Την επιχείρηση... κατευνασμού των νησιωτών μετά τα ντροπιαστικά γεγονότα των προηγούμενων ημερών, με αποκορύφωμα το πολεμικό κλίμα ανάμεσα σε πολίτες και άνδρες των ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο, συνεχίζει η κυβέρνηση

Την επιχείρηση… κατευνασμού των νησιωτών μετά τα ντροπιαστικά γεγονότα των προηγούμενων ημερών, με αποκορύφωμα το πολεμικό κλίμα ανάμεσα σε πολίτες και άνδρες των ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο, συνεχίζει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και παρουσία αυτοδιοικητικών στελεχών. Σε αυτήν αποφασίστηκαν μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να λειτουργήσει ως «πυροσβέστης» θα επισκεφτεί και τα τρία νησιά – Λέσβο, Χίο, Σάμο- αρχής γενομένης από τη Σάμο.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κατευνάσει τις αντιδράσεις και το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί κυρίως στα εν λόγω νησιά, μετά την απόφαση για επίταξη εκτάσεων και τη δημιουργία κλειστών κέντρων, αλλά και από την βαρβαρότητα και τις επιθέσεις των ΜΑΤ τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Όσον αφορά τη σύσκεψη της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτή πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση χαιρετίζει την απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις.

«Συναντήθηκα σήμερα με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Σε εποικοδομητικό κλίμα, τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα του μεταναστευτικού με κύριο μέλημά μας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Προχωράμε» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

«Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Στη σύσκεψη τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών.

Τονίστηκε  ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις.

Επίσης διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα  περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο».

Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση

Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου, διαμηνύουν και πριν από τη συνάντηση -αλλά και μετά- πως το ραντεβού με τους αυτοδιοικητικούς, δεν σηματοδοτεί κάποιου είδους αναδίπλωση από τα σχέδιά της, στο κέντρο των οποίων είναι η κατασκευή νέων κλειστών δομών.

Κάτι που υπογράμμισε και κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Για μία ακόμη φορά, θα εξηγήσω τις θέσεις της κυβέρνησης. Είμαι έτοιμος να ακούσω -όπως πάντα ήμασταν έτοιμοι να ακούσουμε- κάθε δημιουργική πρόταση. Αισιοδοξώ ότι θα καταλήξουμε σε γόνιμα συμπεράσματα. Να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες που θα κάνουν την παρόξυνση ενός προβλήματος, ευκαιρία για καλύτερη αντιμετώπισή του».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr