Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δικαστική παρέμβαση στον «πόλεμο» Τραμπ - Amazon ύψους 10 δισ. δολαρίων

Δικαστική παρέμβαση στον «πόλεμο» Τραμπ – Amazon ύψους 10 δισ. δολαρίων

Η αντιπαράθεση της εταιρείας Amazon με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αφορά συμβόλαιο ύψους 10 δισ. δολαρίων που υπεγράφη με την ανταγωνίστρια Microsoft για έργο του υπουργείου Αμυνας της χώρας.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε την Πέμπτη το Πεντάγωνο να αναστείλει την υλοποίηση τεράστιου συμβολαίου αποθήκευσης δεδομένων στο υπολογιστικό νέφος, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη σύναψη του οποίου με την εταιρεία Microsoft, τον περασμένο Οκτώβριο, αμφισβητεί η Amazon.

«Επηρέασε την απόφαση»

Ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου και η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στη νεφοϋπολογιστική, είχε προσφύγει στα δικαστήρια κατηγορώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι επηρέασε την απόφαση του υπουργείου Αμυνας χωρίς να λάβει υπόψη του τα αντικειμενικά στοιχεία. Η Amazon θεωρεί ότι θα έπρεπε να της δοθεί αυτό το συμβόλαιο επειδή έχει μεγαλύτερη εμπειρία και τεχνογνωσία από τη Microsoft σε αυτόν τον τομέα.

Νωρίτερα χθες, δικαστής εξέδωσε προσωρινή διαταγή υπέρ της Amazon, απαγορεύοντας στο Πεντάγωνο να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, του αποκαλούμενου JEDI.

«Είμαστε απογοητευμένοι από αυτήν την καθυστέρηση αλλά πιστεύουμε ότι στο τέλος θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε το αναγκαίο έργο ώστε εκείνοι που υπηρετούν τη χώρα μας να μπορέσουν να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες που χρειάζονται κατεπειγόντως» αντέδρασε ο αντιπρόεδρος της Microsoft, Φρανκ Σόου.

Το πρόγραμμα JEDI

«Εχουμε εμπιστοσύνη στο υπουργείο Αμυνας», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι θα αποδειχθεί πως η εταιρεία ανέλαβε το έργο επειδή μπορούσε «να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των στρατιωτών».

Το πρόγραμμα JEDI, διάρκειας 10 ετών, έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό όλων των πληροφοριακών συστημάτων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, σε ένα σύστημα διαχειριζόμενο από τεχνητή νοημοσύνη.

Τον Νοέμβριο, η Amazon έκανε γνωστό ότι σκόπευε να προσφύγει στη δικαιοσύνη με αφορμή τον τρόπο που διαχειρίστηκε το υπουργείο τη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Στις αρχές της εβδομάδας η εταιρεία επιτέθηκε ευθέως στον πρόεδρο Τραμπ και σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, απαιτώντας να δώσουν εξηγήσεις για ποιον λόγο ανέλαβε το έργο η Microsoft.

«Να ξεφορτωθεί» την Amazon

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επιδείξει άπειρες φορές ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του ως αρχηγός του στρατού για να παρέμβει στη λειτουργία της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης και της απονομής ομοσπονδιακών συμβολαίων, για προσωπικούς σκοπούς», είπε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του ομίλου.

Ως παράδειγμα ανέφερε δηλώσεις του Τραμπ που μετέφερε ο πρώην υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις. Σύμφωνα με τον τελευταίο, ο πρόεδρος του είχε πει να «ξεφορτωθεί» την Amazon, σε συζήτηση που είχαν για το συγκεκριμένο έργο.

Ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδιοκτήτης της Amazon, δέχεται συχνά φραστικές επιθέσεις από τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ιδίως επειδή είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης της Washington Post, μιας από τις εφημερίδες που ασκούν δριμεία κριτική στον Τραμπ και την κυβέρνησή του.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024