Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στήριξη Μέρκελ σε Ελλάδα για προσφυγικό - Τι θα κάνει ο Ερντογάν μετά το «ναυάγιο» στις Βρυξέλλες

Στήριξη Μέρκελ σε Ελλάδα για προσφυγικό – Τι θα κάνει ο Ερντογάν μετά το «ναυάγιο» στις Βρυξέλλες

Το ρόλο του απρόβλεπτου ηγέτη και ενός σκληρού διαπραγματευτή επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά χθες, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φόβοι για νέες σπασμωδικές κινήσεις από τον «Σουλτάνο»

Το ρόλο του απρόβλεπτου ηγέτη και ενός σκληρού διαπραγματευτή επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά χθες, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μετά τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της ΕΕ για το προσφυγικό, αποχώρησε άρον άρον από τις Βρυξέλλες χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Από αυτή την σπασμωδική κίνηση φάνηκε πως η συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιν και τον Σαρλ Μισέλ δεν πήγε όπως θα την ήθελε ο «Σουλτάνος». Είχε προηγηθεί η στήριξη της Μέρκελ προς την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση που έχει φτάσει στην πόρτα της χώρας μας μετά το άνοιγμα των συνόρων από την Άγκυρα, μία εξέλιξη η οποία θορύβησε τον τούρκο πρόεδρο ο οποίος άρχισε να βλέπει και πάλι «εχθρούς» στην Ευρώπη.

Στήριξη Μέρκελ σε Ελλάδα

«Τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς ανθρώπους που είναι απελπισμένοι και θέλουν να φύγουν, πολλούς που ζητούν άσυλο» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά του Έβρου.

Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι αυτή που της προκαλεί ειδικές και ιδιαίτερες προκλήσεις. Βρίσκεται στο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη για όλη την Ευρώπη» είπε και συμπλήρωσε πως «το 2019 είχαμε 6 δισ. που εξήχθησαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία και είχαμε εισαγωγές περίπου 2 δισ. δολάρια εκεί υπάρχει δυνατότητα αυξήσεως».

Την ίδια στιγμή, ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών που αναδιατάσσει τις προτεραιότητες . «Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν» τόνισε ο πρωθυπουργός στέλνοντας για μία ακόμη φορά αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία.

Για μία ακόμη φορά ζήτησε αλλαγές στη μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική της Ευρώπης ενώ τόνισε ότι λόγω κοροναϊού, το 2020 θα είναι μια διαφορετική χρονιά από αυτή που προβλεπόταν στην οικονομία.

Σε νέα φάση για το προσφυγικό

Σε ότι αφορά το προσφυγικό τόνισε ότι «εισερχόμαστε σε νέα φάση» ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως η επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη», τότε να προβεί σε κινήσεις:

«Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα.

Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως πχ κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τι θα κάνει ο απρόβλεπτος Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αποχώρησε εκνευρισμένος από τις Βρυξέλλες αναμένεται να τοποθετηθεί τις επόμενες ώρες για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας.

Πολλοί είναι όλοι όσοι φοβούνται ότι μετά τα τελευταία 24ωρα όπου είχε δοθεί σήμα στους εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά και στις ομάδες των τούρκων κομάντος να μην προχωρούν σε προκλητικές ενέργειες ανεβάζοντας την ένταση, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση.

Προφανώς ο Ερντογάν δεν έλαβε τη στήριξη που θα ήθελε από την Ευρώπη, είτε σε επίπεδο εγγυήσεων είτε σε οικονομικό επίπεδο προκειμένου να συνεχίζει να φιλοξενεί τους πρόσφυγες στα κλειστά κέντρα που έχει δημιουργήσει.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024