Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Σφοδροί βομβαρδισμοί τώρα «φιλοϊρανικών» στόχων στο Ιράκ

ΗΠΑ : Σφοδροί βομβαρδισμοί τώρα «φιλοϊρανικών» στόχων στο Ιράκ

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ σε αντίποινα για την επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσης του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού την Τετάρτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιωτικοί των ΗΠΑ και βρετανός στρατιωτικός.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ σε αντίποινα για την επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσης του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού την Τετάρτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιωτικοί των ΗΠΑ και βρετανός στρατιωτικός, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων που επικαλούνται πηγές προσκείμενες στο Πεντάγωνο.

«Σε εξέλιξη… »

«Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη» και έχει στόχο κατά κύριο λόγο να καταστραφούν αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, είπε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς βρίσκονται.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι τα αντίποινα θα είναι «αναλογικά».

Αλλος αξιωματούχος είπε ότι οι βομβαρδισμοί γίνονται από επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον εγκαταστάσεων φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στα σύνορα Ιράκ – Συρίας.

Το Πεντάγωνο άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί υπεύθυνες για την επίθεση εναντίον της βάσης Τάτζι, η οποία είχε επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 στρατιωτικοί, φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

«Κάνε ό,τι χρειάζεται»

Πάντως, τόσο ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ όσο και ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, απέφυγαν να κατονομάσουν συγκεκριμένα την Κατάεμπ Χεζμπολάχ ή άλλη οργάνωση.

Ο Εσπερ ξεκαθάρισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του έδωσε «την εξουσία να κάνω ό,τι χρειάζεται να κάνουμε».

Ερωτηθείς εάν τα αμερικανικά αντίποινα θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν επιθέσεις στο έδαφος του Ιράν, ο Εσπερ δεν το απέκλεισε, αλλά επέμεινε πως προτεραιότητα είναι τα πλήγματα εναντίον των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

«Δεν θα αφαιρέσω καμιά επιλογή από το τραπέζι αυτήν τη στιγμή, αλλά επικεντρωνόμαστε στην οργάνωση – στις οργανώσεις – που πιστεύουμε ότι διέπραξε [την επίθεση] αυτή», επέμεινε.

«Εφταιγε το Ιράν»

Ο Τραμπ είχε αναφέρει νωρίτερα πως ο Λευκός Οίκος κατέληξε ότι για την επίθεση «έφταιγε το Ιράν», αποφεύγοντας να πει ποια θα είναι η αμερικανική αντίδραση. «Θα δούμε ποια θα είναι η αντίδραση», περιορίστηκε να δηλώσει.

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση. Η Τεχεράνη δεν έχει σχολιάσει.

Τουλάχιστον 26 ιρακινοί σιίτες παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη σε αεροπορικά πλήγματα κοντά στα σύνορα Ιράκ – Συρίας, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εκτίμησε πως επρόκειτο για αντίποινα των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024