Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε ολονύχτια επιφυλακή οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο - Συλλαμβάνουν όποιον περνάει παράνομα

Σε ολονύχτια επιφυλακή οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο – Συλλαμβάνουν όποιον περνάει παράνομα

Σκηνές χάους συνεχίζουν να εκτυλίσσονται για μια ακόμα μέρα στον Έβρο με χιλιάδες πρόσφυγες να στοιβάζονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα προσπαθώντας να περάσουν στην Ελλάδα και τους αστυνομικούς να τους απωθούν κάνοντας ακόμα και χρήση χημικών

Σκηνές χάους συνεχίζουν να εκτυλίσσονται για μια ακόμα μέρα στον Έβρο με χιλιάδες πρόσφυγες να στοιβάζονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα προσπαθώντας να περάσουν στην Ελλάδα και τους αστυνομικούς να τους απωθούν κάνοντας ακόμα και χρήση χημικών.

Ωστόσο χημικά δεν χρησιμοποιούν μόνο οι ελληνικές δυνάμεις, αφού την Κυριακή Τούρκοι φέρονται να έριξαν χημικά στις ελληνικές δυνάμεις με καθοδήγηση από drones.

Παράλληλα, πρόσφυγες πετούσαν και πέτρες ή καδρόνια στους αστυνομικούς. Στη συνέχεια, αστυνομικοί συνέλαβαν μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα, από την Εθνική στις Καστανιές προς την Ορεστιάδα.

Όλα αυτά, ενώ ελικόπτερα περνούν πάνω από την Ορεστίαδα.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως το τελευταίο 24ωρο συνελήφθησαν 98 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα. Κανένας από αυτούς δεν είχε καταγωγή από τη Συρία, σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές.

Αντιθέτως οι χώρες καταγωγής τους ήταν το Αφγανιστάν, η Σομαλία και το Πακιστάν.

Ανάμεσα τους βρέθηκαν και δύο Τούρκοι, οι οποίοι κρατούνται με σκοπό να διερευνηθεί ο ρόλος τους στην προσπάθεια «εισβολής» μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα.

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία: Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην συνοριογραμμή

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία κλιμακώνει την επιθετική πολιτική της, στέλνει ο στρατός, ενώ οι συγκρούσεις δεν λένε να κοπάσουν στις Καστανιές.

Ο Διοικητής του Δ᾽ Σώματος Στρατού, υποστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης, γνωστοποίησε με ανακοίνωση του την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά σχεδόν σε όλη την συνοριογραμμή με την Τουρκία, στον Έβρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο στρατός θα προβεί την Καθαρά Δευτέρα σε βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή του Έβρου όλο το 24ωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις εν λόγω στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά ενέκρινε και το ΚΥΣΕΑ.

Με την τακτική αυτή, επισημαίνεται, πρόκειται να δοθεί ηχηρό μήνυμα από τον στρατό, δηλώνοντας τη παρουσία του, χωρίς να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο, αφού οι ασκήσεις δεν συνιστούν επιθετική τακτική, τουλάχιστον επίσημα.

Είναι μία τακτική που ακολουθεί κατά κόρον η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στις ζώνες θερμού ενδιαφέροντος για να δηλώσει παρουσία.

Αναβαθμίζεται η φύλαξη των συνόρων – «Φρένο» στις αιτήσεις ασύλου

Η κυβέρνηση η οποία εδώ και αρκετούς μήνες παρακολουθούσε ως απλός θεατής τις εξελίξεις στο προσφυγικό, αποφάσισε βλέποντας τις εικόνες με τους χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα στον Έβρο αλλά και τις αθρόες ροές στα νησιά του Αιγαίου να λάβει έκτακτα μέτρα.

Αυτά αφορούν μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση της φύλαξης των συνόρων , την προσωρινή αναστολή για ένα μήνα της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα αλλά και την άμεση επιστροφή χωρίς καταγραφή στη χώρα προέλευσης όσων εισέρχονται παρανόμως στην ελληνική επικράτεια, ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που χρήζει διευκρινήσεων από την κυβέρνηση.

Αναλυτικά τα πέντε έκτακτα μέτρα

Τα πέντε έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε λίγη ώρα μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είναι τα εξής:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024