Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κικίλιας: Εχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, η χώρα είναι θωρακισμένη για τον κοροναϊό

Κικίλιας: Εχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, η χώρα είναι θωρακισμένη για τον κοροναϊό

Εχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αμέσως μετά τη σύσκεψη για τον κοροναϊό στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αμέσως μετά τη σύσκεψη για τον κοροναϊό στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα είναι θωρακισμένη.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη ευρεία σύσκεψη ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας Υγείας» και συνέστησε να  συμπεριφερθούμε με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό.

Ο κοροναϊός είπε ο υπουργός, προσομοιάζει τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί.

«Αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξουν κρούσματα στη χώρα μας, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους» είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι η χώρα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και πως τα 13 νοσοκομεία αναφοράς είναι πλήρως προετοιμασμένα.

«Πρέπει να ενημερώνουμε σοβαρά και θεσμικά τους πολίτες», είπε και ζήτησε αυτό να τηρηθεί με «θρησκευτική ευλάβεια».

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν τα προληπτικά μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας Β. Κικίλια, Παιδείας Ν. Κεραμέως, Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλής ενώ αναλυτικότερες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ώρες από την κυβέρνηση.

Νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως είχε διαβιβάσει σε όλα τα σχολεία της χώρας τις εγκυκλίους σύμφωνα με τις οποίες αναστέλλονται προσωρινά όλες οι εκδρομές προς την Ιταλία, όπου παρατηρείται ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού με τους νεκρούς να φτάνει τους πέντε.

Η υπουργός προχώρησε στην απόφαση αυτή, μετά από τη σχετική εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με την οποία συνιστάται η αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκδρομών σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

«Η αναστολή είναι προσωρινή και θα υπάρξουν νεότερες οδηγίες, σύμφωνα με τις εξελίξεις και τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών.

Επίσης συστήνεται να ενημερωθούν για το θέμα της διάδοσης του Κορονοϊού στην Ιταλία όλοι οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό που αναμένεται να ταξιδέψει μεμονωμένα στην Ιταλία για οποιαδήποτε εκπαιδευτική ή ερευνητική ή άλλη δραστηριότητα στο πλαίσιο των δράσεων των Α.Ε.Ι.», αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας.

Πάντως δεν τίθεται θέμα καραντίνας για τους μαθητές από τα 10 σχολεία της χώρας που βρίσκονται στην Ιταλία για εκδρομή και δόθηκε εντολή να επιστρέψουν στα σχολεία τους.

Συγκεκριμένα δύο σχολεία βρίσκονται στο Μιλάνο και μαθητές από οχτώ σχολεία στην κεντρική και νότια Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Ηδη επέστρεψαν στην Ελλάδα, ομάδα μαθητών από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Σύσκεψη την Κυριακή στο υπ. Υγείας

Είχε προηγηθεί την Κυριακή μια ακόμα σύσκεψη, αυτή τη φορά στο υπουργείο Υγείας με στόχο να εξεταστεί η ανάγκη ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων κατά του νέου κοροναϊού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού, το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια».

«Επίσης, πραγματοποιούν ενημέρωση των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)» προστίθεται.

Κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μεταβαίνουν ήδη στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, για να πραγματοποιήσουν ενημερώσεις των πληρωμάτων των πλοίων για τον νέο κοροναϊό και να αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητας των εκεί υγειονομικών αρχών στα μέτρα προφύλαξης.

Τσιόδρας στο MEGA: Είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν την πανδημία

Για την ετοιμότητα του ελληνικού συστήματος υγείας μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας: «Κάνουμε ότι μπορούμε για να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι. Με εκατοντάδες πτήσεις και ανθρώπους που ταξιδεύουν, για έναν ιό με ήπια συμπτώματα είναι δύσκολο να ελέγξεις τις πύλες εισόδου».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι «δημόσιες υπηρεσίες επικεντρώνονται στο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο ο οποίες έρχεται από πληττόμενες περιοχές και να επιτηρεί την υγεία του. Οι πληττόμενες περιοχές είναι σε καραντίνα στην Ιταλία και δεν υπάρχει κίνδυνος για τα σχολεία μας».

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία αλλά πρέπει να είμαστε σε «επαγρύπνηση καθώς είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν την πανδημία».

Στους πέντε οι νεκροί στην Ιταλία – Πανικός στα σούπερμαρκετ

Εικόνες πανικού στη Ιταλία όπου οι νεκροί έφτασαν τους πέντε και τα κρούσματα από τον ιό αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Φαίνεται πως το γεγονός πως οι νεκροί ήταν ηλικιωμένοι που είχαν ήδη προβλήματα υγείας δεν καθησυχάζει τους Ιταλούς, οι οποίοι όχι μόνο κυκλοφορούν φορώντας μάσκες, αλλά και τρέχουν από το πρωί στα σούπερ μάρκετ προκειμένου να αγοράσουν τα απαραίτητα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ήδη έχουν εξαντληθεί οι χειρουργικές μάσκες, καθώς και τα απολυμαντικά τζελ και τα χαρτομάντιλα.

Τα άδεια ράφια και οι άδειοι δρόμοι πλέον είναι μία δεδομένη κατάσταση τόσο στις έξι περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα όσο και στις μεγαλουπόλεις, στις οποίες καθημερινά φτάνουν εκατοντάδες τουρίστες.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024