Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές Δημοκρατικών : Οκτώ συνεχίζουν την κούρσα - Πονοκέφαλο προκαλεί η άνοδος του Σάντερς

Εκλογές Δημοκρατικών : Οκτώ συνεχίζουν την κούρσα – Πονοκέφαλο προκαλεί η άνοδος του Σάντερς

Το ερώτημα πλέον για τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ είναι ποιος υποψήφιος ή ποια υποψήφια έχει τις καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Τραμπ και να ενώσει το κόμμα.

Από είκοσι και πλέον πριν μερικούς μήνες, οι διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών για την τελική αναμέτρηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου μειώθηκαν σε οκτώ χθες Τετάρτη, μετά την εσωκομματική ψηφοφορία στην πολιτεία Νιου Χαμσάιρ.

Νικητής ο Σάντερς

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ηγέτης της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών ανακήρυξε τη νίκη του στην πολιτεία. Δεύτερος αναδείχθηκε ο κεντρώος Πιτ Μπούτιτζετζ. Το αξιοσημείωτο της διαδικασίας ήταν πως ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το φαβορί κατά τις δημοσκοπήσεις, δυσκολεύεται να μείνει στην κούρσα.

Η Ειμι Κλόμπουτσαρ, κεντρώα γερουσιαστής που έχει εκλεγεί στη Μινεσότα, αναδείχθηκε τρίτη αυξάνοντας θεαματικά το ποσοστό της, ενώ ο Μπάιντεν κατρακύλησε στην πέμπτη θέση. Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα ευελπιστεί να πάρει κεφάλι στη Νότια Καρολίνα, όπου υπολογίζει στην υποστήριξη των Αφροαμερικανών.

Καθώς ανακοινώνονταν τα αποτελέσματα στο Νιου Χαμσάιρ, τρεις υποψήφιοι γνωστοποιούσαν πως αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους: ο Αντριου Γιανγκ, ασιατικής καταγωγής επιχειρηματίας, ο Μάικ Μπένετ, γερουσιαστής και ο Ντεβάλ Πάτρικ, αφροαμερικανός πρώην κυβερνήτης.

Το ερώτημα

Για αρκετούς, το ερώτημα πλέον είναι ποιος υποψήφιος ή ποια υποψήφια έχει τις καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Τραμπ και να ενώσει το κόμμα.

Στη λεγόμενη προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν – έμεινε τέταρτη στο Νιου Χαμσάιρ – διαβεβαιώνει πως εκείνη μπορεί να ενώσει το πολυσυλλεκτικό κόμμα. Αλλά τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις έχουν μήνες να αυξηθούν.

Οι κεντρώοι που διεκδικούν ακόμη το χρίσμα μάχονται για να πάρουν κεφάλι στο δικό τους στρατόπεδο, επιμένοντας πως οι Δημοκρατικοί πρέπει να προσελκύσουν ανεξάρτητους και μετριοπαθείς ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους για να κερδίσουν.

Η άνοδος του Σάντερς έχει θορυβήσει μεγάλο μέρος του κομματικού κατεστημένου των Δημοκρατικών. Οι προτάσεις του, όπως το να προσφέρεται στους πάντες υγειονομική περίθαλψη, τους ανησυχούν, όπως και το ότι ο Τραμπ θα κορυφώσει την επίθεσή του στον «σοσιαλισμό» στη δική του εκστρατεία, αν αρχίσει να διαφαίνεται πως πράγματι ο Σάντερς οδεύει να εξασφαλίσει το χρίσμα.

Ο Μπλούμπεργκ

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Μάικ Μπλούμπεργκ, άλλος ένας κεντρώος διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών, θα μπει πραγματικά στην κούρσα μόλις στις αρχές Μαρτίου.

Επέλεξε να απόσχει από τα αρχικά στάδια της διαδικασίας των Δημοκρατικών για την ανάδειξη του υποψηφίου τους. Εχει δαπανήσει ήδη 300 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως για πολιτικές διαφημίσεις, και διαθέτει πρακτικά ανεξάντλητο απόθεμα χρήματος που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες.

Παραμένουν ακόμα στην κούρσα η Τούλσι Γκάμπαρντ, με αντιπολεμική πλατφόρμα, και ο Τομ Στάγερ, δισεκατομμυριούχος που μετατράπηκε σε οικολόγο ακτιβιστή. Ομως τόσο η Γκάμπαρντ όσο και ο Στάγερ δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να κερδίσουν έδαφος.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024