Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζεται η κόντρα Χατζηδάκη και ΣΥΡΙΖΑ για την «απολιγνιτοποίηση»

Συνεχίζεται η κόντρα Χατζηδάκη και ΣΥΡΙΖΑ για την «απολιγνιτοποίηση»

Τα ερωτήματα του υπουργού Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη και οι απαντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την μετάβαση από το λιγνίτη στην πράσινη ενέργεια. Υποτιθέμενο οικολογικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ο υπουργός, για άρον άρον ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μιλά ο Α. Χαρίτσης

Συνεχίζουν να βρίσκονται στα χαρακώματα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κωστής Χατζηδάκης για το κυβερνητικό σχέδιο που οδηγεί στο κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη. Βασική διαφωνία όπως εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα η κόντρα των δύο πλευρών για το μέλλον της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία είναι κατά βάση ο χρονικός ορίζοντας της μετάβασης από το λιγνίτη στην πράσινη ενέργεια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατηγόρησε εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και θράσος και απηύθυνε πέντε ερωτήματα προς την Κουμουνδούρου.

Ειδικότερα στο πλαίσιο συνεντεύξεων στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Παραπολιτικά 90,1» και «Alpha 9,89», ο υπουργός στάθηκε στα εξής:

Πέντε ερωτήματα

«Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις δικές του συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες με το σκεπτικό ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον. Το ίδιο υποτιθέμενο οικολογικό κόμμα, μας λέει «Ζήτω ο λιγνίτης».

Δεύτερον, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε δυο φορές να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και τη δεύτερη φορά χωρίς κατώτατο όριο στο τίμημα. Αλλά δεν βρέθηκε ούτε ένας αγοραστής γιατί οι λιγνιτικές μονάδες έχουν γίνει ζημιογόνες και βαρίδι για τη ΔΕΗ.

Τρίτον, σε 14 ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη σταματήσει τελείως η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα, ενώ στη Γερμανία όπου επίσης οι ανθρακικές μονάδες θα αποσυρθούν, αλλά αργότερα, ο λιθάνθρακας έχει υψηλότερη ενεργειακή απόδοση από τον ελληνικό λιγνίτη και είναι οριακά κερδοφόρος.

Τέταρτον, η ΔΕΗ δεν αντέχει να επιβαρύνεται με 200 και 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Εάν δεν είχαμε πάρει έκτακτα μέτρα το καλοκαίρι -μετά την πλήρως αποτυχημένη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ- αυτή την ώρα η συζήτηση που κάνουμε δεν θα υπήρχε, διότι δεν θα υπήρχε ούτε ζήτημα απολιγνιτοποίησης ούτε ζήτημα ΔΕΗ συνολικά. Η ΔΕΗ θα είχε κλείσει, με όλες τις δραματικές συνέπειες στην οικονομία. Γι΄αυτό απορώ ακόμη πώς έχει αυτό το απόθεμα θράσους ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Πέμπτον, τόνισε ότι «πέραν της αποτυχημένης προσπάθειας να ιδιωτικοποιήσουν τις λιγνιτικές μονάδες, ξεχνάνε «οι εισαγγελείς», «οι υπερασπιστές του λιγνίτη» σήμερα, ότι την τελευταία δεκαετία η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων μειώθηκε από τις 30.000 στις 10.000 γιγαβατώρες και η μισή μείωση έγινε επί των δικών τους ημερών».

«Καταλαβαίνω την ανησυχία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης γιατί μετά από 50-60 χρόνια αλλάζει η ζωή τους. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του», είπε ο κ. Χατζηδάκης και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτικό θέατρο και κοντόφθαλμη αντιπολίτευση.

Ο υπουργός ΠΕΝ περιέγραψε τέλος τα μέτρα για τις λιγνιτικές περιοχές που ανακοίνωσε προχθές στην Πτολεμαΐδα στα οποία περιλαμβάνονται κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, ταχεία έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων, ειδικά φορολογικά κίνητρα και φοροαπαλλαγές σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ.α.

Άρον-άρον ξεπούλημα

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων.

Να «εγκαταλείψει άμεσα την πολιτική ξεπουλήματος των δημόσιων εταιρειών και δικτύων ενέργειας της χώρας, που υπονομεύει την ενεργειακή μετάβαση ευνοώντας λίγους και εκλεκτούς» και να υλοποιήσει αξιόπιστο και μακροπρόσθεσμο σχέδιο σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα σχέδιο «με εξασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους και στη βάση ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων, το οποίο θα διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε ειδικότερα ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εφαρμόζοντας το σχέδιο της για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών και δικτύων ενέργειας της χώρας, εξαγγέλλει άρον-άρον το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της Δυτικής Μακεδονίας, προκαλώντας εύλογα τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας».

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει «κανένα σχέδιο για την επάρκεια του ενεργειακού συστήματος και την αύξηση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά, καμία ειδική στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση και τις λιγνιτικές περιοχές, καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, κανένα αναπτυξιακό σχέδιο για τους εργαζόμενους και τις τοπικές οικονομίες».

Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν διστάζει να καταστείλει βίαια τις αντιδράσεις των πολιτών με χρήση χημικών».

Ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι «η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της μεγάλης πρόκλησης της εποχής μας», όμως αντιμετωπίζεται «από την κυβέρνηση με επικοινωνιακούς όρους και ως πρόσχημα για να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της».

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024