Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημόπουλος : Σε δύο – τρεις μήνες θα ξέρουμε αν μπορούμε να παρασκευάσουμε εμβόλιο για τον κοροναϊό

Δημόπουλος : Σε δύο – τρεις μήνες θα ξέρουμε αν μπορούμε να παρασκευάσουμε εμβόλιο για τον κοροναϊό

Όπως είπε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα επικεντρώνεται σε δύο βασικούς άξονες: Τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού και τη δημιουργία εμβολίου.

Στις βασικές δράσεις ενάντια στο κοροναϊό αναφέρθηκε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Όπως είπε, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα επικεντρώνεται σε δύο βασικούς άξονες: Τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού και τη δημιουργία εμβολίου.

«Η προσπάθεια είναι αφενός μεν να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού με τα μέτρα που λαμβάνονται, αφετέρου δε να δούμε εάν θα μπορέσουμε να παρασκευάσουμε εμβόλιο», σημείωσε ο κ. Δημόπουλος και εξήγησε επ’ αυτού: «Αυτό είναι κάτι που θα το γνωρίζουμε μέσα σε δύο με τρεις μήνες, ενώ από εκεί και πέρα θα χρειαστεί και μια περίοδος στην οποία θα γίνουν κάποιες κλινικές μελέτες».

Σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, είναι πως στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, «ακόμα και μέσα στην περιοχή της καραντίνας στην Κίνα, όπου η πιθανότητα λοίμωξης είναι ισχυρότερη», παρουσιάζονται ήπια συμπτώματα.

Σε ό,τι σαφορά στα μέτρα που έχει συστήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και λαμβάνει και η χώρα μας, ο κ. Δημόπουλος τα χαρακτήρισε σημαντικά, ενώ αναφερόμενος στις ιατρικές εξετάσεις που γίνονται για πιθανά συμπτώματα από τον κοροναϊό, εστίασε στην αποφυγή επαφής ανάμεσα σε πολίτες για διάστημα 14 ημερών, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο. Αυτή η χρονική περίοδος, όπως εξήγησε, καθορίζεται με βάση τα μοντέλα επώασης του συγκεκριμένου ιού.

Σε πρακτικό επίπεδο, δε, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τόνισε πως για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο τα μέτρα προστασίας είναι τα ίδια με τα μέτρα που πρέπει να παίρνουμε για τον περιορισμό των ιώσεων που αφορούν το αναπνευστικό.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε πολίτης πρέπει να διατηρεί καθαρά τα χέρια του, να κινείται με μάσκα, όταν έχει καταρροή ή βήχει και να βρίσκεται σε απόσταση δύο και πλέον μέτρων από άλλους πολίτες, όταν εμφανίζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα που συνδέονται γενικότερα και με τις ιώσεις.

Η σύγκριση με το παρελθόν

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη εικόνα, ο κ. Δημόπουλος εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή το πρόβλημα «δεν είναι ένα τόσο μεγάλο με εξαίρεση τη συγκεκριμένη επαρχία της Κίνας, όπου εμφανίστηκε ο 2019nCoV», επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής και με βάση την παρουσίαση των δεδομένων υπάρχουν θετικά στοιχεία σε στατιστικό επίπεδο.

«Φαίνεται πως εκτός Κίνας έχουμε (μέχρι στιγμής) μόνο 135 περιστατικά στο σύνολο των 40.000 και πλέον», εξήγησε, με τους αριθμούς να μεταφέρουν, όπως επισήμανε, μια θετική στατιστική εικόνα συγκρινόμενη με το πρόσφατο παρελθόν.

«Εάν υπολογίσουμε συνολικά τη θνητότητα από τον συγκεκριμένο ιό, αυτή είναι κάτω από το 2%. Πρόκειται για ένα ποσοστό που δεν είναι αμελητέο, σε κάθε περίπτωση όμως είναι κάτω από το ποσοστό που είχαμε στην περίπτωση του SARS, του MERS και άλλων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του καθηγητής Ιατρικής.

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024