να υπερδραματοποιούμε τα πράγματα αλλά να έχουμε μία γραμμή επικοινωνίας» είπε και πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα των ομάδων είναι φορτωμένο και είναι δύσκολο να βρεθεί χώρος για ματς που αναβάλλονται, αλλά με το να δουλεύουμε μαζί θα καταφέρουμε να βρούμε λύσεις». Η δήλωσή του πέρασε μάλλον στα ψιλά, ενώ είναι μια ουσιαστική απόδειξη της προσοχής με την οποία η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αντιμετωπίζει τα πάντα. Νομίζω ότι ο Θεοδωρίδης έκανε μόνο ένα λάθος. Επρεπε να παρακαλέσει τον Κλοπ να τα πει αυτά. Οσοι κατηγορούν την UEFA ότι δεν κάνει τίποτα θα έδειχναν προσοχή στα λόγια του Γερμανού…

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024