Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανικός Τύπος : Ευνοϊκός άνεμος στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις

Γερμανικός Τύπος : Ευνοϊκός άνεμος στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις

Μια αποτίμηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας μετά από τα χρόνια της κρίσης και πλήθος σχολίων για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για υποδοχή 1500 προσφυγόπουλων από την Ελλάδα στον γερμανικό τύπο.

«Μετά από δύσκολα χρόνια η Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) βλέπει ανοδική τάση στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις» παρατηρεί ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που διαβάζουμε στην εφημερίδα General Anzeiger με αφορμή το Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ που ολοκληρώθηκε χθες στο Βερολίνο και στο οποίο συμμετείχαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του DIHK Έρικ Σβάιτσερ «για τους Γερμανούς επενδυτές η χώρα είναι πάλι ενδιαφέρουσα (…) τόσο οι εταιρείες που παρέμειναν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και οι νεοεισερχόμενες ξεκινούν νέα πρότζεκτ». Στόχος του Φόρουμ ήταν η προσέλκυση Γερμανών επενδυτών και με αφορμή αυτό το ρεπορτάζ επιχειρεί μια ανασκόπηση της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία:

«Η Ελλάδα πέρασε σκληρά χρόνια. Σχεδόν πριν από δέκα χρόνια ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την οιονεί πτώχευση της χώρας και κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ σε βοήθεια. Ακολούθησαν χρόνια προγραμμάτων βοήθειας με δισεκατομμύρια ευρώ δανείων από διεθνείς πιστωτές καθώς και σκληρά μέτρα λιτότητας, τα οποία υλοποίησε η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο έκτοτε το κλίμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει αισθητά με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ (…)

H νέα εμπιστοσύνη στο ελληνικό κράτος εκφράζεται όχι μόνο στη χώρα αλλά και διεθνώς (…) Oι ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις αναπτύχθηκαν και πάλι προς το καλύτερο. Σύμφωνα με το DIHK ο όγκος των διμερών συναλλαγών αυξήθηκε πρόσφατα πάνω από το 6% – ποσοστά ανώτερο της συνολικής ανάπτυξης του γερμανικού εμπορίου. Για πρώτη φορά μετά το 2009, η αξία των ελληνογερμανικών εμπορικών σχέσεων υπερέβη σε αξία τα 8 δις ευρώ». Από την πλευρά του και ο επιτετραμμένος της καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Νόρμπερτ Μπάρτλε αναφέρει ότι «η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επιστρέφει» και εκτιμά ότι η πολιτική ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Ωστόσο για τον ίδιο δύο κρίσιμα προβλήματα παραμένουν: πρώτον ο αριθμός των ανέργων εξακολουθεί να είναι υψηλός και δεύτερον οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται από τα κόκκινα δάνεια».

«Τάξη και ανθρωπισμός» με ερωτηματικά

Την απόφαση των συγκυβερντώντων κομμάτων στη Γερμανία (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες) να δεχθεί τελικά η Γερμανία 1500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα σχολιάζει η εφημερίδα TAZ του Βερολίνου παρατηρώντας: «Ο μεγάλος συνασπισμός θέλει να κρατήσει αναφορικά με την προσφυγική πολιτική το μότο ‘τάξη και ανθρωπισμός’. H απόφαση στην οποία κατέληξαν κορυφαία στελέχη των CDU, CSU και SPD φαντάζει σπουδαία. Ωστόσο απέχει πολύ από τον ανθρωπισμό αλλά και από την τάξη, μιας και συνεχίζει να αποδέχεται το χάος στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει ‘λόγω της δύσκολης ανθρωπιστικής κατάστασης να στηρίξει την Ελλάδα με την υποδοχή 1000 με 1500 παιδιά από προσφυγικά κέντρα των νησιώ’‘. Θέλει όμως να πάρει αυτά τα παιδιά άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία; Δυστυχώς όχι. Αντίθετα η Γερμανία θέλει να δεχθεί μόνο ένα ‘λογικό αριθμό’ και μόνο εφόσον βρεθούν κι άλλες χώρες εντός της ΕΕ που θέλουν να συνδράμουν. Όλα αυτά είναι τίποτα. Στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας στη Λέσβο ζουν 20.000 άνθρωποι μέσα στη βρωμιά και το κρύο. Κάθε παιδί που βγαίνει από εκεί μετράει. Aλλά για την πλουσιότερη και ισχυρότερη χώρα της ΕΕ η προσφορά που κάνει είναι μικρή και αναξιοπρεπής».

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σχολιάζει :«Το ότι ο υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ θέλει τώρα να ηγηθεί μιας Συμμαχίας του Καλού είναι θετικό, αν λάβει κανείς υπόψη τη ρητορική των προηγούμενων χρόνων. Aλλά οι φίλοι του ανθρωπισμού δεν θα πρέπει να βιαστούν να χαρούν. Κι αυτό διότι ο αριθμός των προσφυγόπουλων που η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι κινδυνεύουν υπολογίστηκε τελικά εν μία νυκτί χαμηλότερος. Πριν από λίγες μέρες ο Ζεεχόφερ είχε μιλήσει για 5000 παιδιά, ενώ πλέον πρόκειται για 1000 με 1500. Και τα υπόλοιπα; Θα έχουν κακή τύχη για ακόμη μια φορά». Όπως παρατηρεί το σχόλιο ένα άλλο «αίνιγμα» είναι πότε αυτά τα παιδιά θα μεταφερθούν στη Γερμανία. «Σύντομα, απαντά το Βερολίνο. Πρώτα απ´ όλα πρέπει να επικρατήσει τάξη στα ελληνοτουρκικά σύνορα». Αυτό βέβαια μπορεί να πάρει μήνες, εκτιμά το σχόλιο, δεδομένης της κατάστασης και παρατηρεί επίσης αναφορικά με την αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου: «Το ευρωπαϊκό δίκαιο για το άσυλο εγγυάται σε όλους το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στην ΕΕ. Όσο τα σημεία εισόδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη παραμένουν κλειστά, η ΕΕ προδίδει όχι μόνο τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της. Παραιτείται ταυτόχρονα από το ίδιο το νομικό της σύστημα. Ο μικρός αριθμός παιδιών που διασώζονται δεν αρκεί για να παραβλεφθεί το γεγονός αυτό».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024