Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πλεονάσματα και «μνημονιομανείς»

Πλεονάσματα και «μνημονιομανείς»

Μπορεί ο Χρήστος Σταϊκούρας να έχει ισχυρά επιχειρήματα για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, αλλά για να επιτύχει θα πρέπει να ξεπεράσει έναν σκόπελο… Ο υπουργός μιλώντας στο «Spiegel» είπε ότι «η Ελλάδα υπερβαίνει τους στόχους ανάπτυξης, έχει χαμηλό επίπεδο δανεισμού και έχει αποπληρώσει το πιο ακριβό τμήμα […]

Μπορεί ο Χρήστος Σταϊκούρας να έχει ισχυρά επιχειρήματα για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, αλλά για να επιτύχει θα πρέπει να ξεπεράσει έναν σκόπελο…

Ο υπουργός μιλώντας στο «Spiegel» είπε ότι «η Ελλάδα υπερβαίνει τους στόχους ανάπτυξης, έχει χαμηλό επίπεδο δανεισμού και έχει αποπληρώσει το πιο ακριβό τμήμα του δανείου της από το ΔΝΤ». «Αυτό σημαίνει ότι οι παράμετροι για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της έχουν αλλάξει. Γι’ αυτό και οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μπορούν να αλλάξουν, ιδιαίτερα το 2021 και το 2022».Και έχει δίκιο.

Σε αυτό όμως που δεν έχει απάντηση είναι στο επιχείρημα των Ευρωπαίων το οποίο μπορεί να τέθηκε κομψά από τον επίτροπο Τζεντιλόνι στις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, αλλά σε κάθε έλεγχο τίθεται ωμά από τους θεσμούς:

«Γιατί ζητάτε δημοσιονομικό χώρο, όταν κάθε χρόνο έχετε υπερπλεόνασμα επειδή δεν εκτελείτε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων;».

Κι αυτό είναι γεγονός από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε ο κ. Σταϊκούρας ούτε η κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε το δελτίο γενικής κυβέρνησης με τα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, το 2019 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 9,45 δισ. ευρώ(!). Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, το ποσό των 9,45 δισ. ευρώ καλύπτει σχεδόν δύο φορές τις δαπάνες για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους και σε ποσοστό ως προς το ΑΕΠ ξεπερνά το 5%(!).Ολα αυτά, όταν η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας είναι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης να ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ. Οπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα έχει επιτύχει αυτόν τον στόχο για πρώτη χρονιά το 2014 και έκτοτε τον υπερκαλύπτει, με αποκορύφωμα το 2018 που ξεπέρασε το 7% του ΑΕΠ(!). Τότε μάλιστα οι σύντροφοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης κατηγορήθηκαν από τον σύντροφό τους πρόεδρο ως «μνημονιομανείς»…

Δυστυχώς την ίδια κατάσταση βιώνουμε και με τη ΝΔ, η οποία μπορεί να έκανε σημαία της τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά ακόμη δεν έχει ξεφύγει από τα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024