Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Κρίσιμες οι επόμενες ώρες μετά τα 31 κρούσματα - Αύξηση αναμένουν οι επιστήμονες

Κοροναϊός : Κρίσιμες οι επόμενες ώρες μετά τα 31 κρούσματα – Αύξηση αναμένουν οι επιστήμονες

Επιστήμονες αναμένουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, συστήνουν ωστόσο ψυχραιμία και επισημαίνουν ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται στόχος είναι να καθυστερήσει η διάσπορά της νόσου.

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την εξάπλωση του κοροναϊού, με τις ελληνικές αρχές να βρίσκονται σε συναγερμό μετά την εκτόξευση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας, στα 31 μέσα σε λίγες ώρες.

Επιστήμονες και ελληνικές αρχές αναμένουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, συστήνουν ωστόσο ψυχραιμία και επισημαίνουν ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται στόχος είναι να καθυστερήσει η διάσπορά της νόσου.

Διαβεβαιώνουν δε, ότι τα μέτρα επικαιροποιούνται συνεχώς ανάλογα με την εξάπλωση του ιού.

Το Πάντειο και το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο κλείνουν για δύο μέρες, λόγω ύποπτων κρουσμάτων κοροναϊού, ενώ ήδη έχουν κλείσει Πανεπιστήμια και σχολεία σε  Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο.

Σε όλες τις σχολικές μονάδες έχει δοθεί εντολή, να κλείνουν άμεσα σε περίπτωση που εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα.

Εξάλλου, σε περίπτωση έντονης εγχώριας μετάδοσης θα εξεταστεί η απόφαση αν θα μείνουν κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια αλλά και παιδικοί σταθμοί. Κάτι που προς το παρόν απέκλεισε μιλώντας στο MEGA, η υπουργός Παιδείας.

Αναμενόμενη η επιδημική έξαρση

Αναμενόμενη θεωρούν οι ειδικοί την επιδημική έξαρση του κοροναϊού στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες, όπως προκύπτει από όσα είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κοροναϊού Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 31, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος καθώς η νόσος εκδηλώνεται και με ήπια συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα.

Εκτιμά δε πως θα νοσήσει το 5-10% του πληθυσμού εφέτος, και ανέφερε προκειμένου να προλάβει όπως είπε, «την επιδημία του φόβου και του πανικού που είναι πολύ χειρότερες, πως από την εποχική γρίπη νοσεί το 15% των Ελλήνων, και συνεπώς οι αριθμοί και τα ποσοστά των ασθενών δεν έχουν σε αυτή τη φάση σημασία».

Εκτόξευση των κρουσμάτων σε 31

«Ο ιός κινείται κάτω από τη μύτη των υγειονομικών αρχών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας για το κρούσμα του 67χρονου από την Ηλεία που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου με σοβαρή πνευμονία τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Όπως ανέφερε ο ίδιος από τους 24 ταξιδιώτες που ήρθαν από το Ισραήλ και ταξίδεψαν μαζί με τον 67χρονο, οι 21 βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Ο 67χρονος ήταν το ένατο κρούσμα της νόσου και αυτό που «αποκάλυψε» δεκάδες ακόμα κρούσματα στη δυτική Ελλάδα.

Όπως είπε, ο κ. Τσιόδρας, «το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα που δεν υπήρχε μετάδοση κρουσμάτων στην κοινότητα. Η συγκεκριμένη ομάδα επέστρεψε στην Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου όταν το Ισραήλ δεν ήταν στη λίστα των κρουσμάτων. Αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού που μεταδίδεται ταχύτατα και από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία. Οι περιπτώσεις είναι πολυάριθμες και δεν γνωρίζουν ότι μολύνουν».

Σύμφωνα, πάντα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, από τους 21 συμπολίτες που βρέθηκαν θετικοί οι εννιά νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίο, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Κλείνει το Πάντειο

Το κλείσιμο του Πάντειου για δύο μέρες αποφάσισε η πρυτανεία, για προληπτικούς λόγους και ύστερα από πληροφορίες ύπαρξης ύποπτου κρούσματος κοροναϊού.

Πρόκειται για επισκέπτρια καθηγήτρια από χώρα της Αφρικής, η οποία ταξίδεψε από την Ουγκάντα μέσω Ντουμπάι και έφτασε στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες από tovima.gr.

Παρουσίασε συμπτώματα γρίπης με βήχα και η ίδια ενημέρωσε σχετικά.

Κλειστό και το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου

Νωρίτερα τη διακοπή της λειτουργίας του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος στο Ρέθυμνο για σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, κατόπιν οδηγιών που έλαβαν οι αρμόδιοι από τον ΕΟΔΥ, καθώς φοιτητής του ελέγχθηκε ύποπτο κρούσμα του κοροναϊου.

Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση «θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση την Κυριακή 8 Μαρτίου», προκειμένου να αποφασιστεί εάν η αναστολή των μαθημάτων θα πάρει παράταση ή όχι, ωστόσο, σημειώνεται πως οι λειτουργίες του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο θα συνεχιστούν κανονικά.

Ο φοιτητής τελικά βρέθηκε αρνητικός στον κοροναϊό, σύμφωνα με την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Ελένη Μπορμπουδάκη.

Κεραμέως στο MEGA : Δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για κλείσιμο όλων των σχολείων

Σε όλες τις σχολικές μονάδες έχει δοθεί εντολή, να κλείνουν άμεσα σε περίπτωση που εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα.

Εξάλλου, σε περίπτωση έντονης εγχώριας μετάδοσης θα εξεταστεί η απόφαση αν θα μείνουν κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια αλλά και παιδικοί σταθμοί.

Κάτι που προς το παρόν απέκλεισε μιλώντας στο MEGA, και την εκπομπή «LIVE NEWS», η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από τον Έβρο, όπου βρίσκεται σε περιοδεία στις εκπαιδευτικές δομές της περιοχής.

Είπε πάντως ότι «όλα τα σενάρια» είναι ανοιχτά, ενώ το υπουργείο Παιδείας ακολουθεί πάντα τις συστάσεις του ΕΟΔΥ όσον αφορά στο κλείσιμο των σχολείων.

Για τα 28 σχολεία που έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους, τόνισε ότι το κλείσιμο αυτό διαρκεί 14 μέρες από τότε που εμφανίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στο εκάστοτε σχολείο.

Όσον αφορά στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για τον κοροναϊό σε εκπαιδευτικές δομές, η κ. Κεραμέως επιβεβαίωσε ότι θα κλείσει το Πάντειο Πανεπιστήμιο για δύο μέρες για προληπτικούς λόγους.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024