Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
O Παναγιώτης Μπουγιούρης μιλάει στο in.gr για τον «Δόκτωρ Γκλας» και τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει

O Παναγιώτης Μπουγιούρης μιλάει στο in.gr για τον «Δόκτωρ Γκλας» και τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει

O Παναγιώτης Μπουγιούρης μίλησε στο in.gr για τον Δόκτωρ Γκλας

Γιατί ένας άνθρωπος που έχει ορκιστεί να σώζει ζωές, υποστηρίζει με σθένος την ευθανασία, τις εκτρώσεις, την αυτοκτονία, την αυτοδικία;  Τι είναι αυτό που κάνει έναν γιατρό να αμφισβητεΊ τον όρκο του Ιπποκράτη και να απαξιώνει τη ζωή; Γιατί μας αφορά η απόφασή του να δολοφονήσει έναν άνθρωπο; Και πόσο αλαζονική είναι η έλλειψη ενοχής γι αυτήν του την πράξη; Είναι το σεξ η υπέρτατη ηδονή ή μια βρώμικη πράξη;

Ερωτήματα που πραγματεύεται το έργο «Δόκτωρ Γκλας» -που παρουσιάζεται στο θέατρο Olvio- , ένα από τα πιο προκλητικά και εμβληματικά αριστουργήματα της Σκανδιναβικής λογοτεχνίας, γραμμένο το 1905 με τη μορφή ημερολογίου, από τον Σουηδό συγγραφέα Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ (Hjalmar Söderberg). Σήμερα, 150 χρόνια από τη γέννησή του, η αίσθηση ανωτερότητας που αισθάνεται ο ήρωάς του έναντι των συνανθρώπων του και το αίσθημα αυτοδικίας που τον διακατέχει παραμένουν αναλλοίωτα και δείχνουν να μας αφορούν πιο πολύ από ποτέ.

Τον γιατρό Γκλας ενσαρκώνει ο Παναγιώτης Μπουγιούρης και τη νεαρή Χέλγκα, αντικείμενο του έρωτα του και αφορμή για την αποτρόπαια πράξη του, υποδύεται η Αγγέλα Σιδηροπούλου.

O Παναγιώτης Μπουγιούρης μας μίλησε για αυτόν τον ιδιαίτερο ρόλο.

Πως προέκυψε η ιδέα για τον «Δόκτωρ Γκλας»;
Η πρόταση ήρθε από τον Στρατή Πανούριο που γνώριζε το έργο και ήθελε εδώ και χρόνια να το ανεβάσει στην Ελλάδα, αφού ήδη είχε ανέβει στο εξωτερικό με τεράστια επιτυχία. Με πήρε ένα τηλέφωνο και μου έδωσε να διαβάσω το βιβλίο το οποίο είναι συγκλονιστικό. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο κανείς μετά την παράσταση να πάρει και το βιβλίο γιατί υπάρχουν τρομερά κομμάτια τα οποία δυστυχώς λόγω σκηνικής οικονομίας δεν μεταφέρθηκαν στη θεατρική διασκευή.

Γιατί πιστεύετε ότι ποτέ δεν έχει ανέβει στην Ελλάδα;
Ο Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ θεωρείται κατά κάποιο τρόπο εθνικός συγγραφέας της Σουηδίας αφού ο «δόκτωρ Γκλας» διδάσκεται πλέον στα σχολεία της. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κοινωνικό θέμα που να μην θίγεται από αυτό το έργο, είχε όμως την ατυχία να είναι σύγχρονος άλλων μεγάλων σκανδιναβικών «τεράτων» όπως του Ίψεν και του Στρίντμπεργκ και να επισκιαστεί από αυτούς. Επιπλέον στην εποχή του προκλήθηκε τεράστιος σάλος με την ειλικρίνεια που τοποθετείται με αποτέλεσμα να θεωρηθεί «αιρετικός»! Έφτασε σε βαθμό να αυτοεξοριστεί στη Δανία για να αποφύγει την κατακραυγή.

Για ποιους λόγους ο γιατρός δρα κατά αυτόν τον τρόπο;
Ο Γιατρός Γκλας έχοντας μια πιο ρεαλιστική άποψη για την ζωή εξαιτίας της ιδιότητας του αλλά και λόγω των προσωπικών του υπαρξιακών αναζητήσεων έχει κατακτήσει ένα πολύ υψηλό επίπεδο συνειδητότητας και γι αυτό μέσα από τα «γυαλιά» του διακρίνει την «υποκρισία» και τα «κατά συνθήκη» ψεύδη της κοινωνίας μας. Όπως λέει και ο ίδιος όμως «η αλήθεια είναι σαν τον ήλιο, όταν την πλησιάζεις πολύ, καίγεσαι».

Είναι εύκολο να βγει κάποιος εκτός ορίων;
Πάρα πολύ. Νομίζω τα όρια είναι τόσο λεπτά σαν μια κλωστή. Πριν τα περάσεις δεν το αντιλαμβάνεσαι όμως. Δυστυχώς το συνειδητοποιείς αφού πλέον είναι αργά. Και αυτές είναι οι τραγωδίες της ζωής! Είναι τόσο λεπτά όσο απέχει η ζωή από το θάνατο, δηλαδή μια τρίχα.

Το έργο δίνει απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα που θέτει ο Γκλας;
Δίνει μια άποψη τολμηρή. Η απάντηση είναι άλλο πράγμα. Αυτό θα το κρίνει ο καθένας αφού όμως έχει πλήρη εικόνα. Η Ηλέκτρα με τον Ορέστη σκοτώνουν τη μάνα τους, είναι αυτή η απάντηση στη δολοφονία του Αγαμέμνονα;

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024