Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: «Υπαρκτός ο κίνδυνος πανδημίας» - Άρση δασμών σε προϊόντα για τις ελλείψεις

Κοροναϊός: «Υπαρκτός ο κίνδυνος πανδημίας» – Άρση δασμών σε προϊόντα για τις ελλείψεις

Ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πανδημία από τον νέο κοροναϊό είναι «υπαρκτός», δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν

Ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πανδημία από τον νέο κοροναϊό είναι «υπαρκτός», δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν.

«Πρόκειται και για υπόθεση εργασίας και για υπαρκτό κίνδυνο», δήλωσε ο Βεράν στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Info, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα να μετατραπεί σε πανδημία το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού.

Η Γαλλία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις πιθανότητες και το σύστημά της υγείας είναι επαρκώς δυνατό και καλά εξοπλισμένο, πρόσθεσε.

Τέσσερις ασθενείς οι οποίοι διαγνώσθηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 παραμένουν στο νοσοκομείο στη Γαλλία, διευκρίνισε επίσης.

Ένας 80χρονος Κινέζος τουρίστας, ο οποίος πέθανε από τον νέο κοροναϊό την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία, αποτελεί το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα ο απολογισμός των νεκρών στην Κίνα ανήλθε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των κινεζικών αρχών, σε 1.868.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πανδημία συνιστά η παγκόσμια εξάπλωση μιας νέας ασθένειας.

Χθες, Δευτέρα, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ δρ. Μάικ Ράιαν απάντησε στην ερώτηση για το αν το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού συνιστά πανδημία: «Το πραγματικό ζήτημα είναι αν βλέπουμε σημαντική μετάδοση σε κοινότητες εκτός της Κίνας και προς το παρόν δεν παρατηρούμε κάτι τέτοιο».

Άρση δασμών σε δεκάδες αμερικάνικα προϊόντα

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα άρση των πρόσθετων τελωνειακών δασμών που έχει επιβάλει για ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών προϊόντων που εισάγει, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ιατρικός εξοπλισμός, σόγια και ενεργειακά προϊόντα, καθώς η χώρα αγωνίζεται για την καταπολέμηση της επιδημίας του νέου κοροναϊού Covid-19.

Ως εκ τούτου εξοπλισμοί που χρησιμοποιούνται για την μετάγγιση σε ασθενείς ή για την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούν να εξαιρεθούν από τους ειδικούς φόρους από τις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβερνητική Επιτροπή Tελωνειακών Δασμών.

Στον μακρύ κατάλογο των προϊόντων που θα εξαιρεθούν από τους πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς βρίσκονται επίσης κατηγορίες κατεψυγμένου βοδινού και χοιρινού κρέατος, σόγια, πετρελαϊκά προϊόντα ή ακόμη υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται και ορισμένες κατηγορίες δημητριακών (στάρι, σόργο) και ορισμένα είδη μετάλλων.

Τα προϊόντα αυτά θα μπορούν εφεξής να εξαιρεθούν από τους πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς που επέβαλε πρόσφατα το Πεκίνο στο πλαίσιο του εμπορικού του πολέμου με τις ΗΠΑ.

Η εξαίρεση αυτή ωστόσο δεν θα γίνει αυτόματα. Οι κινεζικές εταιρείες εισαγωγών θα πρέπει να υποβάλουν ειδικό αίτημα για να επωφεληθούν από το μέτρο αυτό.

Ο στόχος της απόφασης αυτής είναι «να ικανοποιηθεί καλύτερα η αυξανόμενη ζήτηση των Κινέζων καταναλωτών», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, στην οποία δεν γίνεται αναφορά στον νέο κοροναϊό Covid-19.

Ωστόσο η ανακοίνωση αυτή γίνεται την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας, στην οποία η επιδημία του νέου κοροναϊού έχει προσβάλει περισσότερους από 72.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει σχεδόν 1.900 θανάτους, αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες.

Επίσης τα μέτρα απομόνωσης και οι δραστικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν για να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην παραγωγή και την μεταφορά αγροτικών προϊόντων στη χώρα.

Ως αποτέλεσμα σημειώθηκε μια μεγάλη άνοδος στην τιμή των τροφίμων (+20,6% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο), ενώ πολλές κτηνοτροφικές μονάδες απειλούνται από ελλείψεις σε τροφή.

Από το 2018 μαίνεται ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα με την επιβολή από τις δύο χώρες επιπρόσθετων δασμών σε πολλά εμπορεύματα που αντιπροσωπεύουν ετήσιες συναλλαγές ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δύο χώρες σύναψαν ωστόσο μερική εμπορική συμφωνία τον περασμένο μήνα, βάσει της οποίας το Πεκίνο δέχθηκε να αγοράσει έναντι 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον αμερικανικά προϊόντα, κυρίως αγροτικά.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε εξάλλου στα τέλη του Ιανουαρίου την πρόθεσή του να «εφαρμόσει από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο του 2020 πιο προνομιακά τελωνειακά μέτρα όσον αφορά τις εισαγωγές, προκειμένου να στηρίξει την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας» του Covid-19.

Μόνο μέσω ίντερνετ τα μαθήματα στη Σανγκάη

Την ίδια ώρα οι αρχές της Σανγκάης ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι μαθητές δεν θα επιστρέψουν τώρα στα σχολεία και ότι τα μαθήματα του εξαμήνου θα ξεκινήσουν τον άλλο μήνα και θα γίνονται μέσω διαδικτύου, λόγω του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.

Τα μαθήματα μέσω διαδικτύου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Σανγκάη θα ξεκινήσουν στις 2 Μαρτίου, διευκρίνισε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Λου Τζινγκ, επικεφαλής της Επιτροπής Εκπαίδευσης της Σανγκάης.

Οι αρχές της Σανγκάης είχαν ανακοινώσει προηγουμένως ότι τα σχολεία δεν θα άνοιγαν ξανά πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024