Προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί τη ρωσοτουρκική διαφωνία στο Ιντλίμπ της Συρίας και να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα του, το ΝΑΤΟ δημοσίευσε ένα ειδικό βίντεο σε υποστήριξη της Τουρκίας. To βίντεο εγκωμιάζει τις τουρκικές στρατιωτικές δυνατότητες και τις κοινές αξίες.

Πρόσφατη έρευνα αμερικανικού ινστιτούτου δείχνει πως μόλις το 21% των ερωτηθέντων στη γειτονική χώρα έχουν θετική εικόνα για τη Συμμαχία. Αυτό κυρίως συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι τούρκοι πολίτες θεωρούν πως το ΝΑΤΟ δεν υποστηρίζει την Αγκυρα στην προσπάθειά της για την καταπολέμηση των κούρδων «τρομοκρατών» στη Συρία, ενώ τα κράτη-μέλη του δεν συνεργάζονται για την έκδοση των λεγόμενων Γκιουλενιστών.

Την ίδια στιγμή, το 55% των ερωτηθέντων στην Τουρκία διαφωνεί με την προοπτική ενεργοποίησης του άρθρου 5 σε περίπτωση που γειτονικό κράτος-μέλος δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία.

Μία εξίσου ενδιαφέρουσα έρευνα του Πανεπιστημίου Kαντίρ Χας δείχνει, πάντως, πως το 60,8% επιθυμεί να παραμείνει η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ, αν και το ποσοστό που θεωρεί πως η χώρα ευνοείται από αυτό πέφτει στο 50,3%. Οσον αφορά τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, μόλις το 26,1% των ερωτηθέντων κάνει λόγο για στρατηγική συνεργασία, αλλά το 44% συμφωνεί με την αγορά των S-400. Η κοινή γνώμη στη γειτονική χώρα εμφανίζεται, λοιπόν, αρκετά μπερδεμένη, επειδή η κατάσταση είναι τέτοια. To τουρκικό αίτημα για αμερικανικούς πυραύλους Πάτριοτ δημιουργεί επιπρόσθετη σύγχυση.

O τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όμως, γνωρίζει πολύ καλά τα όρια, έστω και αν κάποιες φορές τα υπερβαίνει. Δεν πρόκειται να τεθεί θέμα συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, παρόλο που το θέμα συζητείται σε ορισμένες συντηρητικές δεξαμενές σκέψεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, πολύ δύσκολα θα φτάσει η κατάσταση με τη Ρωσία στα άκρα παρά τις διαφωνίες των δύο χωρών στη Συρία και τη Λιβύη. Οι επιλογές στην εξωτερική πολιτική δεν καθορίζονται με βάση αποσπασματικές δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ακόμα και στην περίπτωση του Ιντλίμπ ίσως προκριθεί η λύση κοινών ρωσοτουρκικών περιπολιών, βάσει της εμπειρίας από το ανατολικό τμήμα της Συρίας.

Ο Δρ. Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι ερευνητής στο Begin Sadat Centre for Strategic Studies και το ΕΛΙΑΜΕΠ και διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr