Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στόλτενμπεργκ : «Μακρύς και δύσκολος» ο δρόμος για την ειρήνη στο Αφγανιστάν

Στόλτενμπεργκ : «Μακρύς και δύσκολος» ο δρόμος για την ειρήνη στο Αφγανιστάν

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι προϋπόθεση για να αποσύρει η συμμαχία τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν, είναι η τήρηση από τους Ταλιμπάν της συμφωνίας που υπέγραψαν με τις ΗΠΑ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απαίτησε χθες Τετάρτη οι Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αυτό είναι προϋπόθεση προκειμένου η συμμαχία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν.

Αποτελεί «ευκαιρία»

Η συμφωνία αποτελεί «ευκαιρία για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αφγανών και να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη. Για να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, οι Ταλιμπάν πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Ζάγκρεμπ με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρεϊ Πλένκοβιτς.

«Πρέπει να δούμε μείωση της βίας και να αποφευχθεί η υπονόμευση της συμφωνίας», συνέχισε. «Θα μειώσουμε τη [στρατιωτική] παρουσία μας μόνο αν οι Ταλιμπάν τιμήσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν», είπε ο Στόλντενμπεργκ.

«Είμαστε διατεθειμένοι να τη μειώσουμε, αν οι Ταλιμπάν τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως το ΝΑΤΟ δεν θα βιαστεί.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι περιμένει «μακρύ και δύσκολο δρόμο», που θα έχει «απογοητεύσεις» πριν αποκατασταθεί η ειρήνη στο Αφγανιστάν, κάνοντας νύξη για το γεγονός πως η συμφωνία μοιάζει εύθραυστη.

«Μακρύς και δύσκολος δρόμος»

«Ο δρόμος προς την ειρήνη θα είναι μακρύς και δύσκολος και πρέπει να προετοιμαστούμε για απογοητεύσεις», σημείωσε ο ΓΓ του NATO σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Ζάγκρεμπ, όπου συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, τα 22 από τα 27 μέλη της οποίας είναι επίσης μέλη του NATO.

Η ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν φαντάζει κάθε μέρα που περνά ολοένα πιο θεωρητική, μετά την απόφαση των Ταλιμπάν να τερματίσουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, η οποία επέτρεψε να υπογραφεί την 29η Φεβρουαρίου η συμφωνία με τις ΗΠΑ, στη Ντόχα του Κατάρ.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι διεξήγαγε αεροπορικό πλήγμα εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών, το πρώτο μετά την υπογραφή της συμφωνίας, για να υποστηρίξει τις αφγανικές δυνάμεις που δέχθηκαν την ίδια μέρα πολλαπλές επιθέσεις από τους Ταλιμπάν, με δεκάδες νεκρούς.

«Η συμφωνία που υπεγράφη το Σάββατο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι παρά το πρώτο βήμα», κατά τον Στόλτενμπεργκ.

Φόβοι για μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ

Η αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν, η λεγόμενη Resolute Support, αποτελείται από 16.500 στρατιωτικούς από 38 χώρες οι οποίοι εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Αρκετές κυβερνήσεις των χωρών της συμμαχίας φοβούνται ότι θα υπάρξουν μονομερείς κινήσεις των ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στις αρχές του Φεβρουαρίου και μετά την υπογραφή της συμφωνίας, για την πρόθεσή του να αποσύρει μεγάλο μέρος των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024