Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μηταράκης : Υπήρχαν ΜΚΟ που συνέβαλαν στα επεισόδια της Μόριας

Μηταράκης : Υπήρχαν ΜΚΟ που συνέβαλαν στα επεισόδια της Μόριας

«Οι τοπικές κοινωνίες είναι κουρασμένες μετά από 5 χρόνια που αντιμετωπίζουν την κρίση του μεταναστευτικού» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Οι τοπικές κοινωνίες είναι κουρασμένες μετά από 5 χρόνια που αντιμετωπίζουν την κρίση του μεταναστευτικού» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Αντιλαμβανόμαστε την πίεση»

Τόνισε επίσης πως «αντιλαμβανόμαστε την πίεση του μεταναστευτικού», επισημαίνοντας ότι «είχαμε αυξημένες ροές το 2019».
Μιλώντας σε εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε πως «τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε μια αλλαγή πολιτικής. Κάναμε επτά αποστολές επιστροφών τον Ιανουάριο του 2020. Εχει πλέον αλλάξει η στάση μας απέναντι στο θέμα της μη αποδοχής αυτών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Οσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, ταχύτατα με τη νέα νομοθεσία (ισχύει από 1/1/2020) εξετάζεται το άσυλο σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Αυτό δημιουργεί μια ένταση που πρέπει να προσέξουμε τους επόμενους μήνες».

Υπήρχαν ΜΚΟ που συνέβαλαν στα επεισόδια

Ο κ. Μηταράκης πρόσθεσε ότι υπήρχαν «συγκεκριμένες, λίγες ΜΚΟ οι οποίες συνέβαλαν στην αντίδραση που υπήρξε από τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια. Ηδη περάσαμε νομοθεσία που δημιουργεί το νέο μητρώο προσώπων και ΜΚΟ. Θεωρούμε ότι υπήρχαν συγκεκριμένες περιπτώσεις (ΜΚΟ) οι οποίες συνέβαλαν στα γεγονότα. Ενα κλίμα το οποίο υπήρχε, έντασης, δικαιολογημένο λόγω του υπερπληθυσμού, που υπάρχει, δασκαλεύτηκε να δημιουργήσει αυτά τα επεισόδια. Εχει ηρεμήσει πλέον η κατάσταση στη Μόρια, ευελπιστώ ότι αυτό το κεφάλαιο της έντασης τουλάχιστον προσωρινά έχει αντιμετωπιστεί».

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που συμμετείχε στην ίδια εκπομπή, σημείωσε ότι η «ζούγκλα στη Μόρια» (αναφερόμενος στους μετανάστες που ζουν έξω από τις δομές), αριθμούν 17.000 μετανάστες.

«Οι 17.000 είναι η Ελευσίνα μέσα σε 130 στρέμματα. Αθλιες συνθήκες» τόνισε, και υπογράμμισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι μετανάστες αριθμούσαν σε 5.500, προσθέτοντας ότι «δεν τους άφησα ποτέ να περάσουν τις 5.500 χιλιάδες, και έλεγα ότι ακροβατούμε στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Τώρα είμαστε σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Εκεί πέρα έρχεται και η περίφημη εντελώς λάθος αλλαγή, μαθαίνουν οι κάτοικοι της ζούγκλας ότι τα άσυλα θα εξετάζονται μόνο αυτών που έρχονται τώρα, και όσοι είχαν ραντεβού για άσυλο δεν θα εξετάζονται. Και έρχεται η έκρηξη».

Ο κ. Μηταράκης, στην ερώτηση ότι ένας από τους λόγους της «έκρηξης», ήταν ότι άνθρωποι που βρίσκονται στη «ζούγκλα», που ζουν πέρα από την ανθρωπιστική κρίση, έμαθαν ότι οι δικές τους αιτήσεις πάνε πίσω και θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα των νέοαφιχθέντων, είπε: «Αυτό είναι σωστό. Με τον νέο νόμο, από 1/1/2020 ισχύουν οι νέες διαδικασίες στα σύνορα οι οποίες είναι πολύ ταχύτερες. Στόχος μας μέσα στο πρώτο μήνα να υπάρχει απόφαση για να μπορέσουν να γίνουν επιστροφές».

«Το 91% των προσφυγών έχει απορριφθεί»

Αποκάλυψε ότι «το 91% των προσφυγών που έγιναν στη δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών τα τελευταία χρόνια έχει απορριφθεί. Δεν έγιναν επιστροφές διότι καθώς χρονίζαν αυτές οι υποθέσεις, τους μετέφεραν στην Αθήνα και όταν έβγαινε η απορριπτική απόφαση του ασύλου, πλέον είχανε φύγει από τα νησιά και βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. -Τουρκίας το 2016 που δέχτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, όποιος έχει φύγει από τα νησιά, δεν μπορεί να επιστραφεί στη Τουρκία».

Ο υπουργός πρόσθεσε πως «όταν κάποιος είναι στη χώρα μας αρκετά χρόνια, έχοντας δημιουργήσει οικογένεια εδώ «και στα 7 χρόνια του ζητήσεις να φύγει, είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολο».
«Με τη νέα διαδικασία ασύλου, σε ένα μήνα καταφέρνουμε να υπάρχει απόφαση, σε άλλους δύο μήνες η προσφυγή. Είναι ακόμα στο νησί, και μπορούμε πλέον να τον γυρίσουμε. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά πολιτικής (με τον ΣΥΡΙΖΑ)» είπε.

Από τη πλευρά του, ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε στα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Μηταράκης περί υποκίνησης από τις ΜΚΟ, λέγοντας: «Εγώ με τις ΜΚΟ ήρθα πάρα πολλές φορές σε ρήξη. Φτιάξαμε το μητρώο το 2016 εμείς. Φτιάξαμε ειδική επιτροπή σε όλα τα νησιά από τον γγ Αιγαίου, από τον σύλλογο τον ιατρικό, τον σύλλογο τον νομικό κτλ, όπου ανάμεσα στα άλλα που ζητούσαμε ήταν και η διαπίστευση των φυσικών προσώπων».

Εκείνη τη στιγμή ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «δεν το κάνατε ποτέ αυτό», με τον κ. Μουζάλα να απαντά: «Θα δούμε και εσείς πως θα το κάνετε. Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός».

Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι «οι ΜΚΟ φερθήκανε με αμετροέπεια στον λαό μας, επειδή δεν δημοσιεύουν όπως ζητήσαμε κάθε μήνα τα έσοδα και τα έξοδά τους. Από κει και πέρα είναι δουλειά της ΕΛ.ΑΣ αν κάποια ΜΚΟ είναι ύποπτη ή δεν είναι. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να κρίνει γενικά ‘οι ΜΚΟ κάνουν διακίνηση’. Αυτή η θεωρία των υποκινήσεων είναι πολύ αγαπημένη στη δεξιά και ξαναχρησιμοποιείται. Ενα στοιχείο όμως δεν έχει κατατεθεί».

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι «πρέπει να γίνουμε σοφότεροι γιατί αυτή η ‘έκρηξη’ που έγινε στη Μυτιλήνη, εάν δεν θεραπευτούν τα προβλήματα που εντοπίζει ο αντιπεριφερειάρχης με λάθος τρόπο, θα συνεχίσει».

«Δεν θέλουμε κανέναν μετανάστη»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, τόνισε στην εκπομπή πως έχει καταντήσει «ζούγκλα η ζωή των ανθρώπων (στα νησιά του Β. Αιγαίου). Δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις τράπεζες, το νοσοκομείο. Δεν μπορούν να έχουν την αστυνομική συνδρομή. Δεν πάει άλλο, αυτό που έγινε χθες και προχθές στη Μυτιλήνη φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί».

Αναφέρθηκε στο ψήφισμα που εξέδωσαν, με τη μεγάλη συγκέντρωση προ ημερών στα τρία μεγάλα νησιά, που λέει ότι «δεν θέλουμε καμία νέα δομή. Ούτε κλειστή ούτε ημίκλειστη, ούτε ανάμεσα στους δύο δήμους. Θέλουμε κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Δεν θέλουμε στα πολύπαθα νησιά του βορείου Αιγαίου κανένα μετανάστη».

Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν πίνακες με τις προσφυγικές ροές στα νησιά και τις χώρες προέλευσης και υπηκοότητα όσων μεταναστών μπήκαν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «(οι μετανάστες) που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ και βρίσκονται σε λιμάνια της Τουρκίας, θα βλέπουν ότι σε τρεις μήνες οι γνωστοί τους που φύγανε με τις προηγούμενες βάρκες, που είχαν το ίδιο μη προσφυγικό προφίλ με αυτούς γυρίσανε. Αρα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να ακουστεί και απέναντι (Τουρκία), ότι αυτός που δεν δικαιούται άσυλο θα φύγει». Πρόσθεσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έχουν φύγει από τα νησιά 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Να μην έχουμε έξαρση»

Ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε στην απαίτηση συντονισμένης λύσης που απαιτεί «νέα κέντρα δομής, επιστροφές και αποσυμφόρηση όσων πήραν άσυλο».

«Το θέμα είναι να μην έχουμε έξαρση ροών και φτάσουμε πάλι ως χώρα στις ροές που είχαμε το 2015. Ο στόχος και το στοίχημα είναι μια συνολική πολιτική φύλαξης συνόρων, επιτάχυνση ασύλου που γίνεται, επιστροφών που ξεκινάμε και διεθνοποίηση της κρίσης. Η Ελλάδα είναι στη πρώτη γραμμή της νέας συμφωνίας που θα γίνει για το Δουβλίνο 3. Και το θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι το βασικό θέμα που θέτει η Ελλάδα. Χρειάζεται να δημιουργηθούν νέα κέντρα, κλείνοντας τα ανοιχτά, κλείνοντας αυτά που δημιουργούν τη ζούγκλα που είπε ο κ. Μουζάλας, για να σταματήσει να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που επηρεάζει πρώτα απ’ όλα τους κατοίκους. Επίσης ισότιμα τους πρόσφυγες και μετανάστες. Να δημιουργηθούν οργανωμένα κλειστά κέντρα με ασφάλεια», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως «με τη διαδικασία που ίσχυε μέχρι 1η Ιανουαρίου 2020, το άσυλο ήθελε χρόνια» ενώ τώρα « στους καινούργιους (μετανάστες) βγαίνει μέσα στο πρώτο μήνα. Οσοι έχουν έρθει από Ιανουάριο έχουν πρώτοι απόφαση ασύλου. Αυτό ισχύει ήδη και λειτουργεί».

«Να φύγουν από τη Λέσβο»

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Στρατής Κύτελης, είπε σε παρέμβασή του μέσω βίντεο στην εκπομπή ότι «θέλουμε να φύγουν από τη Λέσβο, να απεγκλωβιστούν τα 25.000 άτομα και σαφώς θα πρέπει να φυλαχθούν και τα σύνορά μας. Σε συνδυασμό με τον έλεγχο των ΜΚΟ, νομίζω ότι αν δουν ένα τέτοιο βήμα οι κάτοικοι της Λέσβου, τότε είμαστε εδώ για να επανεξετάσουμε το θέμα. Οσο όμως βλέπουμε ότι έχουμε εγκλωβισμένους κατοίκους στο νησί, τότε η εμπιστοσύνη δεν θα μπορεί να είναι αμοιβαία».

Ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει τον αριθμό των προσφύγων που έχει σήμερα, χρειάζεται μια δομή σημαντικά μικρότερη (από τη σημερινή παραμονή που υπάρχει στο νησί), ασφαλέστερη. Εχουμε πει ποιος είναι ο στόχος μας, που είναι ένα υποπολλαπλάσιο της σημερινής κατάστασης. Χρειάζεται η νέα δομή να έχει αυτονομία πρωτοβάθμιας υγείας για να μην επηρεάζεται το νοσοκομείο. Θα μπουν ΑΤΜ. Το βάρος που σηκώνει σήμερα η Μυτιλήνη είναι δυσανάλογο».

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι «έχουν φύγει 22.000 άτομα από τον Ιανουάριο αλλά μπήκαν στα νησιά 45.000 και γι’ αυτό έγινε η αύξηση που υπάρχει. Συνεχίζουμε τις αποσυμφορήσεις συστηματικά. Κάθε εβδομάδα φεύγει κόσμος.

«Τα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν σε συνδυασμό με τα νέα κέντρα για να υπάρξει τάξη και ασφάλεια στα νησιά. Σε συνδυασμό με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες ασύλου, γι’ αυτό και διπλασιάζουμε σχεδόν το προσωπικό, και με αποσυμφόρηση όπως κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε, συντονισμένα και με σχέδιο για να προστατέψουμε τα νησιά του Αιγαίου», πρόσθεσε.

Από τη πλευρά του ο Γιάννης Μουζάλας, αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που πρέπει να παρθούν, λέγοντας πως «χρειάζεται άμεση και γρήγορη αποσυμφόρηση (των νησιών), γιατί η κατάσταση είναι αφόρητη για κατοίκους και πρόσφυγες-μετανάστες. Επρεπε να έχουν στέγη. Εχουμε πάρει πρόγραμμα για καμπ, για ξενοδοχεία και διαμερίσματα».

Σε εκείνο το σημείο επενέβη ο κ. Μηταράκης, λέγοντας ότι «τα προγράμματα τα είχατε πάρει και τα χρησιμοποιήσατε».

«Αύξηση των επιτροπών»

Ο κ. Μουζάλας συνέχισε: «Χρειάζεται αύξηση των επιτροπών ασύλου. Αύξηση στην αστυνομία. Στη Μυτιλήνη έγιναν δύο μεταθέσεις». Ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «έγιναν και 800 προσλήψεις», με τον κ. Μουζάλα να απαντά ότι «θα κάνετε, δεν έχετε κάνει και δεν θα προσλάβετε αστυνομικούς αλλά συνοριοφύλακες».

Ο κ. Μουζάκης, στη σειρά μέτρων που χρειάζονται, είπε πως πρέπει να γίνουν εθελούσιες επιτροπές. «Το α΄ εξάμηνο όταν ήμασταν κυβέρνηση κάναμε 2.500 εθελούσιες επιστροφές», είπε ο κ. Μουζάλας για να λάβει την απάντηση από τον κ. Μηταράκη: «Φέτος έχουμε χρηματοδότηση για 5.500 επιστροφές».

Ο κ. Μουζάλας συνέχισε: «Τα ασυνόδευτα, στην ημιαυτόνομη διαβίωση, πρόγραμμα που έχουμε πάρει. Επρεπε να έχουν γίνει. Πρέπει να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στις ζημιές που πάθανε οι κάτοικοι. Κάνανε το Νοέμβριο κάποιες προσλήψεις στα νοσοκομεία. Το πρόγραμμα που είχαμε εμείς όμως ήταν για 5.500 στη Μόρια όχι για 22.000 άρα δεν αρκεί πρέπει να ενδυναμώσουν οι δομές». Ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι αυτά που είπε ο κ. Μουζάλας είναι υλοποιήσιμα.

«Απώλεια εμπιστοσύνης»

Μιλώντας στην εκπομπή, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Καρμαντζής, είπε ότι «ο κόσμος έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του προς τις κυβερνητικές καταστάσεις. Η απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου λέει άμεσα να κλείσει η δομή που υπάρχει για 1.000 ανθρώπους και αυτή την ώρα είναι εκεί 7.000 περίπου. Η απόφαση του Δ.Σ είναι να γίνει μια δομή μέχρι 500 άτομα για καταγραφή ταυτοποίηση. Εμείς δεν έχουμε πει να μη γίνει δομή, αλλά να γίνει μια δομή μέχρι αυτού του αριθμού».

Ο δήμαρχος Χίου πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι του νησιού «αγκαλιάσανε τους πρόσφυγες και μετανάστες» αλλά θα πρέπει και αυτοί να «βρουν τον προορισμό τους και εμείς να βρούμε τη κανονικότητά μας».

«Το μεγάλο στοίχημα»

Ο κ. Μηταράκης συμφώνησε ότι τα νησιά αγκάλιασαν τον κόσμο που ήρθε, και «είναι αλήθεια ότι ο κόσμος μετά από 5 χρόνια κρίσης έχει μια δυσπιστία για το κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» ενώ έκανε λόγο για «εθνικό πρόβλημα» που δεν μπορούμε να το δούμε «τοπικιστικά».

Ο υπουργός Μετανάστευσης πρόσθεσε ότι σέβεται την απόφαση των Δ.Σ Χίου και Μυτιλήνης «και με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να πούμε να περιμένουμε κάποια άλλα Δ.Σ να ψηφίσουν για να τους πάρουν από τη Χίο να πάνε εκεί. Δεν είναι αυτή η λύση. Η λύση δεν είναι να μεταφέρουμε από τη μία πόλη στην άλλη ή από το ένα χωριό στο άλλο. Το θέμα είναι πως μπορούμε να πείσουμε τη κοινωνία ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε όλοι μαζί για να έχουμε λιγότερες ροές».

Ο κ. Μηταράκης συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές, ότι η Ελλάδα πλέον άλλαξε πολιτική, ότι αυτός που δεν έχει προσφυγικό προφίλ, χάνει τα λεφτά του, πληρώνοντας ένα διακινητή να τον βάλει σε μια βάρκα και διακινδυνεύσει τη ζωή του να περάσει στο Αιγαίο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και δεν είναι στοίχημα μόνο των νησιών αλλά όλης της Ελλάδας. Το μεγάλο στοίχημα, άσυλο και επιστροφές».

Ο υπουργός υπογράμμισε πως «φυσικά και θα γίνει αποσυμφόρηση. Εχουμε δεσμευτεί για νέες δομές στην ενδοχώρα παρά τις αντιδράσεις και εκεί. Πρέπει όλη η Ελλάδα να δείξει αλληλεγγύη σε ένα πρόβλημα που έχουν τα νησιά αλλά πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο, που δεν πολλαπλασιάζουμε τις ροές στη χώρα μας».

Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για τον αυξανόμενο αριθμό προσφυγικών ροών, «γιατί υπήρχε ένα σοβαρότατο θέμα στη παλιά διαδικασία ασύλου, που είχε πολύπλοκους κανόνες και δεν μπορούσε να καταλήξει σε αποφάσεις. Ολες αυτές οι αλλαγές έχουν ήδη γίνει. Είμαστε στη χειρότερη στιγμή, που εφαρμόζεται η νέα διαδικασία-νομοθεσία, έχουν γίνει 22.000 επιστροφές. Ετοιμάζουμε νέους χώρους στην ενδοχώρα για να γίνουν και περισσότερες και βρισκόμαστε στο χειρότερο δυνατό σημείο».

Για τη φύλαξη των συνόρων, τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πολλά νέα μέτρα όπως ενίσχυση των πλωτών μέσων του Λιμενικού. Εχει χρησιμοποιήσει πολύ εκτεταμένα εναέρια μέσα».

Στην ερώτηση ότι το Λιμενικό δεν μπορεί να βουλιάζει τις βάρκες (να κάνει push-backs), σημείωσε ότι «μπορεί το Λιμενικό όταν βρίσκεται στο σημείο, πολύ πιο εύκολα να ειδοποιήσει τις τουρκικές αρχές. Από τον Αύγουστο έχουν πολλαπλασιαστεί τα αιτήματα των ελληνικών αρχών προς τη Τουρκία και έχουμε αυξημένη συνεργασία σε σχέση από ότι είχαμε παλιότερα».

Αντιπαράθεση για το πλωτό φράγμα

Για το σχέδιο της κυβέρνησης με το πλωτό φράγμα, μήκους 2.700 μέτρων στη θάλασσα, που αποσκοπεί στο να εμποδίσει τους μετανάστες να προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά από τις κοντινές ακτές της Τουρκίας, ο κ. Μηταράκης τοποθετήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Μουζάλα: «Εγώ να δεχτώ το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, όπως είπε ο κ. Μουζάλας. Εξεπλάγην όμως γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ σας ενοχλεί η ιδέα. Να πείτε ότι δεν θα δουλέψει είναι λογικό επιχείρημα. Μπορεί να μπει το φράγμα και να δούμε ότι δεν θα δουλέψει. Γιατί όμως εκ προοιμίου σας ενοχλεί ως ιδέα, ότι η Ελλάδα κάνει κάτι παραπάνω για να προστατέψει τα σύνορα; Γιατί κ. Μουζάλα σας ενοχλεί η έννοια ότι η χώρα μας έχει σύνορα και στέλνουμε και ένα μήνυμα ότι δεν θέλουμε άλλους οι οποίοι δεν είναι πρόσφυγες να μπαίνουν στη χώρα μας;».

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απάντησε, χαρακτηρίζοντας «παράνομο τον φράχτη». «Δεν με ενοχλεί καθόλου η ιδέα ότι η χώρα μας έχει σύνορα, αντίθετα ισχυρίζομαι ότι ο φράχτης είναι ένα μέσο που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορά μας. Ο φράχτης με ενοχλεί με την έννοια του ότι η αποτροπή – που είναι παράνομη – ψάχνει κανείς να βρει τρόπους να την εφαρμόσει», είπε ο κ. Μουζάλας, εξηγώντας ότι ο φράχτης είναι παράνομος, λέγοντας ότι «η αποτροπή απαγορεύεται διότι έχουμε απλώσει τον φράχτη σε 6.000χ.λμ. και πάει η βάρκα πάνω του, και σταματάει πάνω στο φράχτη στα δικά μας χωρικά ύδατα, ή θα τη σώσει το λιμενικό ή η FRONTEX, άρα δεν χρειάζεται ο φράχτης, ή θα έρθει το τουρκικό να τη σώσει που μέσα από την έρευνα-διάσωση πάει να γκριζάρει περιοχές στα σύνορά μας».

Ο κ. Μουζάλας συνέχισε: «Δεν είναι το θέμα ο φράχτης και γιατί είστε αντίθετοι στον φράχτη. Λένε πράγματα όπως φράχτης στο ποτάμι. Απαξ και περάσει στα ελληνικά σύνορα κάνεις διάσωση, οτιδήποτε άλλο κάνεις είναι έγκλημα. Απαξ και περάσει το ποτάμι από τη μέση και μετά στον Εβρο είναι διάσωση».

Ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος είπε ότι «μόνο αν η μπάλα καθίσει στο γήπεδο θα βρούμε λύση». Παρουσιάστηκε ωστόσο απαισιόδοξος για την επόμενη μέρα. Ο κ. Στάντζος τόνισε πως πολλά στοιχεία του νέου σχεδιασμού είναι στη σωστή κατεύθυνση όπως και η επιλογή του κ. Μηταράκη να συζητάει με τις τοπικές κοινωνίες είναι σημαντικό, «αλλά ο εγκλωβισμός στα νησιά δεν θα επιτραπεί. Δεν πρόκειται επ’ ουδενί να δεχτούμε να μετατραπούν τα νησιά και το νησί μας σε ανοιχτή ή κλειστή ελεγχόμενη φυλακή τέτοιων μεγεθών. Εχουμε πει με σύνεση ότι σίγουρα χρειάζεται μικρή δομή έξω από τον πολεοδομικό ιστό. Κλείσιμο του ΚΥΤ της ντροπής και να σταθεροποιηθούν οι δομές μας».

Απηύθυνε επίσης έκκληση για «μαζικό απεγκλωβισμό τώρα» και «μόνο μικρές εγκαταστάσεις στα νησιά τα οποία να είναι προαναχωρησιακά κέντρα. Ολα τα υπόλοιπα θα βρουν τον βηματισμό, υπάρχει εμπιστοσύνη αλλά δεν πάει άλλο». Με τον δήμαρχο ανατολικής Σάμου συμφώνησε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024