Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναδρομικά : Χαμός με το φόρο που καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες συνταξιούχοι

Αναδρομικά : Χαμός με το φόρο που καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες συνταξιούχοι

Το ΕΝΔΙΣΥ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας αλλά ζήτησε και με email ραντεβού από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για το τόσο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με τα πρόστιμα σε χιλιάδες συνταξιούχους.

«Θύελλα» αντιδράσεων έχουν προκαλέσει τα εκκαθαριστικά τα οποία έλαβαν χιλιάδες συνταξιούχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για αναδρομικά παρελθόντων ετών.

Τα εκκαθαριστικά χρεωστικά σημειώματα αφορούν συνολικά 71.000 φορολογουμένους και σύμφωνα με την επανεκκαθάριση που πραγματοποιήθηκε υπολογίζεται πως ο φόρος που πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.300 ευρώ περίπου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει ακόμα και τα 10.000 ευρώ.

Μετά τις αντιδράσεις των συνταξιούχων, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) προχωρεί στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά της ηγεσίας της ΑΑΔΕ παρατηρώντας ότι τα συγκεκριμένα αναδρομικά είχαν αργήσει να εισπραχθούν από τους δικαιούχους αρκετά χρόνια, δεν εμφανίζονταν στις βεβαιώσεις αποδοχών καθώς και στο ηλεκτρονικό σύστημα του Taxisnet. Για αυτόν τον λόγο δεν είχαν κατατεθεί τροποποιητικές δηλώσεις.

Επιστολή σε Σταϊκούρα για τα αναδρομικά

Το ΕΝΔΙΣΥ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας αλλά ζήτησε και με email ραντεβού από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για το τόσο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με τα πρόστιμα σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Την ίδια στιγμή, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου καλεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) όλους του θιγόμενους συνταξιούχους που έλαβαν τα ραβασάκια της εφορίας για πληρωμή έξτρα φόρου και προστίμων για αναδρομικά παρελθόντων ετών (από το 2011 έως και το 2016).

Τα συγκεκριμένα αναδρομικά, σύμφωνα με το Δίκτυο, είχαν αργήσει να εισπραχθούν από τους δικαιούχους αρκετά χρόνια, ενώ δεν εμφανίζονταν στις βεβαιώσεις αποδοχών καθώς και στο ηλεκτρονικό σύστημα του TAXIS NET. Γι’ αυτό το λόγο δεν είχαν κατατεθεί τροποποιητικές δηλώσεις. Μάλιστα δεν υπήρξε καμία γραπτή ή ηλεκτρονική ενόχληση στους  συνταξιούχους.

Όπως επισημαίνεται, ανάμεσα στους παραλήπτες είναι και  συνταξιούχοι ΑΜΕΑ, καθώς και συνταξιούχοι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ζητά την άμεση παρέμβαση τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας της δικής τους ολιγωρίας, οι συνταξιούχοι λαμβάνουν χρεωστικά σημειώματα με τόκους υπερημερίας και πρόστιμα.

Η εφορία δίνει και προθεσμία για τον φόρο

Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 για να πληρώσουν το φόρο για τα αναδρομικά που εισέπραξαν αλλά δεν τα δήλωσαν στην Εφορία έχουν οι συνταξιούχοι.

Για όσους η εκκαθάριση για τα ποσά των αναδρομικών έβγαλε μεγάλα ποσά φόρου θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την οφειλή τους δόσεις.

Το επιτόκιο της νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών μπορεί να ανέλθει στο «τσουχτερό» επίπεδο του 6,2% αν οι δόσεις που θα επιλέξει ο οφειλέτης ξεπεράσουν τις 12 και φτάσουν έως και τις 24. Αντίθετα, αν οι δόσεις περιοριστούν σε 12 ή και λιγότερες, το επιτόκιο αυτομάτως πέφτει στο 4,95%.

Όσοι ενταχθούν στην νέα ρύθμιση και θα πληρώνουν τις δόσεις τους στην ώρα τους, θα κερδίζουν πρόσθετο κούρεμα 25% στο συνολικό ποσό των τόκων.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024