Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία : Νέο καθεστώς μετανάστευσης - «Πόρτα» σε όσους δεν μιλάνε αγγλικά και στους ανειδίκευτους

Βρετανία : Νέο καθεστώς μετανάστευσης – «Πόρτα» σε όσους δεν μιλάνε αγγλικά και στους ανειδίκευτους

Η κυβέρνηση Τζόνσον προχωρά γρήγορα με το σχέδιο της για τη μετανάστευση στη Βρετανία στη μετά-Brexit εποχή - Οι επίδοξοι εργαζόμενοι από ξένες χώρες θα βαθμολογούνται με ένα σύστημα πόντων και θα πρέπει να πληρούν διάφορα κριτήρια.

H Βρετανία θα κλείσει τα σύνορά της σε ανειδίκευτους εργάτες και σε όσους δεν μιλούν αγγλικά σύμφωνα με το νέο της μεταναστευτικό σύστημα, το οποίο προτίθεται να υιοθετήσει από τη 1η Ιανουαρίου 2021, δηλαδή αμέσως μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit.

Πρόκειται για μια πολιτική που θα τερματίσει την εποχή της φθηνής εργασίας σε εργοστάσια, αποθήκες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα πάρει τον «πλήρη έλεγχο» των βρετανικών συνόρων «για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες» και θα βάλει φρένο στην «αλλοίωση» που προκλήθηκε από την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της ΕΕ.

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι οι πολίτες της ΕΕ και οι μη Ευρωπαίοι που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης μετά το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου.

Το σύστημα με τους πόντους

Το νέο σύστημα θα βασίζεται βασίζεται σε μοριοδότηση των επίδοξων μεταναστών στα πρότυπα του αυστραλιανού μεταναστευτικού συστήματος.

Σύμφωνα με αυτό, οι εργαζόμενοι που θα θέλουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να μιλούν αγγλικά και να τους έχει προσφερθεί μια εξειδικευμένη εργασία σε έναν «εγκεκριμένο εργοδότη». Θα τους απονέμονται 50 μονάδες αν πληρούν αυτά τα κριτήρια.

Συνολικά, οι μετανάστες θα πρέπει να φθάσουν τις 70 μονάδες για να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνοντας επίσης βαθμούς για τίτλους PhD, τον προσφερόμενο μισθό και την εργασία σε τομέα με ελλείψεις.

Πηγή: BBC

Άλλα κριτήρια

Ένα έγγραφο 10 σελίδων που περιγράφει τη νέα πολιτική μετανάστευσης αναφέρει πως τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι κλειστά για τους μη ειδικευμένους εργαζόμενους και πως όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να μιλούν αγγλικά.

Προσθέτει πως όποιος θέλει να έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εργαστεί, θα πρέπει να έχει προσφορά εργασίας με κατώτατο όριο μισθού τις 25.600 λίρες, αν και θα είναι αποδεκτό το όριο μισθού των 20.480 λιρών σε ειδικές περιπτώσεις.

Επίσης δεν θα υπάρξει διαδρομή για τους αυτοαπασχολούμενους που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τις συστάσεις θα επηρεαστούν και όσοι θέλουν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι φοιτητές του εξωτερικού θα απαιτείται να έχουν προσφορά μιας θέσης από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, θα πρέπει να γνωρίζουν τα αγγλικά και να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες.

Το μόνο, ίσως, θετικό στοιχείο είναι ότι ως αποδεκτός βαθμός ειδίκευσης θα θεωρείται η αποδεδειγμένη κατάρτιση σε επίπεδο ‘A-level’, δηλαδή ακόμα και σε προπτυχιακό επίπεδο, σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα για τους μη Ευρωπαίους. Αυτό θα επιτρέπει π.χ. τη χορήγηση άδειας εργασίας σε ξυλουργούς, χτίστες και σοβατζήδες, που αποκλείονταν με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.

Προβλέπονται επίσης «διευθετήσεις κινητικότητας νέων», ώστε 20.000 νέοι από όλο τον κόσμο να μπορούν να έρχονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διατηρείται, εξάλλου, το δικαίωμα καλλιτεχνών και αθλητών να εισέρχονται στη χώρα για παραστάσεις, διαγωνισμούς και ακροάσεις.

Το μήνυμα της βρετανικής κυβέρνησης: «Προσαρμοστείτε»

Η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη εκστρατεία για να προετοιμάσει τους εργοδότες για το μετασχηματισμό τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, όταν οι πολίτες της ΕΕ θα αντιμετωπίζονται όπως και άλλοι υπήκοοι.

Η κυβέρνηση προτρέπει τους εργοδότες να «απομακρυνθούν» από την εξάρτηση από την «φθηνή εργασία» από την Ευρώπη και να επενδύσουν στη διατήρηση του προσωπικού και στην ανάπτυξη τεχνολογίας αυτοματισμού.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δήλωσε ότι το νέο σύστημα θα σήμαινε ότι «οι καλύτεροι θα μπορέσουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Είναι σημαντικό οι εργοδότες να απομακρυνθούν από την εξάρτηση από το σύστημα μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου ως εναλλακτική λύση στις επενδύσεις για διατήρηση του προσωπικού, στην παραγωγικότητα και στις ευρύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία και στον αυτοματισμό», ανέφερε.

Αντ ‘αυτού, υποστηρίζει ότι τα 3,2 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζήτησαν να συνεχίσουν να διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Αντιδράσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις είναι ήδη αρκετές. Για παράδειγμα, οι Εργατικοί αντέδρασαν στο σχέδιο και δήλωσαν ότι το «εχθρικό περιβάλλον» θα δυσκολέψει την προσέλκυση εργαζομένων.

Επιπλέον, η νέα πολιτική επέσυρε άμεση κριτική από τους εργοδότες, ιδίως όσον αφορά την προσθήκη σερβιτόρων και εργαζομένων στον τομέα της εστίασης αλλά και εργαζομένων στον αλιευτικό και γεωργικό χώρο στον κατάλογο των εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση.

Ενώ η συνομοσπονδία της Βρετανικής Βιομηχανίας χαιρέτισε μερικές από τις προτάσεις, ανέφερε ότι ορισμένες επιχειρήσεις θα έχουν πρόβλημα στο πώς θα προσλάβουν τους ανθρώπους που χρειάζονται για τις επιχειρήσεις τους.

Αρκετοί ακόμη εκπρόσωποι κλάδων έχουν αντιδράσει και εκφράζουν φόβους για κάλυψη των αναγκών τους παραθέτοντας τα στοιχεία για τους εργαζομένους τους έως τώρα.

Sports in

Στον τελικό με buzzer beater η Κ17 του Ολυμπιακού, 1-0 τον Παναθηναϊκό

Με γκολ του Τζαμάλη στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό με 1-0 στη Λαμία και προκρίθηκε στον τελικό του πρωταθλήματος Κ17.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024