Το «κρυφτό» με τους προστατευόμενους μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» συνεχίζεται. Την ίδια στιγμή κόκκινο έχει χτυπήσει η κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε τέτοιο βαθμό που αρκετοί να βλέπουν σημάδια αλλαγής στην αρχική στάση της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη μη στοχοποίηση Τσίπρα για την υπόθεση

Κωμικοτραγικές καταστάσεις που εκθέτουν το πολιτικό και δικαστικό σύστημα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην υπόθεση της Novartis, με τους πολίτες να παρακολουθούν αποσβολωμένοι τις εξελίξεις σε μια υπόθεση που ξεκίνησε ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης», έγινε «η μεγαλύτερη σκευωρία για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων» και ο πόλεμος μεταξύ των κομμάτων συνεχίζεται, μάλλον κινδυνεύοντας να χαθεί η ουσία, αφού την ίδια στιγμή δεν έχουν σταματήσει οι αποκαλύψεις για εκατομμύρια που δίνονταν για παράδειγμα σε γιατρούς και συμπεριφορές που προκάλεσαν τεράστια οικονομική ζημία στο εθνικό σύστημα υγείας.

Το «κρυφτό» με τους προστατευόμενους μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» συνεχίζεται με τη δεύτερη να ακολουθεί σήμερα, Τετάρτη, την ίδια τακτική με τον πρώτο, δηλαδή να μην εμφανίζεται στη ΓΑΔΑ και το κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής να μένει με… τις ερωτήσεις στο χέρι.

Στη συνέχεια είχαμε μια επανάληψη του σκηνικού της Τρίτης με τον «άφαντο» Σαράφη, που το κλιμάκιο της Επιτροπής περίμενε τρεις ώρες μήπως και προβάλει στην πόρτα.

Ετσι, πλέον έχουν εκδοθεί εντάλματα βίαιης προσαγωγής και για τους δύο, με την Ελληνική Αστυνομία να δηλώνει ότι τους ψάχνει και προλαβαίνοντας επικρίσεις να ξεκαθαρίζει ότι «στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων. Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Την ίδια στιγμή κόκκινο έχει χτυπήσει η κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, που από την αρχή ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στην απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες χωρίς «κουκούλες», όπως εξετάσθηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Η στάση δε που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ για τους προστατευόμενους μάρτυρες και η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα, έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από την πλευρά της ΝΔ, σε τέτοιο βαθμό που αρκετοί να βλέπουν σημάδια αλλαγής στην αρχική στάση της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη μη στοχοποίηση Τσίπρα για την υπόθεση και την επικέντρωση στον Δημήτρη Παπαγγελλόπουλο.

Το γάντι αυτό σηκώνει βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εκπρόσωπο Αλέξη Χαρίτση να προκαλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο αποκαλεί «δολοπλόκο» και «διπλά δειλό» να στείλει τον Αλέξη Τσίπρα σε ειδικό δικαστήριο.

Ως προς το ποια θα είναι τα επόμενο επεισόδια στην οξεία πολιτική αντιπαράθεση δεν υπάρχει «τρέιλερ», ούτε καν προβλέψεις με έστω μικρό ποσοστό ασφάλειας.

Αντίθετα, γνωστό είναι το πρόγραμμα και οι επόμενες κινήσεις της Προανακριτικής.

Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής

Κρίσιμη, αν όχι καθοριστική, χαρακτηρίζουν την αυριανή ημέρα, Πέμπτη, μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Στην αυριανή συνεδρίαση, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το «ναυάγιο» της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.

Το ΚΚΕ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα θέσει θέμα άρσης του προγράμματος προστασίας των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», για τους οποίους δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής.

Το ενδεχόμενο άρσης της προστασίας είναι συνεπώς ανοιχτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Η άρση θα συζητηθεί είτε ως θέμα αρχής, όπως τίθεται από το ΚΚΕ, είτε υπό το πρίσμα των χειρισμών της Εισαγγελίας Διαφθοράς που υπήγαγε σε καθεστώς προστασίας τους δύο μάρτυρες.

Πληροφορίες, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής θα θέσουν ζήτημα για την Ελένη Τουλουπάκη, όχι μόνο για το ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αλλά και για «κρίσιμα στοιχεία», που, όπως τονίζουν, της έχουν ζητηθεί αλλά δεν τα έχει διαβιβάσει στην επιτροπή, με συνέπεια να προκαλεί εμπόδια και να προβάλλει προσκόμματα στη διενεργούμενη έρευνα.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου, το απόγευμα της Τετάρτης έξω από τη ΓΑΔΑ, για τους «τελευταίους σπασμούς ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφθηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας» αλλά και του ίδιου του προέδρου της Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα ότι «όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν» και ότι «η μη εμφάνιση των μαρτύρων όχι μόνο δεν αποδυναμώνει, αντιθέτως ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνά η επιτροπή».

Πάντως δικαστικές πηγές τόνιζαν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.

Σύμφωνα δε με το tovima.gr, στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εξέταση των δυο μαρτύρων, τότε δεν αποκλείεται να ζητηθεί η κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους με όποιο τρόπο επιθυμούν -είχαν ζητήσει να εξεταστούν με αλλοιωμένη φωνή και από διαφορετικά δωμάτια- με τους Δεστεμπασίδη και Μαραγγέλη που ήδη έχουν καταθέσει στην Προανακριτική και έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως έχει ισχυριστεί ο Μανιαδάκης, ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας ο οποίος στην πορεία απώλεσε το καθεστώς προστασίας.

Βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Η ένταση χτύπησε κόκκινο μετά την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στο θέμα της Novartis καταγγέλλοντας θεσμική εκτροπή σε ό,τι αφορά την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων και την κίνηση της γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη και του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, που ερευνά τον κ. Παπαγγελόπουλο, Σπύρου Λάππα, να επιδώσουν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπόμνημα όλων των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην επιτροπή για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων.

Τα μαχαίρα από βουλευτές της ΝΔ βγήκαν με τους πιο ασυγκράτητους και ερειστικούς να αναρωτιούνται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κόπτεται τόσο για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων, και τον Αδωνι Γεωργιάδη να τονίζει ότι «όταν κατάλαβε ότι θα βγει η κουκούλα, ξύπνησε».

Ο κ. Γεωργιάδης προχωρώντας και ένα βήμα παραπέρα μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι «θα έρθει η ώρα που ο Τσίπρας θα κληθεί να εξηγήσει το ρόλο του στη Novartis. Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί αυτό το αδίκημα ούτε παραγράφεται, ούτε τίποτα. Το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης».

Η απάντηση στις αντιδράσεις και «απειλές» ήρθε δια στόματος του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση που κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε ειδικό δικαστήριο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr