Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Βράζει» η Λέσβος: Στους δρόμους ξανά οι κάτοικοι - «Τάγματα εφόδου» κατά προσφύγων

«Βράζει» η Λέσβος: Στους δρόμους ξανά οι κάτοικοι – «Τάγματα εφόδου» κατά προσφύγων

Τα πράγματα στη Λέσβο φαίνεται να έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο με τους πρόσφυγες και του κατοίκους του νησιού να έρχονται αντιμέτωποι και με ομάδες ακροδεξιών οι οποίοι έχουν εξαπολύσει πογκρόμ.

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο καθώς συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων η οποίοι ζητούν άμεση λύση για το προσφυγικό.

Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται να έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο με τους πρόσφυγες και του κατοίκους του νησιού να έρχονται αντιμέτωποι και με ομάδες ακροδεξιών οι οποίοι έχουν εξαπολύσει πογκρόμ.

Οι κάτοικοι των Λουτρών στη Λέσβο βγήκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για το προσφυγικό.

Οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Τοπικής Κοινότητας, δηλώνοντας αντίθετοι με με το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μία νέα ΚΥΤ που θα αποτελεί, όπως λένε χαρακτηριστικά «μία νέα μικρή Μόρια».

Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν όπως αναφέρει το lesvospost, πως εθελοντές και μέλη των ΜΚΟ νοικιάζουν σπίτια με σκοπό να μείνουν, αλλά αντί γι’ αυτούς βρίσκονται μέσα πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος της κοινότητας προσπάθησε να τους καθησυχάσει, αλλά οι κάτοικοι τόνισαν πως δεν θα μείνουν αμέτοχοι και ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει μια «νέα Μόρια» εντός του χωριού τους.

Ακροδεξιά πογκρόμ κατά προσφύγων

Το απόγευμα και το βράδυ της Τρίτης ομάδα περίπου 15 νεαρών ατόμων εξαπέλυσε επιθετικό ανθρωποκυνηγητό στη Μόρια κατά προσφύγων, μεταναστών και μελών ΜΚΟ.

Το απόγευμα, το «τάγμα εφόδου» μπούκαρε στο χωριό την ώρα που ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση κατοίκων στην αίθουσα της κοινότητας.

Να σημειωθεί ότι διμοιρία των ΜΑΤ ήταν παρούσα στο χωριό, κατόπιν αιτήματος πολιτών.

Αργότερα το βράδυ, οι ίδιοι άγνωστοι με κουκούλες και μαύρα μπουφάν κυκλοφορούσαν μέσα στο χωριό της Μόριας κρατώντας στειλιάρια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στο stonisi.gr από ντόπιους, η ομάδα των «15» χτυπούσε πόρτες των σπιτιών, ρωτώντας αν αυτά νοικιάζονται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή σε πρόσφυγες και μετανάστες και απαιτώντας να βγουν στον δρόμο.

Μάλιστα, τα άτομα αυτά έσπασαν το αυτοκίνητο μιας Ιταλίδας εργαζόμενης σε ΜΚΟ στο οποίο επέβαιναν και δυο αιτούντες άσυλο.

Επίσης, η Πυροσβεστική έκανε γνωστό ότι επενέβη σε περίπτωση ανάφλεξης υλικών σε ερειπωμένη κατοικία που προήλθε από ρίψη βεγγαλικού.

Είχε προηγηθεί πορεία αντιφασιστικών, φοιτητικών κυρίως, οργανώσεων από την παραλία της Επάνω Σκάλας στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ όπου η Αστυνομία δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να συνεχίσουν.

Και στις δύο περιπτώσεις, η Αστυνομία επενέβη μετά από καταγγελίες πολιτών με αποτέλεσμα να υπάρξει ολονύχτιο κυνηγητό μεταξύ αστυνομικών και των νεαρών.

«Θα πάρουμε τα όπλα»

Aνάρτηση κατοίκων της Λέσβου με φασιστικό περιεχόμενο κάνει το γύρο του Διαδικτύου διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, τρομοκρατεί, συκοφαντεί και καλεί σε χρήση όπλων ενώ προαναγγέλλει ανατίναξη του καταυλισμού της Μόριας.

Μια πρωτοφανής ανάρτηση κάνει το γύρο του Διαδικτύου δηλητηριάζοντας την τοπική και όχι μόνο κοινωνία. Με μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι ζητά μια προσευχή για τη Λέσβο καλεί σε ένοπλη δράση. Ενώ προαναγγέλλει ως και σε ανατίναξη του καταυλισμού της Μόριας.

Ελληνική Ενωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου

Η Ελληνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την επείγουσα μεταφορά αιτούντων άσυλο σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, καθώς και για την υλοποίηση μίας πολιτικής που θα σέβεται τόσο τα δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία όσο και των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της «Κοινό αίτημα των κατοίκων των νησιών και των αιτούντων άσυλο, ο αριθμός των οποίων έχει ξεπεράσει τους 38.000 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι ο απεγκλωβισμός και η μεταφορά σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Κοινή συνισταμένη όσων δραστηριοποιούνται στο πεδίο (τοπική αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες και ανθρωπιστικές οργανώσεις) όπως αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι ότι η λειτουργία δομών κλειστoύ τύπου δεν αποτελεί λύση, αλλά ενδεχομένως θα δημιουργήσει νέα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσιας τάξης. Αυτό φαίνεται πλέον να συνειδητοποιεί και η ίδια η κυβέρνηση παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες της.

Το ζήτημα είναι, κοινή λογική υπάρχει;

Η Πολιτεία συνεχίζει να πειραματίζεται επικίνδυνα στη διαχείριση του προσφυγικού. Αντί να λαμβάνει τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται και χωρίς την ύπαρξη συνεκτικού σχεδίου, πορεύεται με αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις, εξαγγελίες, δημιουργία δομών επί δομών συντονισμού, νομοσχέδια και τροπολογίες που τροποποιούν νόμους λίγων μηνών κλπ. Τοπικές κοινωνίες, πρόσφυγες και μετανάστες βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες. Ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για ξενοφοβικά περιστατικά η μόνη πρακτική αντίδραση που βλέπουμε είναι η, εξ ορισμού αδιέξοδη, ανάθεση στην αστυνομία της διαχείρισης των εκρήξεων. Η εκφορά εμπρηστικού ρατσιστικού λόγου από την πλευρά θεσμικών εκπροσώπων, η ανεξέλεγκτη δράση τοπικών ομάδων και περιστατικά αδικαιολόγητης αστυνομικής καταστολής που ουδείς αρμόδιος φαίνεται να αποδοκιμάζει, θέτουν σε προφανή κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη και συνοχή στα νησιά.

Καλώντας τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την επείγουσα μεταφορά αιτούντων άσυλο σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, καθώς και για την υλοποίηση μίας πολιτικής που θα σέβεται τόσο τα δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία όσο και των τοπικών κοινωνιών, ξαναρωτάμε: κοινή λογική υπάρχει;»

Μητσοτάκης: Δεν παίζουμε με την εθνική ασφάλεια, τέλος στις αμφίβολες ΜΚΟ

Με αφορμή την τροπολογία για την καταγραφή των ΜΚΟ ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «οι συγκεκριμένοι οργανισμοί θα έχουν «ονοματεπώνυμο»». «Οι πιο πολλές ΜΚΟ επιτελούν ένα σπουδαίο έργο. Είναι αρωγοί στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως ξέρουμε, το γνωρίζουμε πια υπεράνω κάθε αμφιβολίας, ότι υπάρχουν και κάποιες που δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τον οποίο επικαλούνται. Αυτό δεν θα το ανεχτούμε άλλο» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «το Κράτος Δικαίου και ο ανθρωπισμός συμβαδίζουν με την εθνική μας ασφάλεια. Με αυτήν δεν θα παίξει κανείς. Τα σύνορά μας, λοιπόν, τα θαλάσσια σύνορά μας, τώρα φυλάσσονται».

Στους παραλήπτες των μηνυμάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα δίκτυα των δουλεμπόρων με την αναφορά ότι «οι παράνομοι, όσοι εισέρχονται στη χώρα γνωρίζοντας ότι δεν θα τύχουν καθεστώτος προστασίας από την ελληνική νομοθεσία, θα γυρίζουν γρήγορα στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης. Σε αντίθεση με δράσεις πρόσκαιρης ανακούφισης που μεταθέτουν το πρόβλημα και ταυτόχρονα οδηγούν σε νέες μεταναστευτικές ροές».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024