Ο γ.γ. του ΚΚΕ τόνισε ότι τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας παραμένουν κολλημένα σταθερά σε ποσοστό άνω του 17%

«Ο πρωθυπουργός μπερδεύει την κερδοφορία και την ευφορία των επιχειρηματικών ομίλων με την κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα εργασιακά.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ τόνισε ότι τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας παραμένουν κολλημένα σταθερά σε ποσοστό άνω του 17%, δηλαδή στο 1 εκατομμύριο ανέργους, και πρόσθεσε ότι η ευέλικτη απασχόληση, «η δουλειά-λάστιχο με 380 ευρώ μικτά» μετεξελίσσεται σε «μόνιμης διάρκειας ευέλικτη εργασία και όχι προσωρινού χρόνου, χαμηλά αμειβόμενη, αδήλωτη και ανασφάλιστη».

Έθεσε υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος αν αυτή η κατάσταση «δικαιολογεί τη γνωστή κοκορομαχία με εναλλασσόμενους ρόλους του πανηγυρίζοντος και του καταγγέλλοντος ανάμεσα στους κυρίους του αστικού, φιλελεύθερου και σοσιαλδημοκρατικού, διπολισμού». «Μαζί διαμορφώσατε αυτό το αντεργατικό τερατούργημα» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Επισήμανε, στη συνέχεια ότι «επιβεβαιώνεται πως η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου έχει ως βασική προϋπόθεση την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα».

Πρόσθεσε ότι «η εργασιακή ζούγκλα έχει την κοινή σφραγίδα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα» και έκανε λόγο για προκλητική προσπάθεια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «να κάνουν το μαύρο-άσπρο».

Ανέφερε ως ενδεικτική της προκλητικής αυτής προσπάθειας, την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό που παρουσιάστηκε από την κ. Αχτσιόγλου, «την ίδια που ως υπουργός είχε απορρίψει την πρόταση περισσοτέρων από 500 σωματείων για επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», ενώ την πρόταση αυτή που τα σωματεία κατέθεσαν σε όλα τα κόμματα της Βουλής «μόνο το ΚΚΕ την κατέθεσε ως πρόταση νόμου και όλοι μαζί την απορρίψατε».

Πρόσθεσε ότι εναλλάξ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου ΝΔ «κράτησαν άθικτο το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο ο εκάστοτε υπουργός καθορίζει το ύψος του κατώτερου μισθού με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας, έτσι, την θεσμοθετημένη μόνιμη συμπίεση των μισθών».

Ο Δ. Κουτσούμπας ζήτησε επίσης την άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Απευθυνόμενος μάλιστα στον πρωθυπουργό -ο οποίος είχε πει ότι «μια κλαδική σύμβαση επεκτείνεται αν καλύπτει το 50+1 των εργαζομένων»- είπε: «Δεν ξέρετε ότι οι εργοδότες διατηρούν το δικαίωμα να μη δίνουν τα μητρώα των εργαζομένων ακριβώς για να μη διαπιστώνεται αν απασχολούν αυτήν την πλειοψηφία των εργαζομένων. Κανένας δεν τους υποχρεώνει γι’ αυτό και δεν το πείραξε αυτό, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Μιλώντας πάντα για τον κατώτερο μισθό, έκανε λόγο για «εμπαιγμό» εκ μέρους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς «η ΝΔ μιλά για (αύξηση) 50 ευρώ σε βάθος τριετίας, και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση για αύξηση 7% κάθε χρόνο μέχρι το 2022 και μετά έναρξη διαπραγμάτευσης για Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα γιατί ως κυβέρνηση δεν κατήργησε τον «άθλιο αντεργατικό νόμο Βρούτση που στη συνέχεια έγινε νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου».

Μιλώντας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει τα προηγούμενα χρόνια δύο φορές πρόταση νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυρίων «και τις γράψατε στα παλιά σας τα παπούτσια».

Πρόσθεσε ότι επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβρη του 2017 «κατ’ απαίτηση των τραπεζών και των funds», έφερε «αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να ποινικοποιήσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς».

Είπε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει εκ νέου επικαιροποιημένη την πρότασή του για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την πρόταση των σωματείων για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και των Συλλογικών Συμβάσεων.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «την όλη αντεργατική εικόνα συμπληρώνει το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζει η ΝΔ για να βάλει σε εφαρμογή το νόμο λαιμητόμο της προηγούμενης κυβέρνησης που σήμερα αποκτά δύο νονούς: Κατρούγκαλος-Βρούτσης».

Χαρακτήρισε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ ως «αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση». Ο Δ. Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό, είπε ότι «έχετε βάλει τον υπουργό Εργασίας να επιδίδεται σε ένα αντιΚΚΕ παραλήρημα με χρυσαυγίτικη, μάλιστα, φρασεολογία, διαστρεβλώνοντας επιπλέον τις θέσεις του ΚΚΕ».

«Τελευταίο κρούσμα χτες, σε επίκαιρη ερώτηση για τις απαράδεκτες διακρίσεις που θέσπισε ο νόμος Κατρούγκαλου για τα ασφαλιστικά δικαιώματα σε βάρος των ομογενών Ελλήνων της Αλβανίας, που μάλιστα χτες είχαν και κινητοποίηση, αλλά και των μεταναστών, που βρίσκονται πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα νομιμότατα, ζουν, δουλεύουν εδώ με τις οικογένειές τους, κατέφυγε ο κ. Βρούτσης στα αλήστου μνήμης συνθήματα, ‘σύνταξη μόνο στους Έλληνες’, της Χρυσής Αυγής. Λες και οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν ξέρουν ποιες κυβερνήσεις τους έκοψαν τις συντάξεις! Δεν είναι βέβαια βλάκας ο κ. Βρούτσης. Επικίνδυνος είναι, συκοφάντης και προβοκάτορας!» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και το προκλητικό προπαγανδιστικό γαϊτανάκι που τη συνοδεύει, απάντηση δίνει η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και του λαού» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το απεργιακό μέτωπο για τις 18 Φεβρουαρίου με αιχμή την πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση, τις σύγχρονες ανάγκες στη δουλειά και στη ζωή, καθώς και να ισχυροποιήσουν τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία, «ξεπερνώντας αγκυλώσεις και εγκλωβισμούς στα αστικά κόμματα -φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά- που μας έφεραν μέχρι εδώ και ευθύνονται για την δυστυχία των εργαζομένων».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr