Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Η Κίνα τιμά μετά θάνατον τον γιατρό - ήρωα που είχε προειδοποιήσει για τον ιό

Κοροναϊός: Η Κίνα τιμά μετά θάνατον τον γιατρό – ήρωα που είχε προειδοποιήσει για τον ιό

Ο οφθαλμίατρος Λι Γιενλιάνγκ πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου όταν προσβλήθηκε από τον κοροναϊό στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν στην πόλη Ουχάν, επίκεντρο του φονικού ιού που σήμερα έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 3.500 ανθρώπους παγκοσμίως

Τον γιατρό, ο οποίος ήταν ο πρώτος που επιχείρησε να σημάνει συναγερμό για την επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα αλλά «φιμώθηκε», τίμησαν οι Αρχές της χώρας.

Ο οφθαλμίατρος Λι Γιενλιάνγκ πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου όταν προσβλήθηκε από τον κοροναϊό στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν στην πόλη Ουχάν, επίκεντρο του φονικού ιού που σήμερα έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 3.500 ανθρώπους παγκοσμίως.

Στην προσπάθειά της να μετριάσει τη λαϊκή κατακραυγή για τις αποκαλύψεις στις οποίες είχε προβεί ο γιατρός, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας τίμησε τον Λι μαζί με άλλους 505 άλλους υπαλλήλους υγείας για τις εξαιρετικές επιδόσεις και την αφοσίωσή τους στην μάχη κατά της επιδημίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, στη λίστα αναφερόταν για πρώτη φορά ότι 34 κινέζοι υγειονομικοί υπάλληλοι πέθαναν εξαιτίας του κοροναϊού.

Οργή στην Κίνα

Ο θάνατός του έχει προκαλέσει την οργή της κινεζικής κοινής γνώμης, καθώς ο Λι Ουενλιάνγκ είχε κατηγορηθεί τότε για διασπορά ψευδών ειδήσεων και τον είχαν υποχρεώσει να υπογράψει δήλωση μετάνοιας για το «σφάλμα» του.

«Πέθανε μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειές μας να τον σώσουμε» ανέφερε η κυβέρνηση της Ουχάν σε ανακοίνωσή της. «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήριά μας. Αποτίουμε φόρο τιμής στον τρόπο που στάθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της επιδημίας και εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του!».

Ο θάνατος του γιατρού, ο οποίος μολύνθηκε ενώ εργαζόταν φροντίζοντας ασθενή του ιού, έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις.

Όταν πριν από δύο μήνες είχε μιλήσει μαζί άλλους επτά επιστήμονες για την επιδημία πνευμονίας, που παρουσίαζε κοινά στοιχεία με το SARS, είχε κληθεί από την αστυνομία για να δώσει εξηγήσεις. Και οι οκτώ κατηγορήθηκαν τότε για «διατάραξη της κοινωνικής τάξης». Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι προσβλήθηκε από τον ιό την 1η Φεβρουαρίου.

Πλέον, ο αποβιώσας γιατρός έχει γίνει εθνικός ήρωας και την είδηση του θανάτου του διάβασαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo πάνω από 1,5 δισ. φορές. Επίσης, έγινε θέμα συζήτησης και στην εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων WeChat, με τους περισσότερους να εκφράζουν οργή και θλίψη.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024