Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Σε επιφυλακή οι αρχές μετά την αύξηση των κρουσμάτων σε 66

Κοροναϊός: Σε επιφυλακή οι αρχές μετά την αύξηση των κρουσμάτων σε 66

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας τα κρούσματα του κοροναϊού έφτασαν τα 66 στη χώρα μας, καθώς σήμερα εντοπίστηκαν 21 νέα περιστατικά

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού.

Αν και σύμφωνα με τους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει την αύξηση των ασθενών αλλά και για να καταφέρει να περιορίσει τη διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας τα κρούσματα του κοροναϊού έφτασαν τα 66 στη χώρα μας, καθώς σήμερα εντοπίστηκαν 21 νέα περιστατικά.

Από αυτά 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, επτά στο νομό Αττικής και ένα στο νομό Ευβοίας.

O συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 66, 51 εκ των οποίων ανήκει στην ομάδα που ταξίδεψε στους Άγιους Τόπους και στις επαφές τους.

Ένας από τους ασθενείς νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 22 εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 43 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.

Την ίδια στιγμή αναμένονται τα αποτελέσματα εξετάσεων νεαρής που νοσηλεύεται με ύποπτα συμπτώματα στο Νοσοκομείο Λαμίας. Πρόκειται για 21χρονη που είχε ταξιδέψει στους Άγιους Τόπους με το γκρουπ από την Αμαλιάδα.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες η αύξηση των κρουσμάτων είναι αναμενόμενη, εφόσον πρόκειται για ιό με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, ωστόσο συστήνουν ψυχραιμία και επισημαίνουν ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται στόχος είναι να καθυστερήσει η διασπορά της νόσου.

Σχεδιάζεται αναστολή στον ΦΠΑ και στήριξη επιχειρήσεων

Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκαν επί τάπητος μέτρα ελάφρυνσης εταιρειών και κλάδων που πλήττονται από τους αναγκαστικούς περιορισμούς που επιβάλλει η πολιτεία (π.χ κλείσιμο καταστημάτων) με αναστολή καταβολής ΦΠΑ, φόρων και εισφορών.

Επίσης, συζητήθηκαν ενέσεις ρευστότητας, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κοροναϊού.

Όλα πάντως θα εξαρτηθούν και από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος, που έχει αναλάβει να βγάλει το κόστος του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία.

Τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα συγκεκριμενοποιήσουν και θα ανακοινώσουν από κοινού τη Δευτέρα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Ποια σχολεία θα κλείσουν και για πόσο

Λίγη ώρα μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας η Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας.

Αύριο Κυριακή αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη και αφορούν κυρίως περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε χώρους δημοσίων συναθροίσεων.

Πιο συγκεκριμένα θα ανακοινωθεί αύριο ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και για πόσο διάστημα.

Όσον αφορά την κάλυψη της ύλης αλλά και τις απουσίες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε τονίσει πως το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει ότι οι  απουσίες για τους μαθητές που δεν προσέρχονται λόγω κοροναϊού θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρώνται.

Σχετικά με την  κάλυψη της ύλης για όσα σχολεία που έχουν κλείσει ή πρόκειται να κλείσουν έως 14 ημέρες, η κ. Κεραμέως είπε ότι γι΄ αυτά τα σχολεία ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο.

«Εάν πάμε σε πιο γενικευμένη αναστολή λειτουργίας και εκεί το υπουργείο Παιδείας έχει πλήρη σχέδιο» πρόσθεσε.

Θετικοί οι εργοδότες σε άδειες για έκτακτες οικογενειακές υποχρεώσεις

Στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων δεδομένων των εξελίξεων με τον κοροναϊό ζητούν από τα μέλη τους οι εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ).

Συνιστούν άδειες στους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν έκτακτες οικογενειακές υποχρεώσεις από τυχόν κλείσιμο παιδικών σταθμών, σχολείων, κλπ. καθώς και εφαρμογή ευελιξίας ως προς τον χρόνο και τον τόπο εργασίας.

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού, «οι εξελίξεις από τον κορονοϊό COVID-19 επιβάλλουν στους Κοινωνικούς Εταίρους, στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου και της κοινωνικής μας ευθύνης, να συνδράμουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους μας με υπευθυνότητα.»

» Καλούμαστε να δράσουμε προληπτικά, συλλογικά, οργανωμένα και γρήγορα, ώστε να συμβάλλουμε, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, στον περιορισμό της διασποράς του ιού, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία όλων των εργαζομένων αλλά και τις ίδιες τις θέσεις εργασίας».

Τα νέα μέτρα του ΕΟΔΥ για τον κοροναϊό

Στο μεταξύ, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι από σήμερα, Σάββατο, λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Παράλληλα, κι ενώ ο κοροναϊός Covid-19 εξαπλώνεται στη χώρα μας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας προχώρησε σε αναθεώρηση των κριτηρίων με βάση τα οποία χαρακτηρίζονται οι ασθενείς ως «ύποπτα» ή «πιθανά» κρούσματα λοίμωξης από αυτόν.

Ο ΕΟΔΥ συνέταξε τους σχετικούς ορισμούς με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο -όπως επισημαίνει- ο ορισμός κρούσματος ενδέχεται να τροποποιηθεί, καθώς η επιδημία εξελίσσεται.

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024