
Τάρτα σφολιάτας
Την γεμίζουμε με παλαιωμένο ανθότυρο, γραβιέρα, φέτα, πράσα και μυρώνια.
Προετοιμασία 45′, Αναμονή 15′, Ψήσιμο 1 ώρα
Υλικά (για 8-10 μερίδες)
1 φύλλο έτοιμη σφολιάτα (ξεπαγωμένη σιγά-σιγά στο ψυγείο)
200 γρ. ανθότυρο παλαιωμένο (ξηρό), τριμμένο
120 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
100 γρ. φέτα σε τρίμματα
1/2 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
4 μεγάλα πράσα (το τρυφερό μέρος κομμένα σε φέτες 1 εκ.)
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 αβγά μεσαίου μεγέθους
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Λίγο βούτυρο για την ταρτιέρα (άλειμμα)
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βουτυρώνουμε καλά μια ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ. ή άλλου σχήματος. Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας μέσα στην ταρτιέρα με τέτοιον τρόπο ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα και κόβουμε προσεκτικά τη ζύμη που εξέχει (να πάρει το σχήμα της ταρτιέρας). Τρυπάμε καλά τη σφολιάτα με ένα πιρούνι να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας. Στρώνουμε μέσα μια λαδόκολλα και γεμίζουμε τη βάση της τάρτας με ρύζι ή όσπρια, για να κρατήσει το σχήμα της. Την αφήνουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και ψήνουμε την τάρτα, στην τελευταία σχάρα, για 25 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το ρύζι ή τα όσπρια και αφήνουμε να κρυώσει. Σοτάρουμε, σε χαμηλή φωτιά, στο ελαιόλαδο, τα πράσα για 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. Χτυπάμε σε ένα μπολ, με έναν αβγοδάρτη, τα αβγά με το γιαούρτι. Ενσωματώνουμε τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε. Στρώνουμε τα πράσα στην ψημένη σφολιάτα και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα τυριών. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160°C και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα τυριού.
- Δίκη για τα Τέμπη: Το έγγραφο του ΝΣΚ με το ερώτημα για την παράσταση του δημοσίου – «Παρέμβαση Μητσοτάκη δια Κυρανάκη» καταγγέλλει η Κωνσταντοπούλου
- Super League: Τα στοιχεία της αλλοίωσης αποτελεσμάτων με… σφραγίδα VAR
- Jazz Week on the roof
- Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης ΖΟΡΜΠΑΣ: Ένα ταξίδι στον κόσμο του εμβληματικού ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη
- ΕΛΑΣ: Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται με τα βοοειδή – Έχουν σταλεί τα έγγραφα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
- Μητσοτάκης: «Μηδενική ανοχή σε οποιασδήποτε μορφής νέα τρομοκρατία εμφανιστεί» – Μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη

