Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές Αμβούργο: Μεγάλη νίκη του SPD, «κόκκινη κάρτα» στην ακροδεξιά

Εκλογές Αμβούργο: Μεγάλη νίκη του SPD, «κόκκινη κάρτα» στην ακροδεξιά

Το Αμβούργο γίνεται το πρώτο κρατίδιο όπου η AfD δεν θα εκπροσωπείται στο τοπικό Κοινοβούλιο

Την καθαρή νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), τον διπλασιασμό των ποσοστό των Πρασίνων και το ιστορικό χαμηλό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) επιβεβαιώνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για τις σημερινές εκλογές στην πόλη-κρατίδιο του Αμβούργου.

Σύμφωνα με αυτά, το SPD εξασφαλίζει 37,6% (-8,0 από τις εκλογές του 2015), ενώ το CDU 11,4% (-4,5), με το χαμηλότερο ποσοστό του από το 1950.

Την ίδια ώρα, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 25,5% (+13,1), επιβεβαιώνοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων, η Αριστερά 9,1% (+0,6), οι Φιλελεύθεροι 5% (-2,4), «πληρώνοντας» το κόστος της κρίσης στην Θουριγγία και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 4,7% (-1,4).

Το Αμβούργο, το οποίο ούτως ή άλλως θεωρείται προπύργιο της κεντροαριστεράς στην Γερμανία, γίνεται έτσι το πρώτο κρατίδιο όπου η AfD δεν θα εκπροσωπείται στο τοπικό Κοινοβούλιο.

«Έχουμε έλλειψη ηγεσίας»

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επεμβαίνει στις εσωκομματικές διεργασίες του CDU, καθώς είχε αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος για να τη διαδεχθεί η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η οποία όμως επίσης παραιτήθηκε με αφορμή την πολιτική κρίση στο κρατίδιο της Θουριγγίας.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρώτου exit poll στο Αμβούργο ο χριστιανοδημοκράτης Τομπίας Χανς, πρωθυπουργός στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «πρέπει να σημάνει συναγερμό για όλους μας καθώς δείχνει έλλειψη ηγεσίας στο κόμμα».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του κόμματος Πάουλ Τσέμιακ παραδέχεται ότι «ήταν μία πικρή μέρα για την CDU» και ότι «τα γεγονότα στη Θουριγγία δεν μας βοήθησαν».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024