Τι αναφέρει το κείμενο του απολογισμού για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που συζητείται σήμερα στην ΠΓ. Τι λέει για τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 και το Γιάνη Βαρουφάκη. Στις βασικές αιτίες της ήττας το Μάτι, η Μάνδρα και οι Πρέσπες

Στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου φαίνεται να αποδίδεται η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες το 80σελιδο κείμενο του κυβερνητικού απολογισμού με συντάκτες τους Γιάννη Δραγασάκη, Θοδωρή Δρίτσα και Αριστείδη Μπαλτά, αναγνωρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 υπέγραψε μνημόνιο με «δυσβάστακτους όρους για τον ελληνικό λαό».

Δεν καταργήθηκε το μνημόνιο

Το κείμενο του απολογισμού συζητείται σήμερα για δεύτερη μέρα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος φέρεται να αναφέρει επί λέξει: «Η τελική διαπραγμάτευση του Ιουλίου 2015 κατέληξε μεν σε επώδυνο συμβιβασμό –αφού όχι μόνο το μνημόνιο δεν καταργήθηκε αλλά υπογράφηκε νέο, με πρόσθετους δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό– αλλά η τελική συμφωνία ήταν πράγματι μετρήσιμα ευνοϊκότερη από εκείνη που είχε τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση πριν το δημοψήφισμα».

Ιδιάζουσα ευθύνη Βαρουφάκη

Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται ονομαστική αναφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη στον οποίο καταλογίζεται «ιδιάζουσα ευθύνη» για την διαπραγματευτική του τακτική ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Εν είδη αυτοκριτικής για όσα επικρατούσαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο διαπιστώνονται πως είχαν καλλιεργηθεί λανθασμένες προσδοκίες για ρωσική και κινέζικη βοήθεια στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, Ευρωπαίους και ΔΝΤ.

Ρωσία και Κίνα ωστόσο –σύμφωνα με πληροφορίες για το κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ- δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα «προχωρώντας σε αποφασιστικές πράξεις συμπαράστασης».

Πρέσπες, Μάτι, Μάνδρα και δεξιά ατζέντα

Μετά την εφαρμογή μνημονίου από μια κυβέρνησης της Αριστεράς ως αιτίες της εκλογικής ήττας φαίνεται πως αναδεικνύονται, οι χειρισμοί των πολύνεκρων φυσικών καταστροφών σε Μάτι και Μάνδρα, καθώς και η δεξιά ατζέντα της ΝΔ σε ότι αφορά τις Πρέσπες και την ασφάλεια.

«Υποτιμήσαμε την απήχηση που μπορούσε να αποκτήσει ο λόγος της ΝΔ περί «τάξης και ασφάλειας», όπως και τα επικοινωνιακά μπαράζ που εξαπολύθηκαν με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι και στη Μάνδρα ή ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. Γενικότερα ως προς τα τελευταία, η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του δεν στάθηκε άξια των περιστάσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Παράλληλα, γίνεται η εκτίμηση ότι αποτελεί άστοχη επιλογή η ταυτόχρονη διεξαγωγή δημοτικών, περιφερειακών και ευρωεκλογών τον περασμένο Μάιο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr