Την πρόταση νόμου, που είχε καταθέσει το 2016 για τις συλλογικές συμβάσεις και η οποία υπογράφεται από 513 εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα επανακατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Με επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και ενισχύει τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σκληρή επίθεση Κουτσούμπα

Ο γγ του ΚΚΕ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε «σε όλες τις παρεμβάσεις σας μιλάτε για την νέα Ελλάδα που αλλάζει, την Ελλάδα της ανάπτυξης και ευημερίας. Αυτό που περιγράφετε δεν έχει σχέση με ότι βιώνουν οι εργαζόμενοι. Είναι μια πλασματική εικόνα».

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι η πραγματικότητα δείχνει εκτίναξη της ενοικιαζόμενης εργασίας και της εργολαβικής απασχόλησης. Υπογράμμισε την «πρωτοφανή αύξηση εργατικών ατυχημάτων. Μέσα σε λίγους μήνες είτε ψηφίσατε είτε δρομολογήσατε επιθετικά μέτρα στον εργατικό τομέα. Καταργήσατε τις κλαδικές συμβάσεις, μετατρέποντας τον υπουργό Εργασίας σε απόλυτο άρχοντα ώστε να απαγορεύει και την προσφυγή στην διαιτησία».

«Στις εργατικές συμβάσεις εξαπολύσατε κάθε αντεργατική διάταξη. Διατηρήσατε ανέγγιχτη την διάταξη ΣΥΡΙΖΑ που δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να μπλοκάρει κλαδικές συμβάσεις. Ξέρετε τι είπατε κ. Μητσοτάκη ή μεταφέρετε ότι σας λέει ο κ. Βρούτσης και σας εκθέτει» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «συνεχίζεται η ασφαλιστική επίθεση με νόμο Κατρούγκαλου – Βρούτση. Σήμερα έρχεται η ΝΔ να ισχυροποιήσει το πνεύμα και σώμα του νόμου Κατρούγκαλου να ανοίξει το δρόμο για τους τρεις πυλώνες Πινοσέτ».

Επανακατάθεση της πρότασης νόμου

Την πρόταση νόμου, που είχε καταθέσει στις 18 Οκτωβρίου του 2016 για τις συλλογικές συμβάσεις και η οποία υπογράφεται από 513 εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα επανακατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην πρόταση νόμου, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας μαζί με όλους τους βουλευτές του ΚΚΕ, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

– Η κατάργηση όλων των διατάξεων των μνημονίων, που ψηφίστηκαν από όλες τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση.

-Διασφαλίζονται πλήρως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

-Επανέρχεται η υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και η αρχή της ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τους εργαζόμενους.

-Αποκαθίσταται ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ και καταργείται η διάκριση για τους νέους εργαζόμενους.

-Αποκαθίστανται τα δώρα και τα επιδόματα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους

-Οι όροι των κλαδικών συμβάσεων επανέρχονται στα επίπεδα πριν το 2012 ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

-Καταργούνται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

«Κάνουμε ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τους μισθούς των 400 ευρώ, με την μισοδουλειά, την ανεργία, τη φτώχεια, τη ζωή-λάστιχο», τονίζει το ΚΚΕ στην αιτιολογική του έκθεση και προσθέτει:

«Διεκδικούμε την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, διατάξεων και νόμων από το 2010 ως σήμερα, την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και τα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση την εποχή μας, του 21ου αιώνα και τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Το ΚΚΕ κάνει ακόμα λόγο για «δραματική επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης και των όρων δουλειάς τα τελευταία χρόνια που δυναμώνει την τάση της σχετικής κι απόλυτης εξαθλίωσης», ενώ τονίζει ότι «ο μέσος μισθωτός, πριν την φορολογία εισοδήματος του, έχει χάσει το 25% της αγοραστικής του δύναμης των αποδοχών που είχε το 2009».

«Οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών γίνονται ακόμα μεγαλύτερες αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη φορολογική αφαίμαξη των τελευταίων χρόνων. Συνυπολογίζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες, φαίνεται πως οι συνολικές απώλειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων φθάνουν ή και προσεγγίζουν το 50% την περίοδο της κρίσης», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Τέλος, υποστηρίζει ότι «οι περισσότερες νέες κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) που υπογράφηκαν μετά τη διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου περιέχουν σημαντικές μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους που φθάνουν: στα ξενοδοχεία(-15%), στο εμπόριο (-6.3%), στις τράπεζες (-6%), στις εργοληπτικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις (-18%), στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων(-10%), στα τρόφιμα και ποτά ο μέσος μισθός υποχώρησε κατά 11%, στον επισιτισμό – τουρισμό κατά 16%, στο λιανικό εμπόριο κατά 9%, στην εκπαίδευση κατά 7,7% και στην Υγεία κατά 11%».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr