Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες και γεωτρήσεις στην Κύπρο, καθώς και στην περιοχή που έχει οριστεί από το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η Τουρκία κατάφερε να εμποδίσει την Ελλάδα να πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις με το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη, υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, δηλώνοντας ότι χάλασαν το παιχνίδι όλων των χωρών της περιοχής που προσπάθησαν να κρατήσουν την Τουρκία, τους Τουρκοκύπριους, ακόμη και τη Λιβύη εκτός εξίσωσης.

«Υπογράψαμε μνημόνιο»

«Τον περασμένο Νοέμβριο υπογράψαμε μνημόνιο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη. Με αυτόν τον τρόπο εμποδίσαμε την Ελλάδα και άλλες χώρες να πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές», είπε.

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας σε ομιλία του την Κυριακή σε συνέδριο τούρκων Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών στην Καισάρεια αναφέρθηκε στα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας στο άμεσο μέλλον και είπε ότι στόχος είναι η Τουρκία να αναπτύξει δικές της τεχνολογίες μέχρι το 2023, το 2053 και το 2071.

Ειδικά για την πολιτική ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, ο Φατίχ Ντονμέζ υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες και γεωτρήσεις στην Κύπρο, καθώς και στην περιοχή που έχει οριστεί από το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, προστατεύοντας μέχρι τέλους το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων.

«Υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα»

«Αν προσέξετε, στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα που έχει ενοχληθεί από τις δραστηριότητές μας. Πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Και κάνουν ό, τι περνάει από το χέρι τους για να εμποδίσουν τη δουλειά μας. Προβάλλουν μπροστά κάθε εμπόδιο που μπορούν να βρουν. Εμπλέκουν κι άλλες περιφερειακές δυνάμεις και παίκτες στο παιχνίδι και προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία μας. Οπως έχουμε πει εξαρχής, είμαστε αποφασισμένοι! Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να επέμβει στην ιδιοκτησία μας και τα δικαιώματά μας» τόνισε ο τούρκος υπουργός.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπεριφορά της στο θέμα της ενέργειας και επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να συνεχίσει τις γεωτρήσεις όπου έχει λάβει άδειες από τους Τουρκοκύπριους.

«Τούρκοι ομογενείς μας… »

«Στην Κύπρο, η ελληνοκυπριακή διοίκηση συμπεριφέρεται σαν να είναι η μόνη που έχει λόγο στο νησί. Τους έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σωστή. Υπάρχουν τούρκοι ομογενείς μας που ζουν εκεί.

»Εχει ιδρυθεί ένα κράτος εκεί που ονομάζεται Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Δεν το αναγνωρίζετε, αλλά γιατί λέτε «όχι» στην πρόταση για δίκαιη μοιρασιά του υποθαλάσσιου πλούτου; Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας ως το τέλος. Πραγματοποιούμε γεωτρήσεις και έρευνες στις περιοχές που μας έχουν αδειοδοτήσει (οι Τουρκοκύπριοι)», κατέληξε.

Πηγή: sigmalive

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr