Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: Όργιο παραπληροφόρησης και fake news από Τουρκία - Σκληρή απάντηση από Αθήνα

Προσφυγικό: Όργιο παραπληροφόρησης και fake news από Τουρκία – Σκληρή απάντηση από Αθήνα

Η Τουρκία και ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέποντας την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να παίζει - επί της ουσίας - το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου για το ζήτημα με τα καραβάνια προσφύγων που έφτασαν στον Έβρο με ευθύνη της Άγκυρας, συνεχίζουν να παραπληροφορούν και να κουνάνε το «δάχτυλο» στην Ελλάδα

Η Τουρκία στην προσπάθειά της να εκβιάσει την Ευρώπη ώστε να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα για τους πρόσφυγες που έχει στην επικράτειά της αλλά και να εξασφαλίσει στήριξη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει στη Συρία εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ, δε διστάζει να χρησιμοποιεί όλους τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς αλλά και να διοχετεύει στα μέσα ενημέρωσης fake news , όπως αυτό που αφορά στο «θάνατο  προσφύγων στα σύνορα του Έβρου από έλληνες στρατιώτες».

Η Τουρκία και ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέποντας την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να παίζει – επί της ουσίας – το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου για το ζήτημα με τα καραβάνια προσφύγων που έφτασαν στον Έβρο με ευθύνη της Άγκυρας, συνεχίζουν να παραπληροφορούν και να κουνάνε το «δάχτυλο» στην Ελλάδα.

Ο  τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, με νεότερη ενημέρωσή του υπογράμμισε πως έχουν περάσει στην Ευρώπη, μέσω της Αδριανούπολης 117.677 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός μάλλον… υπερβολικός.

Ακόμα ένα ενδεικτικό στοιχείο της παραπληροφόρησης από πλευράς Τουρκίας αποτελεί η δημοσίευση της «είδησης του θανάτου σύρου πρόσφυγα από ελληνικά πυρά», η οποία αστραπιαία έκανε τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ και έφτασε μέχρι το Reuters και όλα τα μεγάλα ΜΜΕ που αναδημοσιεύουν τα τηλεγραφήματά του.

«Η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της»

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για το Προσφυγικό κάλεσε για μια ακόμα φορά την Ευρώπη «να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί» .

«Αφού ανοίξαμε τις πόρτες (σ.σ. τα σύνορα), πολλαπλασιάστηκαν τα τηλεφωνήματα, μας λένε “κλείστε τις πόρτες”. Τους είπα: Έγινε, τελείωσε. Οι πόρτες πλέον είναι ανοιχτές. Τώρα πρέπει να αναλάβετε το βάρος που σας αναλογεί», συνέχισε, σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Νέες απειλές

Σε άλλο σημείο της χθεσινής του ομιλίας , ο Ερντογάν  συνέχισε να ανεβάζει τους αριθμούς των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κάνοντας λόγο για «εκατοντάδες χιλιάδες».

Μάλιστα συμπλήρωσε πως «εκατομμύρια» μετανάστες θα κατευθυνθούν «σύντομα» προς την Ευρώπη.

«Αφότου ανοίξαμε τα σύνορά μας (την Παρασκευή) ο αριθμός εκείνων που κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη έφτασε τις εκατοντάδες χιλιάδες. Σύντομα ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα εκατομμύρια» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Οι αριθμοί αυτοί, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τα όσα διαπίστωσαν οι ανταποκριτές του επί τόπου, «φαίνονται υπερβολικά υπερεκτιμημένοι».

«Η Τουρκία δε μπορεί να μας κουνάει το δάχτυλο»

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που έχει διαμορφώσει η Τουρκία η οποία χρησιμοποιεί ως «πιόνια» χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, η Αθήνα έδωσε σκληρή απάντηση απέναντι στις κατηγορίες του τούρκου προέδρου και αλλά και στις ψεύτικες ειδήσεις που μεταδίδει η τουρκική κυβέρνηση.

Μια χώρα που «κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις, δεν είναι σε θέση να κουνά δάχτυλο σε κανέναν» επισημάνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Όταν μια χώρα εργαλειοποιεί ανθρώπους ως πολιορκητικό κριό, κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις για να τους παραπλανήσει και παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, δεν είναι σε θέση να κουνά το δάκτυλο σε κανέναν», σημειώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

Και βέβαια, προσθέτει,  δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα Διεθνούς Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«’Αλλωστε, σε αυτά τα μαθήματα, η Τουρκία επί χρόνια μένει μετεξεταστέα», προσθέτει.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024