Κρίσιμες αποφάσεις στο θέμα της υπόθεσης Novartis αναμένεται να λάβουν σήμερα τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής μετά μάλιστα την στάση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων να γίνουν «καπνός», αποφεύγοντας την εξέταση.

Κρίσιμες αποφάσεις στο θέμα της υπόθεσης Novartis αναμένεται να λάβουν σήμερα τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής μετά μάλιστα την στάση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων να γίνουν «καπνός», αποφεύγοντας την εξέταση.

Τα μέλη της πλειοψηφίας της επιτροπής περιμένουν εξελίξεις από τις αστυνομικές αρχές που αναζητούν τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες. Εξάλλου το αίτημα για βίαιη προσαγωγή παραμένει ενεργό, μέχρι τελικά το Τμήμα Προστασίας των Μαρτύρων της αστυνομίας να φέρει τους «κουκουλοφόρους» προς εξέταση.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί το αίτημα από πλευράς για την άρσης της προστασίας των μαρτύρων, καθώς οι «Σαράφης» και «Κελέση» δεν προσήλθαν για εξέταση και με τις πιθανότητα να αθροίζονται στο να γίνει δεκτό.

Εάν τελικά η προανακριτική προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια τότε αυξάνεται η πίεση προς την Εισαγγελία Διαφθοράς, καθώς φαίνεται πως είναι η μόνη αρχή που προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει τις «κουκούλες».

Λίγη ώρα προτού η επιτροπή εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις και λάβει αποφάσεις για τα επόμενα βήματά της, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τον ρόλο των δύο προστατευομένων μαρτύρων στη διενεργούμενη έρευνα για τη Novartis, την άρνησή τους να προσέλθουν για εξέταση από την ειδική επιτροπή και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης,  χαρακτήρισε τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση» μάρτυρες «εκλόγικου συμφέροντος», μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η ερώτηση που φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα γίνει στους μάρτυρες είναι «ποιοι σας έβαλαν να πείτε τέτοια ψέματα». Έχει γραφτεί, για παράδειγμα, σε μία από τις 28 καταθέσεις του ενός μάρτυρα, ότι μπήκε μία μαύρη BMW στο parking του Μαξίμου -ενώ το Μαξίμου δεν έχει parking- και βγήκε μία βαλίτσα με πολλά χαρτονομίσματα που δόθηκε στον κ. Σαμαρά. Η ίδια η κ. Τουλουπάκη, βάζοντας την υπόθεση στο αρχείο, έχει αποδείξει ότι αυτό είναι ψέμα», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης και κατήγγειλε: «Αυτοί οι μάρτυρες δεν είναι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, αλλά μάρτυρες εκλογικού συμφέροντος του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα από την προανακριτική επιτροπή που ψήφισε να μην εξεταστούν. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ακόμα και το ΚΚΕ, ψήφισαν να εξεταστούν με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν και από τον κ. Σοφουλάκη».

Πώς θα βγει η κουκούλα 

Εντός της ημέρας αναμένεται και η απάντηση του Αρείου Πάγου στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, για μη εκτέλεση των «παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιας προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων».

Τρία είναι το σενάρια που εξετάζονται για το πως θα βγει η «κουκούλα»

Πρώτον, από την εισαγγελία διαφθοράς και τον εποπτεύοντα εισαγγελέα αυτεπαγγέλτως, αν κριθεί ότι οι μάρτυρες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι σε καθεστώς προστασίας.

Δεύτερον, έπειτα από αίτημα της προανακριτικής. Την απόφαση, όμως, παίρνει και πάλι ο εισαγγελέας διαφθοράς και ο εποπτεύων εισαγγελέας

Τρίτον, εφόσον ληφθεί απόφαση να εξεταστούν με πρόσωπα που έχουν φωτογραφηθεί ότι βρίσκονται πίσω από αυτή την ιδιότητα και έχουν ήδη καταθέσει στην προανακριτική.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr