Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τελικά πρέπει να πλένουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε;

Τελικά πρέπει να πλένουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε;

Βακτήρια βλαβερά για τον οργανισμό μας περιέχουν το κρέας και τα πουλερικά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι τα πλένουν πριν το μαγείρεμα

Βακτήρια βλαβερά για τον οργανισμό μας περιέχουν το κρέας και τα πουλερικά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι τα πλένουν πριν το μαγείρεμα.

Κατά πόσο είναι όμως σωστή αυτή η τακτική;

Στην πραγματικότητα, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, το πλύσιμο του κρέατος και των πουλερικών πριν το μαγείρεμα… δεν συστήνεται. Μπορεί γενικότερα το πλύσιμο να βοηθά στην απομάκρυνση βακτηρίων, όπως π.χ. στα φρούτα και τα λαχανικά, ωστόσο, στο ωμό κρέας και τα πουλερικά τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Δύο είδη βακτηρίων που συναντάμε σε αυτά είναι το καμπυλοβακτήριο και η σαλμονέλα, τα οποία υπάρχουν στους χυμούς τους. Όταν, λοιπόν, προσπαθούμε να πλύνουμε τους χυμούς του κρέατος, στην πραγματικότητα μολύνουμε με αυτούς άλλες επιφάνειες και εργαλεία στην κουζίνα μας, εξαπλώνοντας τα βακτήρια. Μπορεί, επίσης, να μεταφερθούν από τα χέρια μας στα ρουχα μας ή σε άλλες τροφές που θα πιάσουμε. Η επιμόλυνση αυτού του τύπου, όμως, είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή και δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι η είσοδος των βακτηρίων στον οργανισμό μας και η πρόκληση ασθενειών, με τη δηλητηρίαση να είναι η πιο συχνή.

Ακόμη κι αν πλύνουμε τα κρεατικά πολλές φορές, παραμένει δύσκολο να απομακρύνουμε τα μικρόβια, ενώ και το μούλιασμα σε αλατισμένο νερό δεν είναι αποτελεσματικό και εγκυμονεί και πάλι κινδύνους επιμόλυνσης. Αν θέλετε να μουλιάσετε το κρέας σας, ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε είναι στο ψυγείο.

Αυτό, όμως, που αρκεί να έχετε υπ’ όψιν σας είναι ότι το μαγείρεμα του κρέατος και των πουλερικών σε υψηλές θερμοκρασίες είναι αρκετό για να σκοτώσει τα βακτήρια, γι’ αυτό το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μαγειρέψετε το κρέας σας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 63 βαθμών Κελσίου στο εσωτερικό του –για να είστε σίγουροι θα χρειαστείτε θερμόμετρο.

Τι κάνουμε πριν το καταψύξουμε;

Δεν είναι απαραίτητο να πλύνετε το κρέας πριν το βάλετε στην κατάψυξη, καθώς πάλι αυξάνετε την πιθανότητα επιμόλυνσης στον πάγκο, το νεροχύτη και πιάτα ή ποτήρια που βρίσκονται τριγύρω.

Μόλις το κρέας σας ξεπαγώσει, το μαγείρεμα θα σκοτώσει ό,τι μικρόβιο υπάρχει. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να βάλετε στην κατάψυξη όλα τα κρέατα, καθώς αν τα διατηρήσετε σε σταθερή θερμοκρασία των 0 βαθμών, θα μπορέσετε να τα συντηρήσετε για πολλούς μήνες. Σε αυτή τη θερμοκρασία, τα βακτήρια «κοιμούνται», είναι αβλαβή και δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν.

Το κρέας σας, όμως, είναι ασφαλές για κατανάλωση μετά το μαγείρεμα, αν και η ποιότητα και η γεύση του μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Όσο το ξεπαγώνετε, τα βακτήρια επανέρχονται όπως πριν την κατάψυξη, γι’ αυτό όσο πιο γρήγορα το μαγειρέψετε, τόσο το καλύτερο.Τι συμβαίνει με το μαρινάρισμα;

Για τους ίδιους λόγους που προαναφέραμε, δεν είναι καλή ιδέα να πλύνετε το κρέας σας πριν το μαρινάρετε. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε το κρέας σας κατευθείαν στη μαρινάδα και να εξασφαλίσετε ότι το καλύπτει ολόκληρο. Μπορείτε επίσης να του κάνετε μικρές τρυπούλες για να εξασφαλίσετε ότι η μαρινάδα θα εισχωρήσει στο εσωτερικό του.

Μπορείτε να μαρινάρετε το κρέας και το κοτόπουλο με ασφάλεια για 1-2 ημέρες στο ψυγείο πριν το μαγείρεμα και για αποφυγή επιμόλυνσης, προτιμήστε πλαστικές σακούλες, τις οποίες θα πετάξετε στη συνέχεια. Μην ξεχνάτε πως ό,τι έρθει σε επαφή με το ωμό κρέας, θα πρέπει να πλυθεί πάρα πολύ καλά και μην χρησιμοποιήσετε τη μαρινάδα που περίσσεψε σαν σάλτσα στη συνέχεια, αν δεν τη βράσετε.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση μόλυνσης;

Το πιο πιθανό που μπορεί να συμβεί από καμπυλοβακτήρια είναι μια γαστρεντερίτιδα, με διάρροια, στομαχόπονο, πυρετό, πονοκεφάλους, ναυτία και εμετό. Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 3-6 ημέρες. Τα συμπτώματα μόλυνσης από σαλμονέλα είναι παρόμοια, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρά και να οδηγήσουν στο νοσοκομείο, σε όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό, παιδιά κάτω τω 5 ετών και ηλικιωμένους.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024