Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τράπεζες : Άρση των ορίων στην αγορά ελληνικών ομολόγων - Ικανοποίηση Σταϊκούρα

Τράπεζες : Άρση των ορίων στην αγορά ελληνικών ομολόγων – Ικανοποίηση Σταϊκούρα

Πλέον, οι ελληνικές τράπεζες είναι ελεύθερες να διακρατούν - δίχως όρια και περιορισμούς - ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Την απόφαση της ΕΚΤ να άρει την επιβολή ορίων στη διακράτηση ελληνικών κρατικών ομολόγων από τις εγχώριες τράπεζες, χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πλέον, οι ελληνικές τράπεζες είναι ελεύθερες να διακρατούν – δίχως όρια και περιορισμούς – ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Το συγκεκριμένο μέτρο είχε ληφθεί στις 23 Μαρτίου του 2015, σε μία προσπάθεια θωράκισης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εν μέσω της τεταμένης περιόδου του α’ εξαμήνου του 2015.

«Απομακρύνεται μία ακόμη σκιά της σκοτεινής περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ»

Για απομάκρυνση μιας ακόμη σκιάς «από τη σκοτεινή περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» μιλά ο υπουργός Οικονομικών στη δήλωσή του.

«Θυμίζουμε ότι οι λόγοι που είχαν ωθήσει τότε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αυτή την – πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα – απόφαση ήταν για να προστατεύσει τις ελληνικές τράπεζες από περαιτέρω αύξηση του ανοίγματος προς το Ελληνικό Δημόσιο, εν μέσω της σφοδρής επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών μετά τον Δεκέμβριο του 2014, και της πολιτικής αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τις παλινωδίες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας και συνεχίζει:

«Τότε, το 1ο εξάμηνο του 2015, η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές χρήματος είχε ήδη διακοπεί, οι τράπεζες βίωναν τη μεγαλύτερη ετήσια εκροή καταθέσεων από την αρχή της κρίσης και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είχε επιδεινωθεί δραματικά, ώστε να στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (ELA)».

Όσον αφορά τους λόγους, για τους οποίους η ΕΚΤ προέβη στην αναίρεση του μέτρου, επεσήμανε τα εξής:

«Μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, η εμπιστοσύνη επανήλθε στο τραπεζικό σύστημα. Οι καταθέσεις αυξάνονται, η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές αποκαταστάθηκε, η χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας αποπληρώθηκε.»

» Ταυτόχρονα, το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιώθηκε αισθητά, άρθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), ενώ η εμπιστοσύνη των αγορών προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. αποτυπώνεται και στο κόστος χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έπεσε πρόσφατα, και πριν την ενίσχυση εξωγενών κινδύνων, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.»

» Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αξιολόγησε ότι εκλείπουν πλέον οι λόγοι και οι συνθήκες που την οδήγησαν στην απόφαση του Μαρτίου του 2015».

Σύμφωνα με τον υπουργό, μάλιστα, η απόφαση αυτή αποτελεί ακόμα «ένα σημάδι για την επιστροφή στην κανονικότητα και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».

«Η εξέλιξη αυτή θα είναι επωφελής τόσο για τις τράπεζες όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024