Γυρνάνε την πλάτη στον Ερντογάν οι Τούρκοι – Τα ανοιχτά μέτωπα του «σουλτάνου»
Συρία, Λιβύη, ελληνοτουρκικά, παράνομες γεωτρήσεις, είναι μερικά από τα μέτωπα που έχει ανοίξει η τουρκική κυβέρνηση και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που οι διώξεις και το κλίμα τρομοκρατίας, καλά κρατούν στο εσωτερικό της Τουρκίας
- #Καλλιμάρμαρο: «Δεν ξεχνάμε, Δικαιοσύνη» – Ράγισαν τα μάρμαρα στη συναυλία για τα Τέμπη
- Γιατί ρίχνουν τις τιμές στο λιανεμπόριο μετά από χρόνια αυξήσεων - Το παράδειγμα των IKEA, Nike και Domino's
- Το εντυπωσιακό γκολ του Κωστούλα με την εθνική ελπίδων (vid)
- Συναγερμός στη Γερμανία - Άνδρας σε κατάσταση αμόκ πυρπόλησε κινηματογράφο γεμάτο θεατές
Συρία, Λιβύη, ελληνοτουρκικά, παράνομες γεωτρήσεις, είναι μερικά από τα μέτωπα που έχει ανοίξει η τουρκική κυβέρνηση και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που οι διώξεις και το κλίμα τρομοκρατίας, καλά κρατούν στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν, «κούρασε» το λαό της χώρας του, που φαίνεται να του γυρίζει την πλάτη.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας AREA, τα πράγματα είναι «σκούρα» για τον Ερντογάν, καθώς οι Τούρκοι δεν συμφωνούν με τις επιλογές του «σουλτάνου».
Η δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται στον τύπο, πραγματοποιήθηκε σε επτά μεγάλες πόλεις της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αττάλεια, Άγκυρα, Μαλάτεια, Αντέπ, Σαμψούντα) το διάστημα από τις 20 έως και τις 27 Ιανουαρίου του 2020.
Όχι στο προεδρικό σύστημα που έφερε ο Ερντογάν
Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε εάν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές σήμερα;», το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του Ερντογάν λαμβάνει μόλις 30,3%, το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP 20,8%, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών HDP 10,8%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης MHP 9,4% και το Καλό Κόμμα IYI Party 9,3%, ενώ υπάρχει και ένα 16,2% των ψηφοφόρων που δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Επιπλέον, περίπου το 57% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να απορρίπτει το προεδρικό σύστημα που έφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να προκρίνει την επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα, με τους υποστηρικτές του νυν συστήματος αντιθέτως να μην ξεπερνούν το 36% και τους αναποφάσιστους να κυμαίνονται μεταξύ 7% και 8%.
Και αν διεξάγονταν προεδρικές εκλογές σήμερα στην Τουρκία, ποιον θα ψηφίζατε; Στη σχετική ερώτηση, ο Ερντογάν εμφανίζεται να λαμβάνει μόλις 35,3%, με το ποσοστό των αναποφάσιστων παράλληλα να αγγίζει το 12,3%.
Πάνω από τους μισούς διαφωνούν με την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη
Οι Τούρκοι ψηφοφόροι εμφανίζονται σε ποσοστό σχεδόν 59% να διαφωνούν με την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη (μόνο το 27,4% δηλώνει υπέρ) και σε ποσοστό 54,1% να αντίκειται στα σχέδια για το νέο φαραωνικό κανάλι-διώρυγα που προωθεί ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη (μόνο το 36,1% δηλώνει υπέρ).
Όσο για τα μεγαλύτερα προβλήματα στο μυαλό των Τούρκων ψηφοφόρων, αυτά είναι κατά σειρά σήμερα: η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, η ανεργία και το προσφυγικό λόγω Συρίας.
Συρία
Γεγονός είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στη Συρία: Χωρίς απτά αποτελέσματα ολοκληρώθηκαν οι επαφές που είχε, σχετικά, στην Άγκυρα, ρωσικό κλιμάκιο. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, ενώ τα στρατεύματα του Ασάντ προελαύνουν προς το Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο οχυρό των ισλαμιστών ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.
Παρότι οι εξελίξεις αυτές προξένησαν νέες εντάσεις στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, η Τουρκία εξακολουθεί να χρειάζεται την παρέμβαση της Ρωσίας για να μην δει να τροποποιείται ακόμη περισσότερο ο συσχετισμός στη Συρία.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες εφόσον ο συριακός στρατός επιχειρήσει να καταλάβει την πόλη ή να την περικυκλώσει. Η Τουρκία έχει βάλει κόκκινες γραμμές, πολλά φυλάκιά της είναι πλέον περικυκλωμένα από τον συριακό στρατό και τους Ρώσους συμμάχους, με την Άγκυρα να χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί τους πρόσφυγες.
Λιβύη
Η Άγκυρα, με βάση και το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο έχει υποχρεωθεί να διασπάσει τις δυνάμεις της σε Συρία και Λιβύη.
Ήδη υπάρχει πλήθος πληροφοριών και δημοσιευμάτων ότι μέρος των μαχητών της Συρίας που συνεργάστηκαν με τον τουρκικό στρατό μεταφέρθηκαν στο μέτωπο της Λιβύης προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
Γεωτρήσεις -Ελληνοτουρκικά
Μέσα σε όλα αυτά, η Άγκυρα δεν παύει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, -είτε με τη ρητορική κυβερνητικών στελεχών, είτε με υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο είτε με παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, όμως, στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας δρομολόγησαν λίστα νομικών κυρώσεων από την ΕΕ, με πρώτες αυτές εναντίον δύο Τούρκων πολιτών που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις τουρκικές γεωτρήσεις.
Όπως ανέφερε ο «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα επιδιώκει να αποτρέψει τις εν λόγω κυρώσεις γιατί αφενός, δημιουργούν οριστικό προηγούμενο και καθορίζουν τελεσίδικα τη στάση της ΕΕ στο όλο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, θεωρώντας ότι στην περίπτωση της Κύπρου -τουλάχιστον- η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Αφετέρου, η δρομολογούμενη ενεργοποίηση των νομικών κυρώσεων, με την τοποθέτηση στη λίστα δύο έστω τούρκων πολιτών, εκτιμάται ότι «εκθέτει» την Τουρκία και τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη συμμετοχή ξένων εταιρειών, τις οποίες έχει ανάγκη η Άγκυρα για υλοποίηση των προθέσεών της.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις