Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ασφαλιστικό : Αντιπαράθεση Βρούτση - Κατρούγκαλου για τις εισφορές μισθωτών και επαγγελματιών

Ασφαλιστικό : Αντιπαράθεση Βρούτση – Κατρούγκαλου για τις εισφορές μισθωτών και επαγγελματιών

Το νέο ασφαλιστικό δεν αποτελεί τομή αλλά περιορισμένη επιστροφή στο παρελθόν, εκτίμησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Γιάννη Βρούτση, να ζητά από τον κ. Κατρούγκαλο να απολογηθεί για τις «αντισυνταγματικότητες» του δικού του νόμου. Που συμφώνησαν για τις εισφορές και τι θα διορθώσει ο κ. Βρούτσης

Το νέο ασφαλιστικό δεν αποτελεί τομή αλλά περιορισμένη επιστροφή στο παρελθόν, εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να ζητά από τον κ. Κατρούγκαλο να απολογηθεί για τις «αντισυνταγματικότητες» του δικού του νόμου.

Μνημονιακές πιέσεις

«Η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ είχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, με ελλείμματα δισεκατομμυρίων και εν μέσω μνημονιακών πιέσεων», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Μας ενδιέφερε το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης με την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης και την καθιέρωση ποσοστών αναπλήρωσης, ενώ ούτε και η ανταποδοτικότητα είχε παραμεληθεί. Όταν, μάλιστα, εφαρμόστηκε ο επανυπολογισμός των συντάξεων, το ένα τέταρτο των συνταξιούχων είδαν αυξήσεις, δηλαδή είτε χαμηλόμισθοι είτε άνθρωποι που είχαν δώσει υψηλές εισφορές», πρόσθεσε περιγράφοντας τα αποτελέσματα της δικής του ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Για τον συζητούμενο νόμο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν αποτελεί τομή αλλά μία περιορισμένη επιστροφή στο παρελθόν, «μία περιορισμένη αντιμεταρρύθμιση με κοινωνική αδικία και ταξική μονομέρεια».

Αντιμεταρρύθμιση

Όπως σημείωσε, το «νομοσχέδιο-αντιμεταρρύθμιση» της κυβέρνησης, ωφελεί το 10% των ασφαλισμένων και βλάπτει το 90%, αντιμετωπίζει δυσμενώς τους μισθωτούς, που θα πληρώνουν έως και δέκα φορές μεγαλύτερη εισφορά υγείας σε σχέση με τους επαγγελματίες. «Μοιραία», τα ελλείμματα, που θα δημιουργηθούν, θα τα καλύψουν οι μισθωτοί, σύμφωνα με τον ίδιο. Οδηγεί στη «ντε φάκτο ιδιωτικοποίηση» διότι δίνει δυνατότητα στα ανώτερα κλιμάκια των επαγγελματιών να αξιοποιήσουν τα χρήματα που τους απομένουν σε ιδιωτική ασφάλεια, επιστρέφει στη λογική κατακερματισμένων ρυθμίσεων με δεκάδες άρθρα στο νομοσχέδιο.

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων «να διαφυλάξουμε την εθνική σύνταξη (που να αντιστοιχεί στο όριο της φτώχειας δηλαδή στο 60% του εισοδήματος)», τονίζοντας ότι (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) «δεν μπορέσαμε -λόγω διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς- να το ενσωματώσουμε ρητά στον νόμο μας».

Να απολογηθεί

Σε παρέμβασή του, ο κ. Βρούτσης κάλεσε τον κ. Κατρούγκαλο να απολογηθεί για τις αντισυνταγματικότητες του νόμου του, για τις οποίες «δεν είπε κουβέντα».

«Δεν είπατε τίποτα για την αναλογιστική μελέτη που, όπως είπε το ΣτΕ έπρεπε να συνοδεύει το νομοσχέδιό σας.

Δεν είπατε τίποτα για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, που κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματική». Κάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να πει εάν θα καταψηφίσει τις αυξήσεις των επικουρικών που προβλέπει το νομοσχέδιο.

«Δεν είπατε τίποτα για το ζήτημα με τους συντελεστές αναπλήρωσης, όταν μάλιστα το ΣτΕ τόνισε ότι ο νόμος σας δεν κινητροδοτεί αυτούς που δουλεύουν περισσότερο για να παίρνουν περισσότερη σύνταξη.

Δεν είπατε τίποτα για την επισήμανση του ΣτΕ ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται το ίδιο μισθωτοί και μη μισθωτοί. Έχουν χαιρετίσει το νομοσχέδιό μας αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κι εσείς τους λέγατε «κίνημα της γραβάτας»», πρόσθεσε.

Θα το διορθώσουμε

Όσο για την εκτίμηση του κ. Κατρούγκαλου ότι με το νομοσχέδιο το ασφαλιστικό σύστημα θα χάσει λεφτά, ο κ. Βρούτσης εκτίμησε πως με την έναρξη της νέας πλατφόρμας, από αύριο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δηλώνουν «ελεύθερα και πιο ψηλά (ασφαλιστικά κλιμάκια)».

Απαντώντας, ακόμα, για την «αδικία» από τη διαφορά εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, επισήμανε ότι συμφωνεί «αλλά θα το διορθώσουμε» με μείωση 0,90% των εισφορών τώρα και με -4% επιπλέον τα επόμενα χρόνια.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον πυρήνα της μεταρρύθμισής του, η οποία απεκατέστησε «τη διαγεννεακή δικαιοσύνη».

Για τις επικουρικές, ανέφερε ότι δεν είναι «πυρηνικό» στοιχείο του νόμου «αλλά μνημονιακές υποχρεώσεις της εποχής», με βάση ένα μνημόνιο που ψήφισε και η ΝΔ. «Είμαι ευτυχής που αναστράφηκαν. Δεν θα τις φέρναμε εάν είχαμε επιλογή ελεύθερων χεριών», είπε χαρακτηριστικά.

Ποσοστά αναπλήρωσης

Όσον αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «ήταν υψηλότερα» σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο. «Αυτά που είπαμε στην τρόικα ήταν υψηλότερα και δεν έγιναν δεκτά στη διαπραγμάτευση. Είχαμε σκοπό να προστατεύσουμε το 90% (των ασφαλισμένων) και δεχθήκαμε την κλιμάκωση… Δεν θεωρώ αρνητική τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης», υπογράμμισε.

Ωστόσο, χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση του ΣτΕ για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Πάντως, όπως πρόσθεσε, η κα Αχτσιόγλου, ως υπουργός, είχε τροποποιήσει τα ποσοστά εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών για να ικανοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024